Author Topic: PnP Install Broken for Phoenix USB Solo Mic  (Read 1703 times)

cafedumonde

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 111
    • View Profile
PnP Install Broken for Phoenix USB Solo Mic
« on: February 24, 2017, 05:35:20 pm »

Today I tried adding a Phoenix USB Solo microphone to my new diskless MD but it has not been detected. Further, the installation is also not working on my hybrid/core, though it has previously under 14.04. I think the problem is as follows:

Code: [Select]
root@moon82:/usr/pluto/bin# cat SoundCards_Setup_PhoenixUSB.sh
#!/bin/sh

##
## Setup Script for the Phoenix Solo USB microphone && Duet USB speaker/microphone.
##
## TODO: Store volume values in Device's DD
##

## MDs AudioSettings parameter isn't used at all. This is a
## completely separate device from the main sound in an MD.

CARDID=$(aplay -l | grep Phnx | awk '{ print $2 }' | cut -d':' -f1)

amixer -c "$CARDID" sset "PCM",0 50 >/dev/null
amixer -c "$CARDID" sset "Speaker",0 44 >/dev/null
amixer -c "$CARDID" sset "Mic",0 50 >/dev/null

root@moon82:/usr/pluto/bin#

The script looks for a soundcard with "Phnx" in the description that is returned by aplay. However, the card returns "AK4571" as shown below.

Code: [Select]
root@moon82:/usr/pluto/bin# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: MID [HDA Intel MID], device 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: MID [HDA Intel MID], device 1: ALC888 Digital [ALC888 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: MID [HDA Intel MID], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: AK4571 [AK4571], device 0: USB Audio [USB Audio]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
root@moon82:/usr/pluto/bin#

Should I just modify the script to trigger on "AK4571?" Have I found a bug? How could the value returned by the card have changed? I thought that this was in the firmware of the usb device. This mic has worked for me previously.

Comments welcome.

CDM

phenigma

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 1711
    • View Profile
Re: PnP Install Broken for Phoenix USB Solo Mic
« Reply #1 on: February 24, 2017, 05:54:14 pm »
If you're not running 1404 what version are you running?  I assume you're trying to use it for an md phone?  Lmce HAL detects mine fine but I'm not using it for md phone atm.  It looks like the naming has changed.  Please give me some more details about your installing.  Thanks.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk


cafedumonde

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 111
    • View Profile
Re: PnP Install Broken for Phoenix USB Solo Mic
« Reply #2 on: February 24, 2017, 06:22:18 pm »
I am running 1404. This mic has worked previously but I am unsure if that was since my last install, which was in August or September. Below is an excerpt from Home -> Advanced -> Software Versions in webadmin.

Code: [Select]
lmce-core = 2.0.0.47.201602071815+c31bc44f
lmce-core-locator = 2.0.0.47.0~lmce2~trusty1
lmce-diskless-tools = 2.0.0.47.201611272017+a7c10426
lmce-game-db = 2.0.0.47.16010131782
lmce-hybrid = 2.0.0.47.15121531757
lmce-install-scripts = 2.0.0.47.201602141633+a332f49a
lmce-launch-manager = 2.0.0.47.201602240724+a84db86f

I would like to use the mic with the orbiter phone eventually but my immediate goal is to just enable intercom between my MDs.


CDM
« Last Edit: February 24, 2017, 06:24:14 pm by cafedumonde »

cafedumonde

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 111
    • View Profile
Re: PnP Install Broken for Phoenix USB Solo Mic
« Reply #3 on: February 24, 2017, 06:45:32 pm »

Thinking about it, I followed the directions for diskless MD install a few weeks ago, using:

Code: [Select]
apt-get update
apt-get dist-upgrade

Could something have changed with the updates?

tschak909

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 5544
  • DOES work for LinuxMCE.
    • View Profile
Re: PnP Install Broken for Phoenix USB Solo Mic
« Reply #4 on: February 24, 2017, 07:45:50 pm »
Have you already tried modifying the script?

-Thom

cafedumonde

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 111
    • View Profile
Re: PnP Install Broken for Phoenix USB Solo Mic
« Reply #5 on: February 24, 2017, 10:29:55 pm »

Not yet. But I would be happy to do that if it is advised. I was unsure if there might also be a dependency on the string returned by soundcard/USB detection downstream somewhere.

CDM

tschak909

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 5544
  • DOES work for LinuxMCE.
    • View Profile
Re: PnP Install Broken for Phoenix USB Solo Mic
« Reply #6 on: February 25, 2017, 09:36:07 am »
try it.

-Thom

cafedumonde

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 111
    • View Profile
Re: PnP Install Broken for Phoenix USB Solo Mic
« Reply #7 on: February 26, 2017, 09:24:48 pm »

No luck. The modified script is below. I modified it on the diskless workstation and then tried reloading, rebooting and re-inserting the microphone in the USB port.

Code: [Select]

#!/bin/sh                                                                       

##                                                                             
## Setup Script for the Phoenix Solo USB microphone && Duet USB speaker/microph\
one.                                                                           
##                                                                             
## TODO: Store volume values in Device's DD                                     
##                                                                             

## MDs AudioSettings parameter isn't used at all. This is a                     
## completely separate device from the main sound in an MD.                     

CARDID=$(aplay -l | grep AK4571 | awk '{ print $2 }' | cut -d':' -f1)
#CARDID=$(aplay -l | grep Phnx | awk '{ print $2 }' | cut -d':' -f1)           

amixer -c "$CARDID" sset "PCM",0 50 >/dev/null
amixer -c "$CARDID" sset "Speaker",0 44 >/dev/null
amixer -c "$CARDID" sset "Mic",0 50 >/dev/null


CDM


tschak909

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 5544
  • DOES work for LinuxMCE.
    • View Profile
Re: PnP Install Broken for Phoenix USB Solo Mic
« Reply #8 on: February 27, 2017, 04:08:49 am »
Okay, I'll get one of my microphones back out and diagnose/debug.

Thanks for what you've done, so far. :)

-Thom

cafedumonde

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 111
    • View Profile
Re: PnP Install Broken for Phoenix USB Solo Mic
« Reply #9 on: February 27, 2017, 04:17:03 am »

Thom,

The thanks go to you, in this case and for all of your contributions.

CDM

cafedumonde

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 111
    • View Profile
Re: PnP Install Broken for Phoenix USB Solo Mic
« Reply #10 on: March 08, 2017, 02:22:21 pm »

I have registered the issue in github. Ticket number is 2744.

CDM

phenigma

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 1711
    • View Profile
Re: PnP Install Broken for Phoenix USB Solo Mic
« Reply #11 on: March 16, 2017, 02:56:28 pm »
If the device was responding as 'AK4571' then the below script should be working.  Please post the output of 'aplay -l' and 'aplay -L'.  Shouldn't be any need to wait for a dev to test here.

J.


No luck. The modified script is below. I modified it on the diskless workstation and then tried reloading, rebooting and re-inserting the microphone in the USB port.

Code: [Select]

#!/bin/sh                                                                       

##                                                                             
## Setup Script for the Phoenix Solo USB microphone && Duet USB speaker/microph\
one.                                                                           
##                                                                             
## TODO: Store volume values in Device's DD                                     
##                                                                             

## MDs AudioSettings parameter isn't used at all. This is a                     
## completely separate device from the main sound in an MD.                     

CARDID=$(aplay -l | grep AK4571 | awk '{ print $2 }' | cut -d':' -f1)
#CARDID=$(aplay -l | grep Phnx | awk '{ print $2 }' | cut -d':' -f1)           

amixer -c "$CARDID" sset "PCM",0 50 >/dev/null
amixer -c "$CARDID" sset "Speaker",0 44 >/dev/null
amixer -c "$CARDID" sset "Mic",0 50 >/dev/null


CDM

cafedumonde

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 111
    • View Profile
Re: PnP Install Broken for Phoenix USB Solo Mic
« Reply #12 on: March 17, 2017, 01:28:19 am »
Phenigma,

Requested outputs are below. I tried running the script again manually, without an error in the shell or any messages from LMCE on the orbiter. The device is also absent from the devices tree in web admin for the MD that it is connected to.

Should I try modifying the file on the core/hybrid? Would that make a difference on the MD? Would it be worthwhile trying to install on the core/hybrid?

Code: [Select]
root@moon82:~# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: MID [HDA Intel MID], device 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: MID [HDA Intel MID], device 1: ALC888 Digital [ALC888 Digital]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: MID [HDA Intel MID], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: MID [HDA Intel MID], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: MID [HDA Intel MID], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: AK4571 [AK4571], device 0: USB Audio [USB Audio]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
root@moon82:~# aplay -L
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
pulse
    PulseAudio Sound Server
spdif_playback
asym_spdif
sysdefault:CARD=MID
    HDA Intel MID, ALC888 Analog
    Default Audio Device
front:CARD=MID,DEV=0
    HDA Intel MID, ALC888 Analog
    Front speakers
surround40:CARD=MID,DEV=0
    HDA Intel MID, ALC888 Analog
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=MID,DEV=0
    HDA Intel MID, ALC888 Analog
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=MID,DEV=0
    HDA Intel MID, ALC888 Analog
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=MID,DEV=0
    HDA Intel MID, ALC888 Analog
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=MID,DEV=0
    HDA Intel MID, ALC888 Analog
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=MID,DEV=0
    HDA Intel MID, ALC888 Digital
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
hdmi:CARD=MID,DEV=0
    HDA Intel MID, HDMI 0
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=MID,DEV=1
    HDA Intel MID, HDMI 1
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=MID,DEV=2
    HDA Intel MID, HDMI 2
    HDMI Audio Output
dmix:CARD=MID,DEV=0
    HDA Intel MID, ALC888 Analog
    Direct sample mixing device
dmix:CARD=MID,DEV=1
    HDA Intel MID, ALC888 Digital
    Direct sample mixing device
dmix:CARD=MID,DEV=3
    HDA Intel MID, HDMI 0
    Direct sample mixing device
dmix:CARD=MID,DEV=7
    HDA Intel MID, HDMI 1
    Direct sample mixing device
dmix:CARD=MID,DEV=8
    HDA Intel MID, HDMI 2
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=MID,DEV=0
    HDA Intel MID, ALC888 Analog
    Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=MID,DEV=1
    HDA Intel MID, ALC888 Digital
    Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=MID,DEV=3
    HDA Intel MID, HDMI 0
    Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=MID,DEV=7
    HDA Intel MID, HDMI 1
    Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=MID,DEV=8
    HDA Intel MID, HDMI 2
    Direct sample snooping device
hw:CARD=MID,DEV=0
    HDA Intel MID, ALC888 Analog
    Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=MID,DEV=1
    HDA Intel MID, ALC888 Digital
    Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=MID,DEV=3
    HDA Intel MID, HDMI 0
    Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=MID,DEV=7
    HDA Intel MID, HDMI 1
    Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=MID,DEV=8
    HDA Intel MID, HDMI 2
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=MID,DEV=0
    HDA Intel MID, ALC888 Analog
    Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=MID,DEV=1
    HDA Intel MID, ALC888 Digital
    Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=MID,DEV=3
    HDA Intel MID, HDMI 0
    Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=MID,DEV=7
    HDA Intel MID, HDMI 1
    Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=MID,DEV=8
    HDA Intel MID, HDMI 2
    Hardware device with all software conversions
sysdefault:CARD=AK4571
    AK4571, USB Audio
    Default Audio Device
front:CARD=AK4571,DEV=0
    AK4571, USB Audio
    Front speakers
surround40:CARD=AK4571,DEV=0
    AK4571, USB Audio
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=AK4571,DEV=0
    AK4571, USB Audio
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=AK4571,DEV=0
    AK4571, USB Audio
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=AK4571,DEV=0
    AK4571, USB Audio
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=AK4571,DEV=0
    AK4571, USB Audio
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=AK4571,DEV=0
    AK4571, USB Audio
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
dmix:CARD=AK4571,DEV=0
    AK4571, USB Audio
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=AK4571,DEV=0
    AK4571, USB Audio
    Direct sample snooping device
hw:CARD=AK4571,DEV=0
    AK4571, USB Audio
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=AK4571,DEV=0
    AK4571, USB Audio
    Hardware device with all software conversions
root@moon82:~# /usr/pluto/bin/SoundCards_Setup_PhoenixUSB.sh
root@moon82:~#

phenigma

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 1711
    • View Profile
Re: PnP Install Broken for Phoenix USB Solo Mic
« Reply #13 on: March 17, 2017, 02:21:31 pm »
k, your script should be working.  What is the output of the following:

Code: [Select]
aplay -l | grep AK4571 | awk '{ print $2 }' | cut -d':' -f1

The next question is: are you sure that this is the issue?  There are other things involved in the setup of the Phoenix.  This script does not do the 'detection' portion of adding the hardware, it simply configures it after it has been detected.

J.

cafedumonde

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 111
    • View Profile
Re: PnP Install Broken for Phoenix USB Solo Mic
« Reply #14 on: March 17, 2017, 07:00:26 pm »
Phenigma,

I affirm that this may not be the issue, though the fact that the device is now listed as AK4571 would break the original configuration script. Perhaps the name change has affected something else. I would be happy to follow up on any clues that you can provide.

The output of the command that you suggested is below:

Code: [Select]
root@moon82:~# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: MID [HDA Intel MID], device 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: MID [HDA Intel MID], device 1: ALC888 Digital [ALC888 Digital]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: MID [HDA Intel MID], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: MID [HDA Intel MID], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: MID [HDA Intel MID], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: AK4571 [AK4571], device 0: USB Audio [USB Audio]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
root@moon82:~# aplay -l | grep AK4571 | awk '{ print $2 }' | cut -d':' -f1
1
root@moon82:~#