Author Topic: Does HDMI audio work in lmce 710?  (Read 1156 times)

brake16

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 85
    • View Profile
Does HDMI audio work in lmce 710?
« on: April 08, 2009, 09:05:59 pm »
Good Morning

I've been looking to put a Core together for a while now.  I'm finally getting serious enough to look into nitty-gritty mobo details.  I've tried the suggestion of narrowing mobo's down to desired features, NVidia chips, and supported audio/LAN chips.  I kept coming up dry against the HDMI feature.  Everytime I found a mobo I thought would work, one of two things would happen:
  1. Someone on the forums would post an unresolved "HDMI audio doesn't work" or
  2. Someone (on the forums, or in the Hardware wiki) would state: mobo works, but I didn't test HDMI audio since I don't use it.

Next, I went to the Mainboards wiki and clicked on each listed mobo, one by one.  I couldn't find one that definitively stated that audio through HDMI is a working feature with 710.  So, long story short:

Does HDMI audio work in lmce 710?

Thanks
brake16
The Second Empirical Law of Lasers is to not look into the beam with your remaining good eye  - Anonymous

tkmedia

  • wants to work for LinuxMCE
  • **
  • Posts: 937
    • View Profile
    • LMCECompatible
Re: Does HDMI audio work in lmce 710?
« Reply #1 on: April 09, 2009, 01:34:23 am »
Yes

it's a matter of the right versions of many things.
It's also a linux thing not just a linuxmce thing.
Another words get it working under Kubuntu 0710 and it should work under LMCE




I have a MSI- MEDIA LIVE that works fine with hdmi audio.

Unfortunately like most compatible 0710 HW its out of production.


Tim
My Setup http://wiki.linuxmce.org/index.php/User:Tkmedia

For LinuxMce compatible  systems and accessories
http://lmcecompatible.com/

Clicky73

  • Guest
Re: Does HDMI audio work in lmce 710?
« Reply #2 on: April 16, 2009, 12:04:26 pm »
Hi Guys,

I have MSI Media Live and was using it via scart to a CRT TV.
This worked fine, but picture was a bit naff.

I Bought a new 32" HD TV last night and hooked up my MSI with linux 710 and got a great picture.
However, I can not get the audio to work.

TKmedia, what did you have to do to get this working?  I have read in varoius places about disabling the on board audio and choosing SPIF Coax in the AV setup.  This didnt work.

I am very new to linux and have been playing with linuxmce for the last 2 months.  This is what prompted me to buy the MSI. 

Any help would be great.

Clicky73

  • Guest
Re: Does HDMI audio work in lmce 710?
« Reply #3 on: April 16, 2009, 12:05:51 pm »
Forgot to mention that when I hooked it up to new tv, it was using HDMI.
 :P

tkmedia

  • wants to work for LinuxMCE
  • **
  • Posts: 937
    • View Profile
    • LMCECompatible
Re: Does HDMI audio work in lmce 710?
« Reply #4 on: April 16, 2009, 06:36:03 pm »
Did you unmute IEC958 in alsamixer.

I actually did nothing special other than unmute IEC958.

Mine is actually set to analog input.

After a quick router reload my IEC958 gets muted..... wonder if its because i am set to analog.



Tim
My Setup http://wiki.linuxmce.org/index.php/User:Tkmedia

For LinuxMce compatible  systems and accessories
http://lmcecompatible.com/

Clicky73

  • Guest
Re: Does HDMI audio work in lmce 710?
« Reply #5 on: April 17, 2009, 10:31:59 am »
Hi Tim,

I did as you said and unmuted the IEC958 in the alsamixer, but still no joy.
Should I be able to put the volume up on it?  I could unmute, but not adjust the volume.
Can you send me a screen shot of your alsamixer so I can compare please. 

My Bios is 1.63 if that is any help.

I think there could be a conflict with an old TV card I have in there which I will remove and then rebuild from scratch using MCE 710 x86 DVD.
I have also ordered another HDMI cable just in case.  The one I am using is brand new but I have seen several people say that this has worked.  Not necessarily for linuxmce.

Screenshot would be great though.

Will do this tonight and get back.

Many thanks

Mark


Clicky73

  • Guest
Re: Does HDMI audio work in lmce 710?
« Reply #6 on: April 18, 2009, 02:01:46 pm »
OK.

New cable, new rebuild, unmuted in alsamiser and still no joy.

What am I doing wrong?

Will build with mythbuntu and windows I think if I get no joy from MCE.

Please someone help before I give up.........

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4360
  • Smart Home Consulting
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: Does HDMI audio work in lmce 710?
« Reply #7 on: April 18, 2009, 04:42:18 pm »
OK.

New cable, new rebuild, unmuted in alsamiser and still no joy.

What am I doing wrong?

Will build with mythbuntu and windows I think if I get no joy from MCE.

Please someone help before I give up.........

Might be some audio settings in BIOS that are different to tkmedia... check those.

Andrew
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd
United Kingdom

Read My Blog; http://ellipticalcurve.com

Contact me for Smart Home consulting advice here;
@herron on Twitter, totallymaxed+consulting@gmail.com via email or PM me here.

Get a Dianemo S License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.0
iOS Orbiter: http://wiki.linuxmce.org/index.php/Dianemo_iOS_Orbiter
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

Clicky73

  • Guest
Re: Does HDMI audio work in lmce 710?
« Reply #8 on: April 18, 2009, 08:20:25 pm »
Hi Andrew,

You ship these PC's out with MCE on them.  I am sure I saw them on your website before it gave me a virus.  :(

What bios version do you use?
Do you use HDMI?
What are your bios settings?
Do you have an additions to MCE to make it work with the MSI Media Live?

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4360
  • Smart Home Consulting
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: Does HDMI audio work in lmce 710?
« Reply #9 on: April 19, 2009, 08:52:59 pm »
Hi Andrew,

You ship these PC's out with MCE on them.  I am sure I saw them on your website before it gave me a virus.  :(

What bios version do you use?
Do you use HDMI?
What are your bios settings?
Do you have an additions to MCE to make it work with the MSI Media Live?

We have not shipped the MSI Media Live for more than 9 months now I'm afraid. But when we did ship systems based on it we did have audio working over the HDMI connector.

Re the virus you mention - apologies for that if it came from our site. We did have a brief outage last week but you are the first person that has reported anything to us. Our site has been completely reinstated now and is definitely clean now.

All the best

Andrew
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd
United Kingdom

Read My Blog; http://ellipticalcurve.com

Contact me for Smart Home consulting advice here;
@herron on Twitter, totallymaxed+consulting@gmail.com via email or PM me here.

Get a Dianemo S License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.0
iOS Orbiter: http://wiki.linuxmce.org/index.php/Dianemo_iOS_Orbiter
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk