LinuxMCE Forums

General => Users => Topic started by: klara on December 28, 2009, 04:27:00 pm

Title: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: klara on December 28, 2009, 04:27:00 pm
Just installed the 8.10 beta2 from DVD. The install process worked fine and the system is running well.
However, the VDR makes some trouble:
When starting VDR via the MEDIA-TV button I do get a running TV picture. When changing the channel via up-down-keys the picture disappears. I can still stop VDR then via the F7-key.
When starting VDR up again then I get the TV picture of the previously new selected channel. Again, when I change this new channel via the up-down-keys the screen goes blank again.
When I see the running picture and then select F1, F2, F3 or F4 to get the on-screen-menu then VDR crashes completely. I can fix this by going to the console under KDE desktop and manually restart VDR via "/etc/init.d/vdr restart" .
Does anybody encounter the same problem or something similar?

Klara
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: ihaar on December 28, 2009, 10:04:21 pm
yes, I have the same problem with VDR.
8.10 b2
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: niz23 on December 28, 2009, 11:38:52 pm
Please create a trac ticket for this issue at http://svn.linuxmce.org/trac.cgi/newticket

Provide as much info as you can about the issue.
Like graphics card model/type, gpu driver version, graphics acceleration setting etc.
And also provide info how to reproduce and workaround if known.

/niz23
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: nite_man on January 01, 2010, 07:13:07 pm
Does somebody run VDR on the 0810 beta successfully? It definitely worked on alpha. But there is some problem with beta.
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: Xtra on January 02, 2010, 11:31:19 am
Nope, same problem here.
Channel switching causes the vdr display to loose the connection with the vdr daemon.
The daemon tunes to the new channel according to the logs but the image never comes up.
I will have to dig a little more, maybe I can find some better information.
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: nite_man on January 03, 2010, 10:33:43 pm
As I know VDR works fine in beta1. It's broken by some reason on beta2 only.
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: niz23 on January 04, 2010, 08:47:16 am
I wonder if this may be related to our updated libxine?
/niz23
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: nite_man on January 04, 2010, 02:32:15 pm
I wonder if this may be related to our updated libxine?
/niz23

It looks like that. At least I didn't find any errors in the VDR log or syslog. Will check tonight Xine log as well.
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: nite_man on January 04, 2010, 07:30:33 pm
With the latest update VDR started working. But there is no OSD and the picture disappears after switching to another channel or send any command such menu or back. Will dig more.

UPDATE: Found that error in the syslog at the time when picture disappears:
Code: [Select]
Jan  4 20:19:26 dcerouter vdr: [10918] closing SVDRP connection
Jan  4 20:19:26 dcerouter vdr: [10925] [xine..put] Client connection 0 closed
Jan  4 20:19:26 dcerouter vdr: [12439] [xine..put] cBackgroundWriter: TCP write error
Jan  4 20:19:26 dcerouter vdr: [12439] [xine..put]    (ERROR (tools/backgroundwriter.c,227): Bad file descriptor)
Jan  4 20:19:26 dcerouter vdr: [10925] [xine..put] Closing connection 0
Here is a peace of log when VDR works:
Code: [Select]
Jan  4 20:19:06 dcerouter vdr: [10918] connect from 127.0.0.1, port 38849 - accepted
Jan  4 20:19:07 dcerouter vdr: [10918] closing SVDRP connection
Jan  4 20:19:08 dcerouter vdr: [10925] [xine..put] Client 0 connected: 127.0.0.1:42714
Jan  4 20:19:08 dcerouter vdr: [10925] [xine..put] cxSocket: setsockopt(SO_SNDBUF): got 262142 bytes
Jan  4 20:19:08 dcerouter vdr: [10925] [xine..put] Trying PIPE connection ...
Jan  4 20:19:08 dcerouter vdr: [10925] creating directory /var/lib/vdr/plugins/xineliboutput/pipes.10918
Jan  4 20:19:08 dcerouter vdr: [10925] removing /var/lib/vdr/plugins/xineliboutput/pipes.10918
Jan  4 20:19:08 dcerouter vdr: [10925] [xine..put] cBackgroundWriterI initialized (buffer 512 kb)
Jan  4 20:19:08 dcerouter vdr: [10925] [xine..put] cTcpWriter initialized (buffer 512 k
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: niz23 on January 04, 2010, 09:32:48 pm
Maybe xineliboutput need to be recompliled against our patched libxine?
Just a guess but might be worth to test.


Another hint is to try and speak to the guys over at #Xine-vdpau
Some of the vdr developers hang there. Especially those that work on xine and vdpau functionality for vdr.


/niz23
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: nite_man on January 09, 2010, 05:34:54 pm
The problem is solved (thanks to possy!). All instructions are added to the ticket (http://svn.linuxmce.org/trac.cgi/ticket/553).
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: klara on January 12, 2010, 12:03:42 pm
Hi Guys,

just made a new DVD-installation with the latest version of 8.10 beta2 {Update 2010-01-08 22669}.
Now VDR does not work at all anymore.
When clicking on TV on the Orbiter then nothing at all happens.
I checked in the VDR-folder and already saw that quite a few needed files are missing.
I followed the instructions from the tracker to solve the VDR-issues from the linuxmce version from before.
However, when restarting VDR via the Console I get an error message:

Restarting Linux Video Disk Recorder: vdr
Searching for plugins (VDR 1.6.0-2/1.6.0) (cache hit): streamdev-client xineliboutput control
WARNING: The following plugins have been left out due to really binary incompatibility: streamdev-server.

klara
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: nite_man on January 12, 2010, 11:28:02 pm
Just add hanno.de repo to the sources.list and re-install streamdev-server from there. It should solve your problem.
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: ymarcox on January 18, 2010, 12:19:42 pm
Hello to All,

i have the same problem with the VDR, the MCE run´s well, but the DVB-S/S2 with VDR makes me crazy!

Please help us and me!

Have anybody a detailed instructtion, how i can fix the VDR problem?!

Many thanks @ all from Germany.

Marco 
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: nite_man on January 18, 2010, 01:07:11 pm
Marco,

Did you read the ticket (http://svn.linuxmce.org/trac.cgi/ticket/553)? Anyway, you should do following:
- download archive with new VDR packages from here (http://fluffybitch.org/vdrxinedeb.tar);
- unpack it and install:
Code: [Select]
tar vxf vdrxinedeb.tar
sudo dpkg -i install *.deb
- add new repository to the /etc/apt/sources.list:
Code: [Select]
deb http://www.hanno.de/vdr-experimental/ intrepid  base backports addons vdr-multipatch- run sudo apt-get update
- install VDR from that repository and probably streamdev-server plugin:
Code: [Select]
sudo apt-get install vdr vdr-plugin-streamdev-server- restart vdr:
Code: [Select]
sudo /etc/init.d/vdr restart
After that you should get the picture with VDR under 0810 beta2. Note, you cannot watch DVB-S2 channels because VDR 1.6.0 doesn't support them. Me and Posde try to test VDR 1.7.11 under 0810. It works but with some tricks. Will add instructions to install VDR 1.7.11 later. 
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: ymarcox on January 19, 2010, 02:56:58 pm
nite_man,

many thanks for you instruction, the vdr is playin TV javascript:void(0); !

>>>. Me and Posde try to test VDR 1.7.11 under 0810. It works but with some tricks.<<<
>>> Will add instructions to install VDR 1.7.11 later. <<<
NICE!

When you need help, let me now it, may be i can help!? testing....

Marco

My Test HTPC:
Mainboard Zotac ION 330 (Typ A); 2 x 2 GB DDR2 RAM 800Mhz; Antec Mini, DVB-S2 USB Tevii S660, 250 GB WD Green HD,







Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: klara on January 21, 2010, 10:37:29 pm
Marco,
do you have VRD running on MD. On Md I still have problems.
On Core I got it running.

Klara
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: ymarcox on January 22, 2010, 12:12:16 pm
Hello Klara,

in the moment i have only the core/hybrid when he works fine, then i make the md´s with diskless boot.
The MD are equal by the diskless boot, you start a new untouched PC with network PXE-boot (show in your mainboard bios),
and the core dedect the new PC (it´s need time) and build an new MD and Orbiter for this device.
When the new MD it´s ready to work, than you loged in with from another PC with SSH to the new MD.

ssh with a putty, the then go with sudo -s (root) and install your vdr equal by the core/hybrid, this is my plan, maybe it´s going easy with another method?!

Marco

PS. I have see a script "update_ diskless_MD.sh" but i hav no time to check this script what he do!!! 
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: Marie.O on January 25, 2010, 12:39:26 pm
A quick heads up for all people using VDR with 8.10

I am testing the latest fixes at the moment, and hope to have new packages available this week. The status at the moment is:


Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: klara on January 25, 2010, 01:34:18 pm
Good news

Klara
Title: Re: 8.10 beta2: VDR not running correctly
Post by: klara on January 28, 2010, 11:50:15 pm
Just made a new DVD installation (Update_2010-01-27_22704).
There is a great progress referring VDR, but I still have problems.
On Core VDR seems running and i get the opening VDR screen but no TV-picture.
With F1,F2... I can open the onscreen menu or can stop VDR with F7. But no TV-picture.
How can I start VDR on MD?

klara