Author Topic: VDPAU and MKV in 810?  (Read 3219 times)

Viking

  • Addicted
  • *
  • Posts: 521
    • View Profile
Re: VDPAU and MKV in 810?
« Reply #15 on: July 22, 2009, 08:04:55 pm »
Hi Andrew,

did you also test the mplayer in the avenard repository ? Does it replace the LinuxMCE mplayer so that it now is capable of using VDPAU or does that not work ?

Greetings
Vikingt

merkur2k

  • Addicted
  • *
  • Posts: 513
    • View Profile
Re: VDPAU and MKV in 810?
« Reply #16 on: July 22, 2009, 08:31:20 pm »
hmm, i was under the impression that it either worked or it didnt (as in errors), thats why i am confused about this "works but has bad performance" issue.

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4439
  • Smart Home Consulting
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: VDPAU and MKV in 810?
« Reply #17 on: July 22, 2009, 10:29:23 pm »
We are testing nVidia 180.60 & alsa-1.0.20 together with MythTV 0.21 (with VDPAU support from http://www.avenard.org/media/Ubuntu_Repository/Ubuntu_Repository.html) successfully on both 0710 & 0810. None of this works 'out of the box' however and currently we have not explored extending VDPAU support to playback of video in the Orbiter using xinelib (but the Avenard repos contains patched libs etc for this....so it looks achievable). I expect some or all of this support will be in an 0810 beta in the near future.

Not near my Test core at the moment. Can someone (Andrew) confirm that this is the way to get going with VDPAU ?

I assume the process of updating is :

first on Core , then on MD do this


1. add avenard repository to /etc/apt/sources.list
2. apt-get update
3. dpkg -l | grep myth
4. apt-get install <packages from previous list>    # meaning the packages already installed should be updated
4.a. update nvidia using the 180.60 packages from avenard
4.b. maybe update alsa to 1.0.20
5. maybe reboot
6. run myth setup and add a profile like describved below "quick FAQ" here
7. maybe reboot



Quote
We are running  Orbiter/MythTV at 1080i smoothly on various Ion based hardware including Revo's with 1Gig of RAM.

So the Revo does not need more RAM than 1GB as MD ? That would be great :)

Gretings
Viking

Revo 1Gig model works fine at 1080i...steps above sounds basically right too me.

Andrew
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd
United Kingdom

Read My Blog; http://ellipticalcurve.com

Contact me for Smart Home consulting advice here;
@herron on Twitter, totallymaxed+consulting@gmail.com via email or PM me here.

Get a Dianemo S License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.0
iOS Orbiter: http://wiki.linuxmce.org/index.php/Dianemo_iOS_Orbiter
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

Viking

  • Addicted
  • *
  • Posts: 521
    • View Profile
Re: VDPAU and MKV in 810?
« Reply #18 on: July 24, 2009, 01:44:19 pm »
did you also test the mplayer in the avenard repository ? Does it replace the LinuxMCE mplayer so that it now is capable of using VDPAU or does that not work ?

Ill reply myself.

I updated to the avenard mplayer and after that mplayer diud not work with the video system of Linuxmce anymore.

Also reinstalling the old version did not fix it.

No time to check what went wrong.

Greetings
Viking

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4439
  • Smart Home Consulting
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: VDPAU and MKV in 810?
« Reply #19 on: July 24, 2009, 02:27:09 pm »
did you also test the mplayer in the avenard repository ? Does it replace the LinuxMCE mplayer so that it now is capable of using VDPAU or does that not work ?

Ill reply myself.

I updated to the avenard mplayer and after that mplayer diud not work with the video system of Linuxmce anymore.

Also reinstalling the old version did not fix it.

No time to check what went wrong.

Greetings
Viking

The avenard mplayer does work...however other changes in LinuxMCE sources will be needed too...its not enough to merely replace xinelib. We're going to start looking at what the changes next...feel free to start poking around though ;-)

Andrew
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd
United Kingdom

Read My Blog; http://ellipticalcurve.com

Contact me for Smart Home consulting advice here;
@herron on Twitter, totallymaxed+consulting@gmail.com via email or PM me here.

Get a Dianemo S License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.0
iOS Orbiter: http://wiki.linuxmce.org/index.php/Dianemo_iOS_Orbiter
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

Viking

  • Addicted
  • *
  • Posts: 521
    • View Profile
Re: VDPAU and MKV in 810?
« Reply #20 on: July 24, 2009, 02:51:12 pm »
The avenard mplayer does work...however other changes in LinuxMCE sources will be needed too...its not enough to merely replace xinelib. We're going to start looking at what the changes next...feel free to start poking around though ;-)
OK, I will se if I find the time ;)

But interesting enough I did see that the mplayer did use VO: vdpau but the CPU load of the I Am Legend trailer I played was still the same as before !?

1. test was with mplayer in the KDE shell and pressing f for dullscreen.
2. test was in mythvideo after changing "-vo vdpau" in settings.

Both the same result !?

Did setup 1080i 50hz

Greetings
Viking

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4439
  • Smart Home Consulting
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: VDPAU and MKV in 810?
« Reply #21 on: July 24, 2009, 02:59:36 pm »
The avenard mplayer does work...however other changes in LinuxMCE sources will be needed too...its not enough to merely replace xinelib. We're going to start looking at what the changes next...feel free to start poking around though ;-)
OK, I will se if I find the time ;)

But interesting enough I did see that the mplayer did use VO: vdpau but the CPU load of the I Am Legend trailer I played was still the same as before !?

1. test was with mplayer in the KDE shell and pressing f for dullscreen.
2. test was in mythvideo after changing "-vo vdpau" in settings.

Both the same result !?

Did setup 1080i 50hz

Greetings
Viking

Hmmm... not sure why that would be in mplayer. However in mythfrontend you must follow the steps or creating a display profile outlined on the Avenard site - otherwise Myth will not use vdpau at all.

Andrew
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd
United Kingdom

Read My Blog; http://ellipticalcurve.com

Contact me for Smart Home consulting advice here;
@herron on Twitter, totallymaxed+consulting@gmail.com via email or PM me here.

Get a Dianemo S License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.0
iOS Orbiter: http://wiki.linuxmce.org/index.php/Dianemo_iOS_Orbiter
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk