Author Topic: Z-Wave ZCS interfaces: how to work with this?  (Read 1666 times)

Domodude

  • Guest
Z-Wave ZCS interfaces: how to work with this?
« on: January 15, 2008, 11:14:35 pm »
Hi all,

Just got my shiny brand new ZCS201 in, and really thought I had seen something in the wiki on getting it to work. Or at least, getting the serial version ZCS000 to work. Unfortunately, I was wrong.

I plugged it in and powered up, two vertical LEDs came on, the other two remained off. I told LinuxMCE that there is a Z-wave interface  on the serial device /dev/ttyS0, and crossed my fingers. To my disappointment, it does not properly reply when I am sending it commands through the web interface, there is no log file generated called ???ZWave.log, etc etc.

 ???

Does anyone have a pointer on how to attach a serial Zwave interface, and how to confirm it is working?

Thanks,

Mark

Domodude

  • Guest
Re: Z-Wave ZCS interfaces: how to work with this?
« Reply #1 on: January 15, 2008, 11:24:25 pm »
From the wiki:

"Overview
The support from LinuxMCE system is represented by an executable ZWave (it's placed in /usr/pluto/bin) which is the device implementation and a DeviceTemplate (1754) which is used to create LinuxMCE Devices for ZWave."

But, when I ls /usr/pluto/bin, I do not see this executable. I'm running 0704. Hmm. Isn't that executable supposed to be there? On closer inspection, I don't think I have any executable related to z-wave on my system!

Is the wiki out of date? Or is my install incomplete?

Mark

hari

  • Administrator
  • LinuxMCE God
  • *****
  • Posts: 2421
    • View Profile
    • ago control
Re: Z-Wave ZCS interfaces: how to work with this?
« Reply #2 on: January 15, 2008, 11:59:27 pm »
create a new z-wave device as subdevice to the device where you attached the ZCS (probably your core). Adapt the com port in the device data. After adding the device the software should get installed (/usr/pluto/bin/ZWave).

After a router reload send the command "download configuration" to the device (press advanced from your device, that will give you a link to send commands).
EDIT: and transfer the configuration from your primary controller (e.g. a ZTH200)

if you want hands on just come to the irc.

best regards,
Hari
« Last Edit: January 16, 2008, 12:04:15 am by hari »
rock your home - http://www.agocontrol.com home automation

Domodude

  • Guest
Re: Z-Wave ZCS interfaces: how to work with this?
« Reply #3 on: January 16, 2008, 09:31:24 am »
I removed my previous attempt to connect the interface, then added a new one as a subdevice to the Core, but my system does not install the ZWave executable. I am sure that leads to some problems.
Any idea why my system doesn't download the executable? (Another possibly related problem is that it keeps telling me that updates are ready to download, no matter how many times I reboot!)

Mark

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4426
  • Smart Home Consulting
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: Z-Wave ZCS interfaces: how to work with this?
« Reply #4 on: January 16, 2008, 10:13:33 am »
Hi all,

Just got my shiny brand new ZCS201 in, and really thought I had seen something in the wiki on getting it to work. Or at least, getting the serial version ZCS000 to work. Unfortunately, I was wrong.

I plugged it in and powered up, two vertical LEDs came on, the other two remained off. I told LinuxMCE that there is a Z-wave interface  on the serial device /dev/ttyS0, and crossed my fingers. To my disappointment, it does not properly reply when I am sending it commands through the web interface, there is no log file generated called ???ZWave.log, etc etc.

 ???

Does anyone have a pointer on how to attach a serial Zwave interface, and how to confirm it is working?

Thanks,

Mark


Hmmm... have you got the serial or usb version? If its the usb version then it will not work without a new usb driver for the usb-UART interface chip used in the new ZCU201 (Work underway on this development in the Developer forum).

The serial version might work... but will need some encouragement! The vendor & product id for the new interface must be updated in the DB
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd
United Kingdom

Read My Blog; http://ellipticalcurve.com

Contact me for Smart Home consulting advice here;
@herron on Twitter, totallymaxed+consulting@gmail.com via email or PM me here.

Get a Dianemo S License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.0
iOS Orbiter: http://wiki.linuxmce.org/index.php/Dianemo_iOS_Orbiter
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

Domodude

  • Guest
Re: Z-Wave ZCS interfaces: how to work with this?
« Reply #5 on: January 16, 2008, 10:39:49 am »
Just got my shiny brand new ZCS201 in, and really thought I had seen something in the wiki on getting it to work. Or at least, getting the serial version ZCS000 to work. Unfortunately, I was wrong.
...
...
The serial version might work... but will need some encouragement! The vendor & product id for the new interface must be updated in the DB

That sounds good! It's actually the RS232 version (ZCS201); any idea how I would find th necessary IDs, and how to update the DB?

Mark

hari

  • Administrator
  • LinuxMCE God
  • *****
  • Posts: 2421
    • View Profile
    • ago control
Re: Z-Wave ZCS interfaces: how to work with this?
« Reply #6 on: January 16, 2008, 11:00:12 am »
The serial version might work... but will need some encouragement! The vendor & product id for the new interface must be updated in the DB
that only works for usb devices. One could use the id of some rs232/usb adapter but that would have other side effects. Serial devices get detected by the pnp scripts. There is none for ZWave.
Quote
That sounds good! It's actually the RS232 version (ZCS201); any idea how I would find th necessary IDs, and how to update the DB?
the ZWave device template (#1754) has a package definition for "pluto-zwave-lighting" and that should get installed after adding the device (either per plug and play or manually):
Code: [Select]
hari@dcerouter:/usr/src/svn/trunk/trunk/src/DCE$ dpkg -S ZWave
pluto-zwave-lighting: /usr/pluto/bin/ZWave
i don't know why you are missing that binary. Maybe you want to try to install the package from the pluto deb-cache:
Code: [Select]
dcerouter_48407:~# ls /usr/pluto/deb-cache/pluto-zwave-lighting_2.0.0.44.0709022200_i386.deb
/usr/pluto/deb-cache/pluto-zwave-lighting_2.0.0.44.0709022200_i386.deb

best regards,
Hari

ps: i'm now in irc again for a live session
rock your home - http://www.agocontrol.com home automation

hari

  • Administrator
  • LinuxMCE God
  • *****
  • Posts: 2421
    • View Profile
    • ago control
Re: Z-Wave ZCS interfaces: how to work with this?
« Reply #7 on: January 16, 2008, 02:21:29 pm »
let's discuss that further there: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=3665.0
rock your home - http://www.agocontrol.com home automation