Author Topic: Cannot unmute PCM hence no audio over HDMI  (Read 3543 times)

geekyhawkes

  • Guru
  • ****
  • Posts: 230
    • View Profile
Cannot unmute PCM hence no audio over HDMI
« on: June 06, 2009, 10:18:16 am »
Hi guys, i am just working through my install of Kubuntu 810 and have a system up and running.  The issue i have is that i cannot unmute the PCM output within ALSA and as such get no audio over HDMI.  I have followed all the guides here and am running 1.0.20alsa with the HDMI output listed.  The attached screen grab shows that even from alsamixer within konsole i dont have the option to unmute PCM.

I have also tried amixer set PCM 90% unmute but with no change to the PCM mute status.

 Does anyone have an idea how i might go forward from here?


geekyhawkes

  • Guru
  • ****
  • Posts: 230
    • View Profile
Re: Cannot unmute PCM hence no audio over HDMI
« Reply #1 on: June 06, 2009, 10:55:01 am »
Things have just gotten stranger.  When i select KDE - SHUTDOWN then i get the shutdown sound played via HDMI.  When KDE is up and running i get no sound even if i use the terminal and aplay testsound.wav

I guess this is a step forward, but is very confusing and beyond my alsa/kde knowledge.  Any help well recieved!

I have also posted here:

http://ww.ubuntuforums.org/showthread.php?t=1179873

Which has a bit more detail.  Any help would be well recieved I am pulling my hair out trying to get more than just start up/shut down audio!
« Last Edit: June 06, 2009, 04:34:27 pm by geekyhawkes »

geekyhawkes

  • Guru
  • ****
  • Posts: 230
    • View Profile
Re: Cannot unmute PCM hence no audio over HDMI
« Reply #2 on: June 06, 2009, 05:27:37 pm »
VICTORY!  (well from what i can tell as MCE is downloading!) .

To get audio over HDMI i created the following file

/etc/asound.conf (found from finnish vdr forum http://www.netholic.com/viewtopic.php?t=3050)

Code:

# cat /etc/asound.conf
# Aforin konffi
# http://www.netholic.com/viewtopic.php?t=3050

pcm.!default {
        type plug
        slave {
                pcm multi
                rate 48000
        }
        ttable.0.0 1.0
        ttable.1.1 1.0
        ttable.0.2 1.0
        ttable.1.3 1.0
}

#ctl.!default hdmiout

pcm.optical {
        type hw
        card 0
        device 1
}

ctl.optical {
        type hw
        card 0
        device 1
}

pcm.hdmiout {
        type hw
        card 0
        device 3
}

ctl.hdmiout {
        type hw
        card 0
        device 3
}

pcm.multi {
        type multi
        slaves.a.pcm "hdmiout"
        slaves.a.channels 2
        slaves.b.pcm "optical"
        slaves.b.channels 2

        bindings.0.slave a
        bindings.0.channel 0
        bindings.1.slave a
        bindings.1.channel 1

        bindings.2.slave b
        bindings.2.channel 0
        bindings.3.slave b
        bindings.3.channel 1
}

ctl.multi {
        type hw
        card 0
}

As if by magic amarok is now playing through HDMI while mce downloads!  Result.  I will update the wiki for my motherboard in a while to reflect audio over HDMI working.

WIKI updated for ASUS M3N78-EM & audio over HDMI
« Last Edit: June 06, 2009, 06:01:20 pm by geekyhawkes »

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4383
  • Smart Home Consulting
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: Cannot unmute PCM hence no audio over HDMI
« Reply #3 on: June 07, 2009, 12:55:55 pm »
VICTORY!  (well from what i can tell as MCE is downloading!) .

To get audio over HDMI i created the following file

/etc/asound.conf (found from finnish vdr forum http://www.netholic.com/viewtopic.php?t=3050)

Code:

# cat /etc/asound.conf
# Aforin konffi
# http://www.netholic.com/viewtopic.php?t=3050

pcm.!default {
        type plug
        slave {
                pcm multi
                rate 48000
        }
        ttable.0.0 1.0
        ttable.1.1 1.0
        ttable.0.2 1.0
        ttable.1.3 1.0
}

#ctl.!default hdmiout

pcm.optical {
        type hw
        card 0
        device 1
}

ctl.optical {
        type hw
        card 0
        device 1
}

pcm.hdmiout {
        type hw
        card 0
        device 3
}

ctl.hdmiout {
        type hw
        card 0
        device 3
}

pcm.multi {
        type multi
        slaves.a.pcm "hdmiout"
        slaves.a.channels 2
        slaves.b.pcm "optical"
        slaves.b.channels 2

        bindings.0.slave a
        bindings.0.channel 0
        bindings.1.slave a
        bindings.1.channel 1

        bindings.2.slave b
        bindings.2.channel 0
        bindings.3.slave b
        bindings.3.channel 1
}

ctl.multi {
        type hw
        card 0
}

As if by magic amarok is now playing through HDMI while mce downloads!  Result.  I will update the wiki for my motherboard in a while to reflect audio over HDMI working.

WIKI updated for ASUS M3N78-EM & audio over HDMI

Well thats part of what you need to get HDMI-Audio working...but you also need updated nVidia drivers (or drivers for your video card)...you also need an updated avWizard to allow for the selection of the correct audio options etc. All of this should be in the current or next 0810 build (sources are in the svn already)

All the best

Andrew
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd
United Kingdom

Read My Blog; http://ellipticalcurve.com

Contact me for Smart Home consulting advice here;
@herron on Twitter, totallymaxed+consulting@gmail.com via email or PM me here.

Get a Dianemo S License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.0
iOS Orbiter: http://wiki.linuxmce.org/index.php/Dianemo_iOS_Orbiter
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

geekyhawkes

  • Guru
  • ****
  • Posts: 230
    • View Profile
Re: Cannot unmute PCM hence no audio over HDMI
« Reply #4 on: June 07, 2009, 01:25:19 pm »
I did have updated nvidia drivers but for some reason my install died part way through mce setup.  I am just reinstalling Kubuntu now, i was using 180.60 Nvidia drivers but had forgotten about updates required for the avwizard.  Bring on 810beta!

geekyhawkes

  • Guru
  • ****
  • Posts: 230
    • View Profile
Re: Cannot unmute PCM hence no audio over HDMI
« Reply #5 on: June 07, 2009, 06:51:01 pm »
Exactly as predicted Andrew;

no audio during or after the avwizard despite me having audio within kde dekstop before the mce install.  Has anyone managed to sort this before the release of the beta?