Author Topic: Intel NUC D54250WY problem  (Read 639 times)

pga57

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 145
    • View Profile
Intel NUC D54250WY problem
« on: June 05, 2014, 10:56:27 am »
Hi,

I have a problem for using a Intel I5 NUC as MD on LinuxMCE 1204.
It give me a kernel freeze on boot.

I have insert a noapic in the tftpboot default file.
This is a little better but it still ends up with a kernel panic.

I've try to boot this NUC with a usb kubuntu 12.04.3 (i386) and have no problem.

I do not know what else to try.

Any idea ?

Greetings
Philippe



tschak909

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 5501
  • DOES work for LinuxMCE.
    • View Profile
Re: Intel NUC D54250WY problem
« Reply #1 on: June 09, 2014, 07:26:02 am »
I have a D54250WY on order, should be here Tuesday. I will do tests and report back.

-Thom

pga57

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 145
    • View Profile
Re: Intel NUC D54250WY problem
« Reply #2 on: June 09, 2014, 07:59:30 am »
Hello Thom,

I am eager to know your "diagnostic"! ;-)

Greetings
Philippe

tschak909

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 5501
  • DOES work for LinuxMCE.
    • View Profile
Re: Intel NUC D54250WY problem
« Reply #3 on: June 11, 2014, 07:07:02 am »
Okay, so.

I have the 52450 here, and yes.. it takes some work to get going. I will have to write up a detailed procedure, but, the gist of it is:

Basically, the 54250 NUC has new enough hardware, that the default kernel for precise will not handle it (missing drivers for both the Intel GMA5000 GPU, and the Intel e1000e ethernet adapter.), There is, however, a backport of saucy's kernel and xorg drivers which will remedy this.

Assuming the media director isn't configured (and if it is, you need to delete it)

* install linux-generic-lts-trusty kernel on core
* run /usr/pluto/bin/Diskless_BuildDefaultImage.sh to make the trusty kernel the new pxe boot default for unconfigured media directors
* alter /usr/pluto/bin/Diskless_CreateTBZ.sh, line 472, to be TARGET_KVER_LTS_HES="-lts-saucy"
* run Diskless_CreateTBZ.sh, get a few cups of coffee.
* boot the media director, it should do Diskless_Setup.sh
* reload router.
* let it build, and reboot.
* it should go into AV Wizard.
* Do the AV wizard, let it install everything.

At this point, ConfirmDependencies will try to install the standard packages for X... This is not what we want, so...

open a shell and go to the md, and apt-get install xserver-xorg-lts-saucy

At this point, reboot the md again.

You should then be able to go to the wizard > media directors, find the NUC, and then select vaapi under video acceleration, reload router.

At this point you should have full functionality with the NUC, including VA-API.

You can double check, with CPU usage, with blu-ray movies, you should not see CPU usage over 10%.

If you see more, or stuttering photo screen saver, make sure that the correct xorg is installed, and connect to Xine_Player's screen session to see if the correct driver is being loaded, or if an error results.

-Thom
« Last Edit: June 11, 2014, 07:08:42 am by tschak909 »

posde

  • Administrator
  • LinuxMCE God
  • *****
  • Posts: 3047
  • Wastes Life On LinuxMCE Since 2007
    • View Profile
    • My Home
Re: Intel NUC D54250WY problem
« Reply #4 on: June 11, 2014, 07:13:15 pm »
Wouldn't it be enough to just chroot into the diskless dir of the MD in question and install the newer kernel instead of upgrading the core as well?

pga57

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 145
    • View Profile
Re: Intel NUC D54250WY problem
« Reply #5 on: June 12, 2014, 11:19:30 am »
Hum...

It seems that something is missing in the instructions.

I have install linux-generic-lts-saucy kernel on core and not linux-generic-lts-trusty because I assumed that it was a mistake ?!

I redid a full installation with update, dist-ugrade, Diskless_BuildDefaultImage.sh and Diskless_CreateTBZ.sh.

After a long time ;-) I had to insert a noapic nolapic in the tftpboot default file (without I have a kernel panic).

NUC I5 boot but after the Diskless_Setup it does not go to the AV Wizard. I only have the kde logo boot splash and nothing append (after 1 hours !).

I have install another MD (Zotac HD41) without problem.

I have look the NUC I5 logs but nothing explains what happens. It is like it is frozen and I can not log on it via ssh.

Sorry but for now I have no idea what I have to do :-(

Greetings
Philippe


tschak909

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 5501
  • DOES work for LinuxMCE.
    • View Profile
Re: Intel NUC D54250WY problem
« Reply #6 on: June 12, 2014, 05:38:26 pm »
Posde: No, because the default diskless kernel literally causes a kernel panic due to the missing e1000e driver.

As I said before, what I wrote above is preliminary, but basically, I had to make sure everything was up to date on the core, install the saucy kernel, rebuild the default kernel, rebuild the system image, boot the md, let it do its diskless setup, mine skipped over AV Wizard, so I rebooted into AV wizard, and let it do its thing..then I installed the xorg saucy, and made sure va-api stuff was up to date.

-Thom

posde

  • Administrator
  • LinuxMCE God
  • *****
  • Posts: 3047
  • Wastes Life On LinuxMCE Since 2007
    • View Profile
    • My Home
Re: Intel NUC D54250WY problem
« Reply #7 on: June 12, 2014, 07:40:54 pm »
If you already have an MD device in your tree, you can easily chroot into that MDs diskless dir and install whatever kernel you want.

With a little bit of hickory, I am sure one can expand DisklessCreateTBZ to add a commandline parameter to install a specific kernel into the new blueprint. But I always work of existing MDs.

pga57

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 145
    • View Profile
Re: Intel NUC D54250WY problem
« Reply #8 on: November 20, 2014, 12:19:30 pm »
I finally decided to try again to install the Intel Nuc I5 following the instructions of Thom.
Here it is, the Intel Nuc work.

By against my cpu usage is close to 45% for a simple 720p file.
I have yet configured to use the MD acceleration vaapi and I installed xserver-xorg-lts-saucy and libva-intel-vaapi-driver.

How can I connect to Xine_Player's screen session ?
Is something to do with mplayer ? Because my CPU usage is over 80% for a blue ray video !

Thank's
Philippe

posde

  • Administrator
  • LinuxMCE God
  • *****
  • Posts: 3047
  • Wastes Life On LinuxMCE Since 2007
    • View Profile
    • My Home
Re: Intel NUC D54250WY problem
« Reply #9 on: November 20, 2014, 02:08:29 pm »
Connecting to any of the sessions is done by screen -r XXXX where XXXX is either the process ID or the name of the screen session. screen -l lists both information.

After connecting, use ctrl-a d to disconnect from the screen session.

Use top to see what process is using most of the CPU.

pga57

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 145
    • View Profile
Re: Intel NUC D54250WY problem
« Reply #10 on: November 20, 2014, 03:11:55 pm »
Ok, I can now connect to the session, thank's.

Strange things, I have a "ffmpeg_video_dec: VAAPI Enabled disabled by driver." !

Code: [Select]
ffmpeg_video_dec: VAAPI Enabled disabled by driver.
load_plugins: plugin ffmpegvideo will be used for video streamtype 4d.
load_plugins: plugin dts will be used for audio streamtype 05.
demux_matroska_chapters: Edition 0xf49e8a4f374b58a2: not hidden, not default, not ordered. 12 chapters:
demux_matroska_chapters:  Chapter 1: 0-0(pts), 00:00:00.000 (eng). not hidden, enabled.
demux_matroska_chapters:  Chapter 2: 30952530-0(pts), 00:05:43.917 (eng). not hidden, enabled.
demux_matroska_chapters:  Chapter 3: 64350000-0(pts), 00:11:55.000 (eng). not hidden, enabled.
demux_matroska_chapters:  Chapter 4: 108033750-0(pts), 00:20:00.375 (eng). not hidden, enabled.
demux_matroska_chapters:  Chapter 5: 145083780-0(pts), 00:26:52.042 (eng). not hidden, enabled.
demux_matroska_chapters:  Chapter 6: 178901280-0(pts), 00:33:07.792 (eng). not hidden, enabled.
demux_matroska_chapters:  Chapter 7: 222165000-0(pts), 00:41:08.500 (eng). not hidden, enabled.
demux_matroska_chapters:  Chapter 8: 261487530-0(pts), 00:48:25.417 (eng). not hidden, enabled.
demux_matroska_chapters:  Chapter 9: 320733720-0(pts), 00:59:23.708 (eng). not hidden, enabled.
demux_matroska_chapters:  Chapter 10: 357228720-0(pts), 01:06:09.208 (eng). not hidden, enabled.
demux_matroska_chapters:  Chapter 11: 393997500-0(pts), 01:12:57.750 (eng). not hidden, enabled.
demux_matroska_chapters:  Chapter 12: 416313720-0(pts), 01:17:05.708 (eng). not hidden, enabled.
set_speed 1000000
xine_play
ao_flush (loop running: 1)
ffmpeg_video_dec: direct rendering enabled
ffmpeg_video_dec: color matrix #2 [undefined]
audio_alsa_out:open pause_resume=0
output sample rate 48000
audio discontinuity #2, type is 3, disc_off 7650
waiting for in_discontinuity update #2
video_out_xshm: b 0 c 128 s 128 [ITU-R 709 / HDTV]
ffmpeg_video_dec: flushed out and displayed 1 frames.
load_plugins: plugin sputext will be used for spu streamtype 06.
video discontinuity #2, type is 3, disc_off 7650
vpts adjusted with prebuffer to 1636800994
audio jump, diff=0
fixing sound card drift by -1425 pts
metronom: video jump by -6195 pts
play_internal ...done
200 frames delivered, 3 frames skipped, 0 frames discarded
ffmpeg_video_dec: increasing buffer to 208896 to avoid overflow.



This is why the CPU usage is high ?

Code: [Select]
                                                                         
top - 15:09:11 up 23:59,  1 user,  load average: 0.35, 0.38, 0.41
Tasks: 183 total,   2 running, 181 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
Cpu(s): 15.2%us,  2.2%sy,  0.0%ni, 81.0%id,  1.2%wa,  0.0%hi,  0.4%si,  0.
Mem:   4061648k total,  1159104k used,  2902544k free,        0k buffers
Swap:        0k total,        0k used,        0k free,   894260k cached

  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND     
 6259 root      20   0  309m 172m 112m S   52  4.3   9:29.45 Xine_Player 
 3106 root      19  -1  244m 134m 127m S    6  3.4  36:10.40 Xorg         
 6817 root      20   0  171m  35m 9076 S    2  0.9   7:28.04 OrbiterGL   
 6191 root      20   0 68668  13m  12m S    1  0.4   1:31.86 Picture_Viewe
    1 root      20   0  3656 2088 1324 S    0  0.1   1:25.32 init         
    9 root      20   0     0    0    0 S    0  0.0   2:37.89 rcu_sched   
   18 root      20   0     0    0    0 S    0  0.0   1:01.24 ksoftirqd/2 
   36 root      20   0     0    0    0 S    0  0.0   0:11.55 khubd       
 2327 root      20   0 14968  12m 1136 S    0  0.3   3:05.12 StorageDevice
 2548 root      20   0  3880 2060 1124 S    0  0.1   0:14.96 Gamepad_Detec
 6196 root      20   0 37264 3800 2932 S    0  0.1   0:02.19 MythTV_Player
 6489 root      20   0  144m  11m 5120 S    0  0.3   1:19.02 SimplePhone 
 7408 root      20   0  4184 2380 1140 S    0  0.1   0:23.96 Restart_MythB
 7495 root      20   0     0    0    0 S    0  0.0   0:00.22 kworker/1:0 
10883 root      20   0  2852 1172  872 R    0  0.0   0:00.11 top         

How to correct this ?

Greetings,
Philippe