Author Topic: SPDIF Coax Playback muted on startup  (Read 276 times)

mrose3

  • First post!
  • Posts: 1
    • View Profile
SPDIF Coax Playback muted on startup
« on: September 02, 2013, 09:06:43 am »
I have an HP HTPC running 10.04 as a CORE/hybrid with a mobo sound card (NVIDIA GeForce 6150LE chipset). In AVWizard I set up SPDIF Coax as my playback device which worked just fine... until it booted up. After doing some research on the forums here, I discovered that SPDIF output was muted by default in alsamixer. Unmuting that fixed the issue, however, every time I reboot my core it's muted again and I have to go in and manually unmute it again. Is their a way to fix that so SPDIF is unmuted by default?

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Re: SPDIF Coax Playback muted on startup
« Reply #1 on: September 03, 2013, 01:44:24 am »
It does... at least it tries to unmute everything. Do me a favor... go mute it in alsamixer. Run this as root and see if it unmutes it. I would look at any output.

Code: [Select]
aplay -l | grep card | awk '{print $2}' | uniq | sed 's/://g' | while read CardNumber; do amixer -c "$CardNumber" | grep '\[off\]' -B5 | grep "Simple" | sed 's/Simple mixer control //g' | grep -vi capture | while read MuteStatus; do amixer -c "$CardNumber" sset "$MuteStatus" unmute; done; amixer -c "$CardNumber" | grep '\[.*\%\]' -B5 | grep "Simple" | sed 's/Simple mixer control //g' | grep -vi capture | while read VolLevel; do amixer -c "$CardNumber" sset "$VolLevel" 80%; done; done
I never quit... I just ping out.