Author Topic: Help on nvidia 8400gs with Samsung 32'' hdmi  (Read 1235 times)

rockerduck

  • Making baby steps
  • Posts: 3
    • View Profile
Help on nvidia 8400gs with Samsung 32'' hdmi
« on: March 17, 2009, 09:13:44 pm »
Motherboard: Asus P5B-E plus with dual core 775 cpu
Video card: nvidia 8400gs with vga - dvi - hdmi
TV: Samsung LE32A456 HDReady

After connected the tv through straight hdmi cable I can access the AVWizard only with keys 3 and 4 (component - composite) and not via key 1 (dvi/hdmi).
Trying key 1 I get "no signal" on the tv, then I cannot select the proper resolution (720p or 1360x768?)
Trying key 3 (component) I can only choose 480p or 720p. 720p stays at 640x480.

I tried everything....
Thank you

colinjones

  • Alumni
  • LinuxMCE God
  • *
  • Posts: 3003
    • View Profile
Re: Help on nvidia 8400gs with Samsung 32'' hdmi
« Reply #1 on: March 17, 2009, 09:59:58 pm »
First you need to upgrade the nVidia drivers to the latest version - go to the wiki and on the page Display Drivers there are simple instructions on how to do this.

Next, hit the '1' key so that you get 'no signal', then grab a copy of your /var/log/Xorg.0.log file, read through this log as it will tell you what is happening when the graphics chipset selects that output.

Finally, be aware that many Samsung TVs can be a bit funny about which HDMI input you should use. Sometimes one is marked differently to indicate this.

rockerduck

  • Making baby steps
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: Help on nvidia 8400gs with Samsung 32'' hdmi
« Reply #2 on: March 17, 2009, 10:06:01 pm »
Thank you for your answer colinjones. I'm going to upgrade the drivers then I'll post the results.
(I'm using HDMI input #2 as samsung manual indicates for pc input...)
« Last Edit: March 17, 2009, 10:19:40 pm by rockerduck »

rockerduck

  • Making baby steps
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: Help on nvidia 8400gs with Samsung 32'' hdmi
« Reply #3 on: March 17, 2009, 11:19:47 pm »
I upgraded to latest nvidia drivers and still cannot choose key 1.
But at least I'm able to choose 720p from key 3 and now runs at 1280x720.
Don't know if it's possible to have 1360x768.

Now I'm trying to adjust orbiter UI fonts. They exceed the rectangle area...

pigdog

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1008
    • View Profile
Re: Help on nvidia 8400gs with Samsung 32'' hdmi
« Reply #4 on: March 21, 2009, 06:06:21 pm »
Hi,

One thing you might want to try is setting useEDID=true in your xorg.conf file.  This will allow you to run in "native resolution".

Cheers.