Author Topic: Mythtv ripping and freezing in 8.10A  (Read 1144 times)

lmwashere

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 79
    • View Profile
Mythtv ripping and freezing in 8.10A
« on: October 22, 2009, 09:50:18 pm »
I have been having trouble with mythtv's performance. It will very often get a horizontal line of distortion (ripping) across the screen when the picture is moving rapidly. Also from time to time mythtv locks up completely. The guide also freezes from time to time. I can exit myth and then restart it,but sometimes it takes a long time to restart. I have increased the amount of cpu that myth is allowed to use from the default low to high, and that has made the problems a touch less frequent but they still occur regularly.

I enabled opengl in myth, but that has also had no effect.

I have found many posts about mythtv doing this but none of these have been in 8.10.

Has anyone else had this trouble or does anyone else have any idea how to fix it. I am using UI2 with blending on LMCE, but I took transparency off of the guide in myth. This helped the issues with the guide freezing a bit. I am not having any trouble with freezing when myth is not running.

Don't think processing power is the issue but just in case here are my hardware specs:

pvr 250 tuner card
soundblaster audigy 2
AMD Phenom 9350E quad core processor @ 2.0Ghz
as rock N68-S MB
Patriot Viper 4 GB ram
1 TB HDD
HTPC case and 500W PS combo
USB-UIRT
Rosewill GB ethernet as second NIC
GeForce 8400 GS 512MB video card

Any help that anyone could offer would be MOST appreciated.

Josh


lmwashere

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 79
    • View Profile
Re: Mythtv ripping and freezing in 8.10A
« Reply #1 on: October 22, 2009, 10:26:19 pm »
I think it may have something to do with the backend because I am getting the error messages that "mythtv cannot connect to the backend", and The connection to the master backend has gone away for some reason. Is it running? Then LMCE will prompt me to reset the backend because "it is having problems".

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4439
  • Smart Home Consulting
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: Mythtv ripping and freezing in 8.10A
« Reply #2 on: October 22, 2009, 10:34:56 pm »
I think it may have something to do with the backend because I am getting the error messages that "mythtv cannot connect to the backend", and The connection to the master backend has gone away for some reason. Is it running? Then LinuxMCE will prompt me to reset the backend because "it is having problems".

Try turning off 'real time priority threads' in Myth Frontend Setup.

Andrew
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd
United Kingdom

Read My Blog; http://ellipticalcurve.com

Contact me for Smart Home consulting advice here;
@herron on Twitter, totallymaxed+consulting@gmail.com via email or PM me here.

Get a Dianemo S License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.0
iOS Orbiter: http://wiki.linuxmce.org/index.php/Dianemo_iOS_Orbiter
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

lmwashere

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 79
    • View Profile
Re: Mythtv ripping and freezing in 8.10A
« Reply #3 on: October 22, 2009, 11:49:52 pm »
Excellent! I think that did the trick. Time will tell but it looks like that got it. Many thanks!!!

Josh

lmwashere

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 79
    • View Profile
Re: Mythtv ripping and freezing in 8.10A
« Reply #4 on: October 23, 2009, 02:14:21 am »
Well, I spoke too soon. That killed the ripping and now the picture looks good. However, every five or so minutes it will freeze for a split second, and a few minutes ago it locked up completely. LMCE gave me a message saying that mythtv backend seems to have died. Then it tried to reset it, which did not work. I had to stop it and restart myth.

Any thoughts?

itspac

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 136
    • View Profile
Re: Mythtv ripping and freezing in 8.10A
« Reply #5 on: October 23, 2009, 04:30:55 am »
from dcerouter.log

01   10/22/09 22:29:34.370      MythBackEnd_Socket::Close <0x9daf6b90>
01   10/22/09 22:29:34.422      MythBackEnd_Socket::SendMythString sent MYTH_PROTO_VERSION 40 but error getting response <0x9daf6b90>
01   10/22/09 22:29:34.422      MythBackEnd_Socket::Connect couldn't send MYTH_PROTO_VERSION m_bConnected=false <0x9daf6b90>
01   10/22/09 22:29:34.422      MythBackEnd_Socket::SendMythString failed to reconnect <0x9daf6b90>
01   10/22/09 22:29:34.422      MythTV_PlugIn::UpdateUpcomingRecordings no recordings <0x9daf6b90>

lmwashere

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 79
    • View Profile
Re: Mythtv ripping and freezing in 8.10A
« Reply #6 on: October 28, 2009, 03:58:52 pm »
Quote
from dcerouter.log

01   10/22/09 22:29:34.370      MythBackEnd_Socket::Close <0x9daf6b90>
01   10/22/09 22:29:34.422      MythBackEnd_Socket::SendMythString sent MYTH_PROTO_VERSION 40 but error getting response <0x9daf6b90>
01   10/22/09 22:29:34.422      MythBackEnd_Socket::Connect couldn't send MYTH_PROTO_VERSION m_bConnected=false <0x9daf6b90>
01   10/22/09 22:29:34.422      MythBackEnd_Socket::SendMythString failed to reconnect <0x9daf6b90>
01   10/22/09 22:29:34.422      MythTV_PlugIn::UpdateUpcomingRecordings no recordings <0x9daf6b90>

Not quite sure where you were headed with this post, are you having the same issue?

itspac

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 136
    • View Profile
Re: Mythtv ripping and freezing in 8.10A
« Reply #7 on: November 05, 2009, 01:02:19 pm »
i was getting the backend reset problem... i've since done a fresh internet install and back to using myth again