Author Topic: Black screen with mouse pointer on MD (0810 alpha 2.28 + updates)  (Read 10664 times)

pga57

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 143
    • View Profile
Re: Black screen with cursor on MD (0810 alpha 2.28 + updates)
« Reply #15 on: August 21, 2009, 05:34:51 pm »
Hello Peter,

Thank's for your reply and help.

About the "cursor" I describe on my previous msg, it is a mouse pointer. X is started.

I have delete a lot of things in my xorg.conf file and I have started Kde 4.1 without problems.
I only have a black screen when the OrbiterRenderer_SDL go on focus.
If I reduce it, I retrive the desktop.

I think so that the problem come from the Orbiter (UI1).
But I don't know why.

I have downgrade the nvidia from 1.80 to 1.77 but it don't resolve my black screen.
When I reboot my MD the devices are loaded and I can see the messages like "starting device Orbiter", "Starting device HAL" and after nothing else.

So it is not a driver problem, I suppose that something has change with the Orbiter and my MD don't like it ! ;-)

Regards,
Philippe

PeterSchmid

  • Regular Poster
  • **
  • Posts: 42
    • View Profile
Re: Black screen with cursor on MD (0810 alpha 2.28 + updates)
« Reply #16 on: August 21, 2009, 07:20:42 pm »
Dear Philippe,

so how about your xorg.log?
And did you disable the picture screen saver?

I am asking this because I had similar troubles with an old ATI Mobility 9000M
now running fine even with overlay on the TV (VAG connected)

What is for sure that in the Alpha there is something broken with the DISPLAY environment variable.

can you check if it is exported

echo $DISPLAY

If you get nothing back it would be the proof for my statement.

Simply addressing of the display ("On which to appear" seems to make problems)
and this can be part of an XServer setup problem as well

So my suggestion

VGA connected, UI1 and no screensaver

please try this - or did you already?

Rgds

Peter

pga57

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 143
    • View Profile
Re: Black screen with cursor on MD (0810 alpha 2.28 + updates)
« Reply #17 on: August 22, 2009, 05:02:40 pm »
Hello Peter,

I've just finished to test all the suggestions you make to me.

So, VGA connected, UI1 and no screensaver where tested but I've regret to say that it does not resolve my black screen :-(.

The echo $DISPLAY give nothing. It only give a result on the core media director.
Some MDs that worked on my lan give me nothing too, so can it be a problem... but not sure.

About my xorg files, here the 2 tested:

MD #4 (VGA only)
Code: [Select]
Section "ServerLayout"
Identifier "XFree86 Configured"
Screen   0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
# RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"
FontPath "/usr/share/fonts/X11"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/"
EndSection

Section "Module"
#Load "dbe"
#Load "extmod"
#Load "record"
#Load "xtrap"
#Load "speedo"
#Load "type1"
Load "glx"
#Load "int10"
#Load "v4l"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "keyboard"
Option "XkbLayout" "us"
Option "XkbVariant" "basic"
Option "XkbModel" "pc105"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown Monitor Vendor"
ModelName "Unknown Monitor Model"
Modeline "1024x768" 60.80 1024 1056 1128 1272 768 768 770 796
HorizSync 20-500
VertRefresh 59-61
EndSection

Section "Device"
### Available Driver options are:-
### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
### [arg]: arg optional
#Option "NoAccel" # [<bool>]
#Option "SWcursor" # [<bool>]
#Option "ColorKey" # <i>
#Option "CacheLines" # <i>
#Option "Dac6Bit" # [<bool>]
#Option "DRI" # [<bool>]
#Option "NoDDC" # [<bool>]
#Option "ShowCache" # [<bool>]
#Option "XvMCSurfaces" # <i>
Identifier "Card0"
Driver "nvidia"
VendorName "Unknown Vendor Name"
BoardName "Unknown Board Name"
#Option "LinearAlloc" "16384"
#BusID "PCI:0:10:0"
# #Option "NoDDC" "true"
#Option "XvmcUsesTextures" "true"
#Option "renderAccel" "true"
#Option "NoDDCValue"
#Option "UseEDID" "false"
#Option "ExactModeTimingsDVI" "true"
#Option "NoLogo" "true"
#Option "NoBandWidthTest" "true"
#Option "ModeValidation" "NoDFPNativeResolutionCheck, NoEdidMaxPClkCheck, NoMaxPClkCheck, AllowInterlacedModes, AllowNon60HzDFPModes"
#Option "DynamicTwinView" "false"
#Option "UseEvents" "true"
Option "ConnectedMonitor" "CRT"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Modes "1024x768"
Virtual 1024 768
EndSubSection
#Option "XvmcUsesTextures" "true"
#Option "renderAccel" "true"
#Option "NoDDCValue"
#Option "UseEDID" "false"
#Option "ExactModeTimingsDVI" "true"
#Option "NoLogo" "true"
#Option "NoBandWidthTest" "true"
#Option "ModeValidation" "NoDFPNativeResolutionCheck, NoEdidMaxPClkCheck, NoMaxPClkCheck, AllowInterlacedModes, AllowNon60HzDFPModes"
#Option "DynamicTwinView" "false"
#Option "UseEvents" "true"
#Option "TVStandard" "1024x768"
EndSection

Section "ServerFlags"
#Option "AllowMouseOpenFail" "true"
#Option  "AutoAddDevices" "false"
#Option "BlankTime" "0"
#Option "StandbyTime" "0"
#Option "SuspendTime" "0"
#Option "OffTime" "0"
#Option "AIGLX" "Off"
EndSection
Section "Extensions"
Option "Composite" "false"
Option "RENDER" "true"
EndSection
Section "ServerFlags"
Option "AutoAddDevices" "False"
EndSection


MD #1 (TV).
This second MD was tested with VGA only too , but the result was not better.

Code: [Select]

Section "Files"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"
FontPath "/usr/share/fonts/X11"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown Monitor Vendor"
ModelName "Unknown Monitor Model"
Modeline "640x480" 25.18 640 656 752 800 480 490 492 525
HorizSync 20-500
VertRefresh 59-61
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
#Option "XvmcUsesTextures" "true"
#Option "renderAccel" "true"
#Option "NoDDCValue"
#Option "UseEDID" "false"
#Option "ExactModeTimingsDVI" "true"
Option "NoLogo" "true"
#Option "NoBandWidthTest" "true"
#Option "ModeValidation" "NoDFPNativeResolutionCheck, NoEdidMaxPClkCheck, NoMaxPClkCheck, AllowInterlacedModes, AllowNon60HzDFPModes"
#Option "DynamicTwinView" "false"
#Option "UseEvents" "true"
Option "TVStandard" "PAL-N"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Modes "640x480"
Virtual 640 480
EndSubSection
EndSection

Section "Module"
#Load "dbe"
#Load "extmod"
#Load "record"
#Load "xtrap"
#Load "speedo"
Load "glx"
#Load "int10"
#Load "v4l"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "keyboard"
Option "XkbLayout" "us"
Option "XkbVariant" "basic"
Option "XkbModel" "pc105"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "Extensions"
#Option "Composite" "false"
#Option "RENDER" "true"
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "XFree86 Configured"
Screen   0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Card0"
VendorName "Unknown Vendor Name"
BoardName "Unknown Board Name"
#Option "LinearAlloc" "16384"
#Option "XvmcUsesTextures" "true"
#Option "renderAccel" "true"
#Option "NoDDCValue"
#Option "UseEDID" "false"
#Option "ExactModeTimingsDVI" "true"
#Option "NoBandWidthTest" "true"
#Option "ModeValidation" "NoDFPNativeResolutionCheck, NoEdidMaxPClkCheck, NoMaxPClkCheck, AllowInterlacedModes, AllowNon60HzDFPModes"
#Option "DynamicTwinView" "false"
#Option "UseEvents" "true"
Option "ConnectedMonitor" "TV"
Option "TVOutFormat" "Composite"
Driver "nvidia"
Option "NoLogo" "True"
EndSection

Section "ServerFlags"
#Option "AllowMouseOpenFail" "true"
#Option  "AutoAddDevices" "false"
#Option "BlankTime" "0"
#Option "StandbyTime" "0"
#Option "SuspendTime" "0"
#Option "OffTime" "0"
#Option "AIGLX" "Off"
EndSection

Section "ServerFlags"
#Option "AutoAddDevices" "False"
EndSection


I appreciate very much the time you spend to answer me.
I feel me less alone! ;-)

Regards,
Philippe

PeterSchmid

  • Regular Poster
  • **
  • Posts: 42
    • View Profile
Re: Black screen with cursor on MD (0810 alpha 2.28 + updates)
« Reply #18 on: August 22, 2009, 09:51:39 pm »
Dear Phillipe,

I only try to give suggestions, but I believe in waves- everything you give will come back once - maybe not on the direct way, but it will.

An if it's only for the feeling you are not alone......  ;)

so going into next round:


so I assume you can not get a proper result from

glxinfo | grep dir


so try following

DISPLAY=:0.0 glxinfo |grep dir

this should give you following result

direct rendering: Yes

if this is the case then your rendering is ok

also add module "dri" into xorg.conf


another question would be whether you can control the MD from another room Orbiter
and see whether you can startup TV or a video?


please check /etc/pluto/lastaudiovideo.conf

and /etc/Orbiter.conf
on one of my MD's I had to manually add
UseOpenGL=1

Please also check / compare

/var/log/pluto/xx_Launchorbiter.sh.log   where xx is the device #
make sure Photo screensaver is really not starting
/var/log/pluto/xx_Photo.........

You should find the Orbiter also in the /var/log/pluto/running.pids


If something is not starting as it should check the
/usr/pluto/lock/pluto_spawned_local_devices.txt
if the device # of the not starting device is already in.
if so _ edit the file and delete the device numer
and restart the MD

Hope these things help to find the problem

Rgds

Peter






pga57

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 143
    • View Profile
Re: Black screen with cursor on MD (0810 alpha 2.28 + updates)
« Reply #19 on: August 23, 2009, 11:09:31 am »
Hello Peter,

Like you said, the "glxinfo | grep dir" give nothing on the MD.
After add module "dri" into xorg.conf, it give me the "direct rendering: Yes" msg.
I've done a reboot but, the result was allways the black screen.

I've try to control the MD from another room Orbiter (N810) but I've no TV, video, Music or light controls for this MD.
I suppose that the config is not finished.
Like I say in a previous msg, I've not the possibility to view Sarah (MD setup) after the AVWizard setup for those MDs.

I've try to regenerate the orbiter but no result.

In the /etc/pluto/lastaudiovideo.conf, UseOpenGL=0. I modify it to 1.
In the /etc/Orbiter.conf, I only have:

EnableGenerator=0
DelayMin=1000
DelayMax=2000
NumberOfButtonsPerClick=0
GenerateMouseClicks=1
GenerateKeyboardEvents=0
KeysSetToGenerate=1

And no UseOpenGL value.

100_Launchorbiter.sh.log:
Code: [Select]
== ATTEMPT FRESH START ==
1       08/23/09 10:52:23       /usr/pluto/bin/Spawn_Device.sh 100 (spawning-device)    9745 Dev: 100; Already Running list: 99,
== FRESH START ==
1       08/23/09 10:52:23       /usr/pluto/bin/Spawn_Device.sh 100 (spawning-device)    device: 100 ip: dcerouter cmd_line: LaunchOrbiter.sh
0       08/23/09 10:52:23       100 (spawning-device)   Entering 100
========== NEW LOG SECTION ==========
1       08/23/09 10:52:23       100 (spawning-device)   Starting... 1
1       08/23/09 10:52:23       100 (spawning-device)   Found /usr/pluto/bin/LaunchOrbiter.sh

I have no /var/log/pluto/xx_Photo.........


In the /var/log/pluto/running.pids we find:
Code: [Select]
9671 Spawn_Device of /usr/pluto/bin/App_Server (by /usr/pluto/bin/Spawn_Device.sh)
9738 /usr/pluto/bin/App_Server (by /usr/pluto/bin/Spawn_Wrapper.sh)
9745 Spawn_Device of /usr/pluto/bin/LaunchOrbiter.sh (by /usr/pluto/bin/Spawn_Device.sh)
9812 /usr/pluto/bin/LaunchOrbiter.sh (by /usr/pluto/bin/Spawn_Wrapper.sh)
9943 Spawn_Device of /usr/pluto/bin/HAL (by /usr/pluto/bin/Spawn_Device.sh)
10062 /usr/pluto/bin/HAL (by /usr/pluto/bin/Spawn_Wrapper.sh)

In /usr/pluto/locks/pluto_spawned_local_devices.txt:
Code: [Select]
99
100
102

I've try to edit it and delete the 100 device but it reappar after rebooting the MD.
   
What is annoying is that KDE 4.1 seems to work normally, but not the orbiter.

You see, this is not yet won ! ;-)

Greetings,
Philippe


tschak909

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 5501
  • DOES work for LinuxMCE.
    • View Profile
Re: Black screen with cursor on MD (0810 alpha 2.28 + updates)
« Reply #20 on: August 23, 2009, 06:25:37 pm »
what is the last on screen status display message that you see?

-Thom

pga57

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 143
    • View Profile
Re: Black screen with cursor on MD (0810 alpha 2.28 + updates)
« Reply #21 on: August 23, 2009, 07:11:31 pm »
Hello Thom,

The last on screen status display message I see is "Starting device 102 HAL".
   
Nothing else appears except the mouse pointer.

And just before I have : "Starting device 99 App Server" and "Starting device 100 Onscreen Orbiter".

Philippe

tschak909

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 5501
  • DOES work for LinuxMCE.
    • View Profile
Re: Black screen with cursor on MD (0810 alpha 2.28 + updates)
« Reply #22 on: August 23, 2009, 07:18:45 pm »
can you give me a list of devices in your device tree? i wonder if you have duplicate devices...

-Thom

PeterSchmid

  • Regular Poster
  • **
  • Posts: 42
    • View Profile
Re: Black screen with cursor on MD (0810 alpha 2.28 + updates)
« Reply #23 on: August 23, 2009, 07:22:58 pm »
Hello Phillipe,

looking to the log file and confirmed by your last mail only 3 devices are starting up

99  AppSrv
100  Orbiter
102 HAL

So HAL is the last device
Please check xx_HAL.log if it is ok

Most probably your setup of  the MD did not finish somewhere

you could try 2 things

Go to Web administration \\dcerouter\lmce-admin\
and go to Wizard>MediaDirector
go to the critical one and try a rebuild image
Quick reload router
startup MD

If this does not help try following

Make a new MD
copy the MAC address to the new one (delete from the old) and rebuild image
once ready !!!!! and only if its ready restart MD and wait to finish installation


Rgds

Peter





pga57

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 143
    • View Profile
Re: Black screen with cursor on MD (0810 alpha 2.28 + updates)
« Reply #24 on: August 23, 2009, 07:38:20 pm »
Thom,
   
Is this what you want?

Code: [Select]
My Devices
CORE
DCERouter
File Grids Plug-in
General Info Plug-in
Climate Plug-in
Datagrid Plug-in
Infrared Plug-in
Lighting Plug-in
Orbiter Plug-in
Media Plug-in
Telecom Plug-in
Event Plug-in
Security Plug-in
Plug And Play Plug-in
Xine Plug-in
MythTV Plug-In
App Server
HAL
UPnP Server
Asterisk
Text To Speech
The core/hybrid
OnScreen Orbiter
Orbiter Embedded Phone
Xine Player
Photo Screen Saver
MPlayer Player
MythTV Player
ZWave
ZWave Embedded Climate Interfa
ZWave Embedded Security Interf
ZWave Controller
ZWave Controller
Plafond
Ventilateur
VR Salon
VR S. a Manger
VR Cuisine
STOCKRAID - STOCKRAID
Video
Musique
Motion Wrapper
Camera Facade
Camera Terrasse
HDHomeRun
Tuner 1
Tuner 0
PC S. de Douche
App Server
OnScreen Orbiter
Orbiter Embedded Phone
Xine Player
Photo Screen Saver
MPlayer Player
MythTV Player
GO Cordless GC1005M
HAL
Disk Drive
External Media Identifier
PC Home Cinema
App Server
OnScreen Orbiter
Orbiter Embedded Phone
Xine Player
Photo Screen Saver
MPlayer Player
MythTV Player
HAL
USB UIRT 0038
USB UIRT Embedded Transmit
Windows XP MC Remote (USBUIRT)
Videoprojecteur
Orbiter Webdt 366
Orbiter N810
PC Kimberley
App Server
OnScreen Orbiter
Orbiter Embedded Phone
Xine Player
MPlayer Player
MythTV Player
HAL
Disk Drive
External Media Identifier
PC Salon
App Server
OnScreen Orbiter
Orbiter Embedded Phone
Xine Player
MPlayer Player
MythTV Player
HAL
      
If not, how can I do that ?

Thank's,
Philippe

PeterSchmid

  • Regular Poster
  • **
  • Posts: 42
    • View Profile
Re: Black screen with cursor on MD (0810 alpha 2.28 + updates)
« Reply #25 on: August 23, 2009, 07:56:51 pm »
Looking to your Hardware list there is missing one MD in the Device list
I think the Garage one, isn't it?


Which one is the not working one?

Rgds

Peter

pga57

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 143
    • View Profile
Re: Black screen with cursor on MD (0810 alpha 2.28 + updates)
« Reply #26 on: August 23, 2009, 09:21:46 pm »
Hello Peter,

Yes your right.
The MD Garage is missing because I've reinstall completly lmce core a few days ago (but this MD worked).

The MDs that not working are "PC Salon - MD#1" and 'PC Kimberley - MD#4"

About your last suggestions, I'll test those tomorow.

Regards,
Philippe


pga57

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 143
    • View Profile
Re: Black screen with cursor on MD (0810 alpha 2.28 + updates)
« Reply #27 on: August 25, 2009, 07:33:38 am »
Hello Peter,

I have try 2 things yesterday.

An image rebuild and a new MD install after deleting the bad MD.

No success. :-(

The core was upgraded with alpha 2.30 (apt-get update + apt-get dist-upgrade).
There was an improvement on AVwizard because now it appears directly on the TV but i suppose it is the result of the updates.
But I no longer get the "Starting device xxxx" messages on the screen.
I've try a update on the MD but I have some errors:
Code: [Select]
root@moon108:~# apt-get update                 
Ign file: ./ Release.gpg                       
Err http://fr.archive.ubuntu.com intrepid Release.gpg
  Could not connect to localhost:3142 (127.0.0.1). - connect (111 Connection refused)                                                                           
Err http://fr.archive.ubuntu.com intrepid-updates Release.gpg                   
  Could not connect to localhost:3142 (127.0.0.1). - connect (111 Connection refused)                                                                           

etc....

I have not taken the time to look further.

Regards,
Philippe


schaferj

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 133
    • View Profile
Re: Black screen with cursor on MD (0810 alpha 2.28 + updates)
« Reply #28 on: August 25, 2009, 10:11:19 am »
Peter,
Just wanted to let you know that I appear to be having the same issues.  I reinstalled all from scratch yesterday (2.29) and when I installed the first MD, (and after AV wizard), it just goes to x with the small white mouse pointer.  I've tried the usual suspects with no luck.

I've just done the updates to 2.31 on the core and have deleted the MD and am going to see how that goes.

Also, my core seems to have lost it's way in getting to lmce.  It now presents the kde login and I have to manually click the (very handy!) lmce plasmoid.  I know the old launch manager used to have a selectable toggle for this and would appreciate if someone could remind me how to do it without the launch manager.

much thanks,
joseph

PeterSchmid

  • Regular Poster
  • **
  • Posts: 42
    • View Profile
Re: Black screen with cursor on MD (0810 alpha 2.28 + updates)
« Reply #29 on: August 25, 2009, 06:06:41 pm »
Dear Joseph,

the autostart for the MD should be still in the /etc/pluto.conf if I´m not mistaken.

related the "black screen" can you provide your MD hardware description, xorg.conf , driver version
and also a couple of logs to be found in /var/log/pluto

starting the devices and also your device list

maybe we can find some common point with the problem of Philippe

Rgds

Peter

PS: I just saw Philippe is using the french distribution ( what else :-)  ) 
     @Joseph :  which one are you using?