Author Topic: TV Out issues  (Read 1702 times)

denbeiren

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
TV Out issues
« on: September 02, 2007, 12:53:41 pm »
I did a clean install of kubuntu, and then "upgraded" it with linuxmce.

There is no way that i can get the tvout to work. Could anyone give me some hints in getting it to work?

I have the following motherboard : http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=101&l3=496&l4=0&model=1585&modelmenu=1

It has onboard vga and dvi connectors and has an additional "pci-x card" with a tvout (there is a flatcable from this card to the motherboard)

I have tried using the restricted drivers, the standard drivers, but without succes.

The tv out works, since i tried it with mythbuntu and linuxmce before.

Any help in this issue would be highly appreciated!!

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4464
  • Smart Home Consulting
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: TV Out issues
« Reply #1 on: September 02, 2007, 01:27:18 pm »
I did a clean install of kubuntu, and then "upgraded" it with linuxmce.

There is no way that i can get the tvout to work. Could anyone give me some hints in getting it to work?

I have the following motherboard : http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=101&l3=496&l4=0&model=1585&modelmenu=1

It has onboard vga and dvi connectors and has an additional "pci-x card" with a tvout (there is a flatcable from this card to the motherboard)

I have tried using the restricted drivers, the standard drivers, but without succes.

The tv out works, since i tried it with mythbuntu and linuxmce before.

Any help in this issue would be highly appreciated!!

Since you have already had this motherboard working I would guess that the problem lays in the xorg.conf. Take a look at this wiki page for info on what you need to do to get your video out working correctly http://wiki.linuxmce.org/index.php/Display_Drivers
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd

My Blog; http://ellipticalcurve.com

Get RaspSqueeze-CEC Wifi enabled for Dianemo/LinuxMCE: http://wp.me/P4KgIc-7C

Contact me for Smart Home consulting advice here;
@herron on Twitter, inquiries@ellipticalcurve.com via email or PM me here.

Get a Dianemo License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.msg100221#msg100221
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

denbeiren

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: TV Out issues
« Reply #2 on: September 02, 2007, 04:42:49 pm »

The tv out works, since i tried it with mythbuntu and linuxmce before.


Of course i ment mythbuntu and WINDOWS mce,... sorry

2nd problem is that i can't log into the machine remotely,.. not with terminal, not with remote desktop... This is very annoying,.. any idea on how to get this working? The mce is not configured as dhcp server...it seems to have 192.168.80.1 as ip and also a locally assigned ip (192.168.6.110) Pinging works, but not the remote desktop itself.
« Last Edit: September 02, 2007, 04:54:11 pm by denbeiren »

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4464
  • Smart Home Consulting
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: TV Out issues
« Reply #3 on: September 02, 2007, 05:21:38 pm »

The tv out works, since i tried it with mythbuntu and linuxmce before.


Of course i ment mythbuntu and WINDOWS mce,... sorry

2nd problem is that i can't log into the machine remotely,.. not with terminal, not with remote desktop... This is very annoying,.. any idea on how to get this working? The mce is not configured as dhcp server...it seems to have 192.168.80.1 as ip and also a locally assigned ip (192.168.6.110) Pinging works, but not the remote desktop itself.

To remotely access your Core over ssh go to Web Admin -> Wizard -> Security -> Outside Access and tick the box "Use port 22 for remote assistance" then click 'Update'.

Your lmce core/hybrid should be your LAN DHCP server. Go to Web Admin again at Advanced -> Network -> Network Settings and check that 'Enable DHCP server' is ticked.

Can you describe how your lmce Core/Hybrid is connected to your LAN?
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd

My Blog; http://ellipticalcurve.com

Get RaspSqueeze-CEC Wifi enabled for Dianemo/LinuxMCE: http://wp.me/P4KgIc-7C

Contact me for Smart Home consulting advice here;
@herron on Twitter, inquiries@ellipticalcurve.com via email or PM me here.

Get a Dianemo License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.msg100221#msg100221
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

denbeiren

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: TV Out issues
« Reply #4 on: September 02, 2007, 07:40:40 pm »
I have a dhcp server running,.. so i don't want mce to be the dhcp server,... is this possible or is it best to let mce be the dhcp

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4464
  • Smart Home Consulting
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: TV Out issues
« Reply #5 on: September 02, 2007, 08:17:15 pm »
I have a dhcp server running,.. so i don't want mce to be the dhcp server,... is this possible or is it best to let mce be the dhcp

You need to let lmce be the DHCP for your LAN if you want to use MD's.

Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd

My Blog; http://ellipticalcurve.com

Get RaspSqueeze-CEC Wifi enabled for Dianemo/LinuxMCE: http://wp.me/P4KgIc-7C

Contact me for Smart Home consulting advice here;
@herron on Twitter, inquiries@ellipticalcurve.com via email or PM me here.

Get a Dianemo License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.msg100221#msg100221
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

denbeiren

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: TV Out issues
« Reply #6 on: September 02, 2007, 08:53:10 pm »
maybe a stupid question,.. but what is a MD?

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4464
  • Smart Home Consulting
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: TV Out issues
« Reply #7 on: September 03, 2007, 07:22:36 am »
maybe a stupid question,.. but what is a MD?

Hmmm... ok when you in stall lmce-0704 you are creating a Core/Hybrid - which is a mix of a server (Core) and a Media Director (Client) which allows your server machine to have an lmce UI and play/record media etc.

When you add additional screens to your lmce system they are known as Media Directors (MD's) and these are client machines booted across the network (pxe booted) from your Core/Hybrid. MD's do not need a hard drive fitted internally (or an optical drive if you do not wish to play CD/DVD discs).
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd

My Blog; http://ellipticalcurve.com

Get RaspSqueeze-CEC Wifi enabled for Dianemo/LinuxMCE: http://wp.me/P4KgIc-7C

Contact me for Smart Home consulting advice here;
@herron on Twitter, inquiries@ellipticalcurve.com via email or PM me here.

Get a Dianemo License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.msg100221#msg100221
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

dopey

  • Guru
  • ****
  • Posts: 223
    • View Profile
Re: TV Out issues
« Reply #8 on: September 03, 2007, 08:28:12 am »

To remotely access your Core over ssh go to Web Admin -> Wizard -> Security -> Outside Access and tick the box "Use port 22 for remote assistance" then click 'Update'.

Do not do this unless you want to remotely login through the internet. ssh is on by default for your internal network. You need to use and ssh client, like PuTTY to login.

The MD or Network booting doesn't really have anything to do with his problem. He just needs to configure the card to output via svideo. This can be done in the AV Wizard.

denbeiren

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: TV Out issues
« Reply #9 on: September 04, 2007, 09:46:09 pm »
maybe a stupid question,.. but what is a MD?

Hmmm... ok when you in stall lmce-0704 you are creating a Core/Hybrid - which is a mix of a server (Core) and a Media Director (Client) which allows your server machine to have an lmce UI and play/record media etc.

When you add additional screens to your lmce system they are known as Media Directors (MD's) and these are client machines booted across the network (pxe booted) from your Core/Hybrid. MD's do not need a hard drive fitted internally (or an optical drive if you do not wish to play CD/DVD discs).

I do not want MD's,.. this is a standalone system,..

denbeiren

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: TV Out issues
« Reply #10 on: September 04, 2007, 09:49:45 pm »

To remotely access your Core over ssh go to Web Admin -> Wizard -> Security -> Outside Access and tick the box "Use port 22 for remote assistance" then click 'Update'.

Do not do this unless you want to remotely login through the internet. ssh is on by default for your internal network. You need to use and ssh client, like PuTTY to login.

The MD or Network booting doesn't really have anything to do with his problem. He just needs to configure the card to output via svideo. This can be done in the AV Wizard.

could you ive me some specific settings? I already tried the av wizard without success