Author Topic: ubuntu updates  (Read 2460 times)

maverick0815

  • Addicted
  • *
  • Posts: 540
    • View Profile
ubuntu updates
« on: March 25, 2010, 12:03:46 am »
I ran an apt-get dist-upgrade today and it installed some ubuntu-security updates. unfortunately I don't remember exactly what packages.
However since then, I couldn't play any of my videofiles anymore. At first I thought my MD wasn't working properly, so I set it up again fresh....but no luck.
The core played the files, but the MD is a no go. Now I fired up my windows-box to ask here in the forum...and I got a message, that not all of my network-drives could be connected....and lo and behold: I cannot access anything anymore under /home/public/data...access denied!
So I guess something in the updates screwed up the file-permissions...so how do I get it all back to normal?

pw44

  • Addicted
  • *
  • Posts: 653
    • View Profile
Re: ubuntu updates
« Reply #1 on: March 25, 2010, 02:21:22 am »
I did the upgrade today and the upgraded packages are:
Code: [Select]
The following packages will be upgraded:
  libsmbclient libwbclient0 pluto-capture-card-scripts pluto-pnp-detection pluto-std-plugins samba
  samba-common smbclient smbfs winbind
10 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.

Maybe trying to revert one by one and testing may isolate the problem.

maverick0815

  • Addicted
  • *
  • Posts: 540
    • View Profile
Re: ubuntu updates
« Reply #2 on: March 25, 2010, 11:25:40 am »
did you also experience the same problems?

pga57

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 135
    • View Profile
Re: ubuntu updates
« Reply #3 on: March 25, 2010, 11:37:43 am »
I have the same problem, just after the updates.

maverick0815

  • Addicted
  • *
  • Posts: 540
    • View Profile
Re: ubuntu updates
« Reply #4 on: March 25, 2010, 11:59:56 am »
got some news from irc, pugsley is the man:
apt-get install samba=2:3.2.3-1ubuntu3 samba-common=2:3.2.3-1ubuntu3  libsmbclient=2:3.2.3-1ubuntu3 libwbclient0=2:3.2.3-1ubuntu3  smbclient=2:3.2.3-1ubuntu3 smbfs=2:3.2.3-1ubuntu3
first on your core, then on the respective MDs

pw44

  • Addicted
  • *
  • Posts: 653
    • View Profile
Re: ubuntu updates
« Reply #5 on: March 25, 2010, 04:20:41 pm »
i did not test yet on my MD, but as soon i test it (maybe later today), i will report if mine is working or got the same problems you both reported.

pw44

  • Addicted
  • *
  • Posts: 653
    • View Profile
Re: ubuntu updates
« Reply #6 on: March 25, 2010, 09:47:21 pm »
Did test today. On the core/hybrid i can access and play all kind of files and tv.
On my diskless MD, tv works, browsing media works, but no file play (audio or viideo).
Under kde (on MD) i can play the video and audio files.
What a f***k... the day before yesterday everything was working....
« Last Edit: March 25, 2010, 10:01:17 pm by pw44 »

pw44

  • Addicted
  • *
  • Posts: 653
    • View Profile
Re: ubuntu updates
« Reply #7 on: March 26, 2010, 06:53:56 am »
It's a permission problem.

On my MD /var/log/pluto/114_Xine_Player.log.

Code: [Select]

05      03/25/10 22:30:22.675           Xine_Player::CMD_Play_Media() stopping PSS <0xb6d0ab90>                       
05      03/25/10 22:30:22.675           Xine_Player::EVENT_Playback_Completed(streamID=1011) <0xb6d0ab90>             
05      03/25/10 22:30:22.676           XineStreamEventListener called on non-initialized stream - aborting command <0xad04db90>                                                                                                           
05      03/25/10 22:30:22.694           Destroyed stream with ID=1011 <0xb6d0ab90>                                   
05      03/25/10 22:30:22.976           Created new stream with ID=1012 deint 0  100 0 <0xb6d0ab90>                   
05      03/25/10 22:30:22.976           Xine_Player::CMD_Play_Media() set stream 1012 as last rendering to screen. <0xb6d0ab90>                                                                                                             
05      03/25/10 22:30:22.976           Xine_Player::CMD_Play_Media() called for id 1012 filename: /home/public/data/videos/Software Raid 5 [27]/Dokus Deu/100 Deutsche Jahre - 02v52 - Wasserzeichen - Die Deutschen und das Meer.avi () with corresponding stream 0x9a89398. <0xb6d0ab90>
05      03/25/10 22:30:22.980           Opening media without chapters/title position: 'file:///home/public/data/videos/Software Raid 5 [27]/Dokus Deu/100 Deutsche Jahre - 02v52 - Wasserzeichen - Die Deutschen und das Meer.avi'  <0xb6d0ab90>
05      03/25/10 22:30:22.981           Received XINE_EVENT_UI_MESSAGE, decoding: <0xae04fb90>
05      03/25/10 22:30:22.981           Message details: XINE_MSG_PERMISSION_ERROR: file:///home/public/data/videos/Software Raid 5 [27]/Dokus Deu/100 Deutsche Jahre - 02v52 - Wasserzeichen - Die Deutschen und das Meer.avi <0xae04fb90>
05      03/25/10 22:30:22.981           Opening media FAILED <0xb6d0ab90>
05      03/25/10 22:30:22.981           Xine_Stream::OpenMedia failed! Aborting! <0xb6d0ab90>
05      03/25/10 22:30:22.981           Xine_Player::CMD_Play_Media() Failed to open media <0xb6d0ab90>
05      03/25/10 22:30:22.981           Xine_Player::CMD_Play_Media() ended for filename: /home/public/data/videos/Software Raid 5 [27]/Dokus Deu/100 Deutsche Jahre - 02v52 - Wasserzeichen - Die Deutschen und das Meer.avi with stream 0x9a89398. <0xb6d0ab90>
05      03/25/10 22:30:22.984           Xine_Player::CMD_Stop_Media() with corresponding stream id 1012 0x9a89398. <0xb6d0ab90>
05      03/25/10 22:30:22.984           Xine_Stream::changePlaybackSpeed no running seekers found <0xb6d0ab90>
05      03/25/10 22:30:22.984           Xine_Player::EVENT_Playback_Completed(streamID=1012) <0xb6d0ab90>
05      03/25/10 22:30:22.985           XineStreamEventListener called on non-initialized stream - aborting command <0xae04fb90>
05      03/25/10 22:30:23.012           Closed stream AV with ID=1012 <0xb6d0ab90>

maverick0815

  • Addicted
  • *
  • Posts: 540
    • View Profile
Re: ubuntu updates
« Reply #8 on: March 26, 2010, 11:28:59 am »
pw44> thats correct. It appears that the sambaupdates screwed the permissions. thats why I posted the workaround above. downgrade those packages and it will work again. I created a ticket already, so lets hope there will be a permanent solution soon

Zaerc

  • Alumni
  • LinuxMCE God
  • *
  • Posts: 2256
  • Department of Redundancy Department.
    • View Profile
Re: ubuntu updates
« Reply #9 on: April 14, 2010, 07:20:57 pm »
 * WARNING: This changes the default samba behaviour. For security
    reasons, it is no longer possible to use wide links and UNIX
    extensions at the same time. After applying this security update, wide
    links will be disabled automatically as UNIX extensions are turned on
    by default. If wide links are required, you may re-enable them by
    adding "unix extensions = no" to the [global] section of
    the /etc/samba/smb.conf configuration file.

Apparently LinuxMCE depends on that feature, so try changing unix extensions = yes to unix extensions = no in the /etc/samba/smb.conf config file.  If that fixes it, don't forget to update the template in /usr/pluto/templates/smb.conf.template as well.
"Change is inevitable. Progress is optional."
-- Anonymous


phenigma

  • wants to work for LinuxMCE
  • **
  • Posts: 944
    • View Profile
Re: ubuntu updates
« Reply #10 on: April 14, 2010, 08:49:31 pm »
This was implemented in the template in Changeset 22877 http://svn.linuxmce.org/trac.cgi/changeset/22877.  I have not done an upgrade on my core to the latest build yet so havn't tested it...  perhaps the change is not functioning as expected?

J.
« Last Edit: April 15, 2010, 03:00:26 am by phenigma »

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: ubuntu updates
« Reply #11 on: April 15, 2010, 12:46:04 am »
Thanks Zaerc, your suggestion worked for me. I have previously downgraded as suggested in this thread.

I ran the latest apt-get update and apt-get upgrade (which updated samba etc) on core and then on MDs. Made the fix in /etc/samba/smb.conf and all is now working with the latest packages.

Beeker

  • Guru
  • ****
  • Posts: 267
    • View Profile
Re: ubuntu updates
« Reply #12 on: January 31, 2011, 09:32:35 am »
Thanks Zarec
A Linux novice but I just updated my core & MD last night and then got the problem of access denied so I followed your advice and it worked........thanks for the tip not sure why it is still happening 120 days later than this original post may be because I am using an old image I made back in Feb 2010, but still I just updated it last night.....any thoughts