Author Topic: Xorg.conf settings for Intel 965 chipset  (Read 3293 times)

LegoGT

  • Regular Poster
  • **
  • Posts: 29
    • View Profile
    • Medium Rare Brain
Xorg.conf settings for Intel 965 chipset
« on: June 17, 2008, 03:40:20 am »
I've been having some trouble the last few days finding the correct xorg.conf settings for the Intel 965 graphics chipset (for the newer AOpen MiniPC). First off, everything is great if I boot up using the Kubuntu 8.04 Live CD. Maybe I'm just not that familiar with the way Hardy tweaks the video card but there's no useful info in the xorg.conf file. After a quick search, it looks like you have to use the command "gtf [horiz] [vert] [refresh]" to find out the proper modeline settings. So, I grab those numbers (which can be found using 7.10, also) and punch then manually into xorg.conf and xorg.conf.pluto.avwizardr.

No dice.

I've tried using apt-get to upgrade xserver-xorg-video-intel for the newest drivers with no luck. I've also manually punched in the i810 driver but it still keeps me restricted to low resolution settings.

What's different on the video config side between Kubuntu 8.04 and the LMCE 7.10? How can I use the settings in 8.04 for 7.10 RC2?

It's really frustrating because the MiniPC looks great on 4 different monitors/HDTVs in 8.04 but I can't get above 1024x768 in LMCE.

I'm sure I'm not the only person chomping at the bit to use the MiniPCs as Core/Hybrid and Media Directors. They're so beautiful!
A brain dump of my neverending projects: http://MediumRareBrain.com

Zaerc

  • Alumni
  • LinuxMCE God
  • *
  • Posts: 2256
  • Department of Redundancy Department.
    • View Profile
Re: Xorg.conf settings for Intel 965 chipset
« Reply #1 on: June 17, 2008, 11:15:23 pm »
LinuxMCE 0710 does not work on Kubuntu 8.4.
"Change is inevitable. Progress is optional."
-- Anonymous


LegoGT

  • Regular Poster
  • **
  • Posts: 29
    • View Profile
    • Medium Rare Brain
Re: Xorg.conf settings for Intel 965 chipset
« Reply #2 on: June 19, 2008, 03:43:04 pm »
Well, that brings me to the real question, then.

Kubuntu 8.04 doesn't seem to use xorg.conf at all but somehow it sets the resolution perfectly. LMCE 7.10 RC2 can't set the resolution higher than 1024x768. Even when I manually stick in the proper modeline values from "gtf" it defaults back to a lower resolution.

Is LMCE using a different (older) driver for the intel chipset? Do I need to just pull the sources off of intellinuxgraphics.org and manually compile the driver?

Or, is there a repository I can point LMCE to that already has the driver packaged up?

I only mentioned 8.04 because it shows that there's an "off-the-shelf" Linux driver and configuration out there. I'm just having trouble translating that to LMCE 7.10.

I feel like an idiot having to ask this but I'm not sure where else to look (searching the kubuntu/ubuntu forums for xorg.conf related info only answers how to enable multiple-displays). No one on those forums is trying to roll-back the configuration because it works fine in 8.04.
A brain dump of my neverending projects: http://MediumRareBrain.com

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4540
  • Smart Home Consulting
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: Xorg.conf settings for Intel 965 chipset
« Reply #3 on: June 19, 2008, 11:46:25 pm »
Well, that brings me to the real question, then.

Kubuntu 8.04 doesn't seem to use xorg.conf at all but somehow it sets the resolution perfectly. LMCE 7.10 RC2 can't set the resolution higher than 1024x768. Even when I manually stick in the proper modeline values from "gtf" it defaults back to a lower resolution.

Is LMCE using a different (older) driver for the intel chipset? Do I need to just pull the sources off of intellinuxgraphics.org and manually compile the driver?

Or, is there a repository I can point LMCE to that already has the driver packaged up?

I only mentioned 8.04 because it shows that there's an "off-the-shelf" Linux driver and configuration out there. I'm just having trouble translating that to LMCE 7.10.

I feel like an idiot having to ask this but I'm not sure where else to look (searching the kubuntu/ubuntu forums for xorg.conf related info only answers how to enable multiple-displays). No one on those forums is trying to roll-back the configuration because it works fine in 8.04.

Hi there,

The problem is that the AVwizard is not detecting the 965 chipsets video chip correctly I would guess... we've seen this already with other chipsets. I guess that the 965 chipset in your Aopen is using a gma3000 series GPU and we will be testing some of these in the next few weeks. Once we have those tests completed we should be able to release an update to fix this issue.

Andrew
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd

My Blog; http://ellipticalcurve.com

Get RaspSqueeze-CEC or Raspbmc-CEC Wifi enabled for Dianemo/LinuxMCE: http://wp.me/P4KgIc-5P

For Smart Home consulting advice;
@herron on Twitter, inquiries@ellipticalcurve.com via email or PM me here.

Get a Dianemo License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.msg100221#msg100221
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

http://www.dianemo.co.uk

LegoGT

  • Regular Poster
  • **
  • Posts: 29
    • View Profile
    • Medium Rare Brain
Re: Xorg.conf settings for Intel 965 chipset
« Reply #4 on: June 20, 2008, 05:53:26 pm »
Hi there,

The problem is that the AVwizard is not detecting the 965 chipsets video chip correctly I would guess... we've seen this already with other chipsets. I guess that the 965 chipset in your Aopen is using a gma3000 series GPU and we will be testing some of these in the next few weeks. Once we have those tests completed we should be able to release an update to fix this issue.

Andrew

Yeah, that's exactly what I'm running into. I guess it doesn't hurt to keep mucking around with it some more. If I can get it working I'll post it up here, too.

Thanks!  :)
A brain dump of my neverending projects: http://MediumRareBrain.com