Author Topic: Changing the directory for MythTV recordings  (Read 2111 times)

purps

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1375
  • If it ain't broke, tweak it
    • View Profile
Changing the directory for MythTV recordings
« on: April 23, 2009, 08:10:34 pm »
Hello all. I am in a spot of bother and was hoping somebody could help me out please.

I have two hard disks in my core; an 80GB and a 1TB disk. By default, MythTV stores the recordings on the 80GB, and I would like them to be stored on the large disk.

I have tried changing the recording directory in the MythTV backend setup, but it reverts back to the default path upon the core being reset.  I have then tried creating a symbolic link to my preferred recording location (as suggested by jeangot in the threads http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=5626.0 and http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=5412.0).

Unfortunately, whilst it all seems to work at first, the symbolic link deletes itself when I reset the core (and is replaced by the "normal" 'tv_shows_1' folder, along with 'tv_shows_31' and 'tv_shows_43' for some reason). I have tried checking the "follow symbolic links when deleting files" option in the MythTV backend setup as well, but it doesn't make any difference.

I created the symbolic link by navigating in the terminal to the default recording location (having already deleted 'tv_shows_1') and doing...

Code: [Select]
ln -s /mnt/device/28/public/data/videos/tv_shows_1 tv_shows_1
Am I missing something? Any help would be very much appreciated.

1004 RC :: looking good :: upgraded 01/04/2013
my setup :: http://wiki.linuxmce.org/index.php/User:Purps

purps

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1375
  • If it ain't broke, tweak it
    • View Profile
Re: Changing the directory for MythTV recordings
« Reply #1 on: April 23, 2009, 09:12:37 pm »
I should also have mentioned that I tried that symlink command with "sudo", and also that I deleted the tv_shows_1 folder via the standard file browser (I tried to do it through Web Admin, but the folder did not delete).

Cheers.
1004 RC :: looking good :: upgraded 01/04/2013
my setup :: http://wiki.linuxmce.org/index.php/User:Purps

donpaul

  • Guru
  • ****
  • Posts: 300
    • View Profile
Re: Changing the directory for MythTV recordings
« Reply #2 on: April 23, 2009, 11:40:49 pm »
Search the forums, you'll find a lot of discussion regarding the mythtv directories. You cannot change them.

jeangot

  • Guru
  • ****
  • Posts: 233
    • View Profile
Re: Changing the directory for MythTV recordings
« Reply #3 on: April 24, 2009, 07:32:25 am »
Hi guys,
I'm pretty sure I had this working with symbolic links, as it was pointing to a network share which was terribly slow and HD became unwatchable. I then setup the exact same scenario as you are talking about, one small drive for linux, and a big one just for Myth recordings but it seems that I am using mount and munting the drive directly at the tv_shows1 directory.

 My mount shows this:
/dev/sdb1 on /home/public/data/videos/tv_shows_1 type ext3 (rw,data=ordered)
And my fstab has this line in it:
/dev/sdb1 /home/public/data/videos/tv_shows_1   ext3

This is working perfectly for over 6 months and being used daily with mutiple concurrent recordings in HD.

Sorry I can't help more with the symlinks, but because I don't have it setup like that anymore, I can't compare what's different in what I was doing. I am not 100% sure if I tested the symlink solution accross reboot, since I only had that running for a few days, going to a network share, then I got the second drive and set it up by mounting it as explained above.

I hope this helps.

Jean


tschak909

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 5495
  • DOES work for LinuxMCE.
    • View Profile
Re: Changing the directory for MythTV recordings
« Reply #4 on: April 24, 2009, 08:14:16 am »
I love it when people disregard huge warnings the _DEVELOPERS_ say when they mention to _NOT_ do hard mounts or symlinks, as the system tends to break....

...but...whatever, you obviously know better.

-Thom

purps

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1375
  • If it ain't broke, tweak it
    • View Profile
Re: Changing the directory for MythTV recordings
« Reply #5 on: April 24, 2009, 11:46:39 am »
I love it when people disregard huge warnings the _DEVELOPERS_ say when they mention to _NOT_ do hard mounts or symlinks, as the system tends to break....

...but...whatever, you obviously know better.

-Thom
I knew about the hard mounts being a bad idea, but I wasn't aware that it was the same story for symlinks.

In that case, could you possibly suggest an alternative method for getting the MythTV recording directory onto a 2nd hard disk please? I am out of ideas.
1004 RC :: looking good :: upgraded 01/04/2013
my setup :: http://wiki.linuxmce.org/index.php/User:Purps

tschak909

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 5495
  • DOES work for LinuxMCE.
    • View Profile
Re: Changing the directory for MythTV recordings
« Reply #6 on: April 24, 2009, 01:26:17 pm »
This issue has been completely solved under 0810. Jondecker just committed code that creates mythTV storage groups dynamically for each disk in the house.

-Thom

purps

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1375
  • If it ain't broke, tweak it
    • View Profile
Re: Changing the directory for MythTV recordings
« Reply #7 on: April 24, 2009, 06:45:11 pm »
So in 810, would you just change the recording directory under MythTV backend setup, and it would stick? Or is there something else you have to do to keep the recording directory on a second hard disk?

Is there a quick fix for this issue in 710 at all? I would be interested to know why my symlinks keep disappearing. I know that you don't recommend this Thom, but it seems that jeangot has had some success in this area.
1004 RC :: looking good :: upgraded 01/04/2013
my setup :: http://wiki.linuxmce.org/index.php/User:Purps

matrex

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 67
  • 16 Years Linux exp.
    • View Profile
Re: Changing the directory for MythTV recordings
« Reply #8 on: April 24, 2009, 07:08:14 pm »
This issue has been completely solved under 0810. Jondecker just committed code that creates mythTV storage groups dynamically for each disk in the house.

-Thom

Does it give you the option to save them where you want them to be saved?
« Last Edit: April 24, 2009, 07:09:49 pm by matrex »
Hybrid core Gigabyte GA-EP45-UD3R m/b 2.8Ghz 2 gig ram. HVR1600 on the core. 2 Orbiter on Android for control 1 phone the other tablet. Running 10.04

tschak909

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 5495
  • DOES work for LinuxMCE.
    • View Profile
Re: Changing the directory for MythTV recordings
« Reply #9 on: April 24, 2009, 07:34:22 pm »
No, we currently pick the disk with the most space.

-Thom

purps

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1375
  • If it ain't broke, tweak it
    • View Profile
Re: Changing the directory for MythTV recordings
« Reply #10 on: April 24, 2009, 09:11:15 pm »
No fix for 710 then? May I ask why the option to change the recording directory in MythTV backend setup doesn't stick after a reboot?
1004 RC :: looking good :: upgraded 01/04/2013
my setup :: http://wiki.linuxmce.org/index.php/User:Purps

donpaul

  • Guru
  • ****
  • Posts: 300
    • View Profile
Re: Changing the directory for MythTV recordings
« Reply #11 on: April 24, 2009, 09:15:28 pm »
Did you search the wiki? I put together a workaround for 7.10 that will allow you to put/move the recording anywhere. You should follow my wiki and put the in tv_shows_0 first. Then after the .id3 is created and DB updated, you can move the media from tv_shows_0 to anywhere you like.

http://wiki.linuxmce.org/index.php/MythTv:_Don%27t_scan_live_tv

donpaul

  • Guru
  • ****
  • Posts: 300
    • View Profile
Re: Changing the directory for MythTV recordings
« Reply #12 on: April 24, 2009, 09:18:55 pm »
I love it when people disregard huge warnings the _DEVELOPERS_ say when they mention to _NOT_ do hard mounts or symlinks, as the system tends to break....

...but...whatever, you obviously know better.

-Thom

Hey, I am an IT consultant and have been working with developers of all flavors for longer than I like. And I have to say that developers tend to be wrong more than they are right ;-)

{{no offense, lol}}

purps

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1375
  • If it ain't broke, tweak it
    • View Profile
Re: Changing the directory for MythTV recordings
« Reply #13 on: April 24, 2009, 09:47:25 pm »
Did you search the wiki? I put together a workaround for 7.10 that will allow you to put/move the recording anywhere. You should follow my wiki and put the in tv_shows_0 first. Then after the .id3 is created and DB updated, you can move the media from tv_shows_0 to anywhere you like.

http://wiki.linuxmce.org/index.php/MythTv:_Don%27t_scan_live_tv
Thanks for the reply. I did have a look on the wiki, but I didn't see this! I'll have a proper look over the weekend.

You said "You should follow my wiki and put the in tv_shows_0 first" - put the what in where?

Am I right in saying that instead of "mkdir /home/public/data/videos/tv_shows_0" (referring to the wiki), I just put the recording directory of my choice, and reflect this in SaveMythRecording.sh?
1004 RC :: looking good :: upgraded 01/04/2013
my setup :: http://wiki.linuxmce.org/index.php/User:Purps

donpaul

  • Guru
  • ****
  • Posts: 300
    • View Profile
Re: Changing the directory for MythTV recordings
« Reply #14 on: April 24, 2009, 09:52:52 pm »
You should put shows in tv_shows_0. Then after the .id3 and DB are updated with the meta information, you can move the show and the .id3. I have tried using something other than tv_shows_0, but the .id3 is never created. But you can give it a try if you like, let me know how it goes.