Author Topic: Dianemo S: Volume of UPnp Devices  (Read 2410 times)

murcel

  • Guru
  • ****
  • Posts: 198
    • View Profile
Dianemo S: Volume of UPnp Devices
« on: October 14, 2012, 07:18:48 pm »
Andrew,

i have two upnp devices

#57 Sonos 3 (Room 4)
#103 SqueezeBox Radio (Room 7)

they both work fine in just playing sounds (or displaying favorites)
But they won't switch the volume.

in media_conf, i have following lines:

Room=4; AudioDev=57; VideoDev=; KeepScreenOnForOSD=no
Room=7; AudioDev=103; VideoDev=; KeepScreenOnForOSD=no

should the volume Control work ?

Marc

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4351
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: Dianemo S: Volume of UPnp Devices
« Reply #1 on: October 16, 2012, 05:09:02 pm »
Andrew,

i have two upnp devices

#57 Sonos 3 (Room 4)
#103 SqueezeBox Radio (Room 7)

they both work fine in just playing sounds (or displaying favorites)
But they won't switch the volume.

in media_conf, i have following lines:

Room=4; AudioDev=57; VideoDev=; KeepScreenOnForOSD=no
Room=7; AudioDev=103; VideoDev=; KeepScreenOnForOSD=no

should the volume Control work ?

Marc

In Room#'s 3 & 4 what device is receiving the audio commands? If you have no external device like an Amplifier then it would be the AppServer for the MM in each case.

All the best

Andrew
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd
United Kingdom
@herron

Dianemo S Now Shipping on Ubuntu 12.04LTS
Build your system on the latest Ubuntu LTS OS Release!

Get a Dianemo S License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.0
iOS Orbiter: http://wiki.linuxmce.org/index.php/Dianemo_iOS_Orbiter
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

murcel

  • Guru
  • ****
  • Posts: 198
    • View Profile
Re: Dianemo S: Volume of UPnp Devices
« Reply #2 on: October 16, 2012, 06:36:32 pm »
In Room#'s 3 & 4 what device is receiving the audio commands? If you have no external device like an Amplifier then it would be the AppServer for the MM in each case.

All the best

Andrew

Even if its an Logitech Squeezebox and a Sonos Devices? From which MM should i take the appserver?

murcel

  • Guru
  • ****
  • Posts: 198
    • View Profile
Re: Dianemo S: Volume of UPnp Devices
« Reply #3 on: October 18, 2012, 08:09:56 pm »
In Room#'s 3 & 4 what device is receiving the audio commands? If you have no external device like an Amplifier then it would be the AppServer for the MM in each case.

All the best

Andrew

Andrew, there is no MM in the room. For each sonos or logitech i created a seperate room and entArea and assigned it to.
wasn't that correct?

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4351
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: Dianemo S: Volume of UPnp Devices
« Reply #4 on: October 21, 2012, 01:13:30 am »
Andrew, there is no MM in the room. For each sonos or logitech i created a seperate room and entArea and assigned it to.
wasn't that correct?

Yes that's correct currently.

Andrew
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd
United Kingdom
@herron

Dianemo S Now Shipping on Ubuntu 12.04LTS
Build your system on the latest Ubuntu LTS OS Release!

Get a Dianemo S License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.0
iOS Orbiter: http://wiki.linuxmce.org/index.php/Dianemo_iOS_Orbiter
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

murcel

  • Guru
  • ****
  • Posts: 198
    • View Profile
Re: Dianemo S: Volume of UPnp Devices
« Reply #5 on: October 21, 2012, 01:13:25 pm »
Yes that's correct currently.

Andrew

Great, so where should i search, if i can't control the volume? All other things are working...

Marc

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4351
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: Dianemo S: Volume of UPnp Devices
« Reply #6 on: October 21, 2012, 07:38:17 pm »
Great, so where should i search, if i can't control the volume? All other things are working...

Marc

You need to set a MediaConfig line for the Room that each of your SqueezeBoxes/SqueezeSlaves are in. Therefore if you have a SqueezeBox in Room ID#10 you would set the AudioDev to the Dev ID# of the SqueezeBox  in that Room (get that from Web Admin obviously)... let's say the Dev ID# for that SqueezeBox is 30. Therefore you would add a line such as the one below;

Room=10: AudioDev=30; VideoDev=; KeepScreenOnForOSD=yes

All the best


Andrew
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd
United Kingdom
@herron

Dianemo S Now Shipping on Ubuntu 12.04LTS
Build your system on the latest Ubuntu LTS OS Release!

Get a Dianemo S License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.0
iOS Orbiter: http://wiki.linuxmce.org/index.php/Dianemo_iOS_Orbiter
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

murcel

  • Guru
  • ****
  • Posts: 198
    • View Profile
Re: Dianemo S: Volume of UPnp Devices
« Reply #7 on: October 21, 2012, 07:53:57 pm »
You need to set a MediaConfig line for the Room that each of your SqueezeBoxes/SqueezeSlaves are in. Therefore if you have a SqueezeBox in Room ID#10 you would set the AudioDev to the Dev ID# of the SqueezeBox  in that Room (get that from Web Admin obviously)... let's say the Dev ID# for that SqueezeBox is 30. Therefore you would add a line such as the one below;

Room=10: AudioDev=30; VideoDev=; KeepScreenOnForOSD=yes

All the best


Andrew

Thanks Andrew,

that was what i was saying in the first post. I did it exactly this way, but the volume control is not working.

Marc

murcel

  • Guru
  • ****
  • Posts: 198
    • View Profile
Re: Dianemo S: Volume of UPnp Devices
« Reply #8 on: October 29, 2012, 09:48:01 pm »
Andrew,

can you take a look, why the volume control is not working even i followed all your steps?


murcel

  • Guru
  • ****
  • Posts: 198
    • View Profile
Re: Dianemo S: Volume of UPnp Devices
« Reply #9 on: November 04, 2012, 08:38:28 pm »
You need to set a MediaConfig line for the Room that each of your SqueezeBoxes/SqueezeSlaves are in. Therefore if you have a SqueezeBox in Room ID#10 you would set the AudioDev to the Dev ID# of the SqueezeBox  in that Room (get that from Web Admin obviously)... let's say the Dev ID# for that SqueezeBox is 30. Therefore you would add a line such as the one below;

Room=10: AudioDev=30; VideoDev=; KeepScreenOnForOSD=yes

All the best


Andrew

Andrew any idea?
Or should i order the additional service from you?

Any reply would be great

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4351
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: Dianemo S: Volume of UPnp Devices
« Reply #10 on: November 08, 2012, 12:48:54 pm »
Andrew any idea?
Or should i order the additional service from you?

Any reply would be great

I'll take a look today... but the rate of volume up/down on the Squeezebox's is actually pretty small. Start something playing in one of your Squeezebox zones and then check that the internal volume level of the Squeezebox itself is set to say 50%. Can you hear it now? Is the Squeezebox receiving the stream? If it is you should see the name of the current playing track on its display. Do you?

All the best

Andrew
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd
United Kingdom
@herron

Dianemo S Now Shipping on Ubuntu 12.04LTS
Build your system on the latest Ubuntu LTS OS Release!

Get a Dianemo S License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.0
iOS Orbiter: http://wiki.linuxmce.org/index.php/Dianemo_iOS_Orbiter
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

murcel

  • Guru
  • ****
  • Posts: 198
    • View Profile
Re: Dianemo S: Volume of UPnp Devices
« Reply #11 on: November 08, 2012, 04:27:41 pm »
I'll take a look today... but the rate of volume up/down on the Squeezebox's is actually pretty small. Start something playing in one of your Squeezebox zones and then check that the internal volume level of the Squeezebox itself is set to say 50%. Can you hear it now? Is the Squeezebox receiving the stream? If it is you should see the name of the current playing track on its display. Do you?

Andrew,

thanks for you rreply. Squeezebox is working as expected. It is receiveing the strem and vol up/down works. Only mute is not working.
The device i am talking about is a sonos (device 57), in the past the vol up/down was working, but now not anymore.

Thanks for digging into it.

murcel

  • Guru
  • ****
  • Posts: 198
    • View Profile
Re: Dianemo S: Volume of UPnp Devices
« Reply #12 on: November 20, 2012, 09:51:17 am »
I'll take a look today... but the rate of volume up/down on the Squeezebox's is actually pretty small. Start something playing in one of your Squeezebox zones and then check that the internal volume level of the Squeezebox itself is set to say 50%. Can you hear it now? Is the Squeezebox receiving the stream? If it is you should see the name of the current playing track on its display. Do you?


Andrew, did you find time to look into the sonos device?

BR
Marc

murcel

  • Guru
  • ****
  • Posts: 198
    • View Profile
Re: Dianemo S: Volume of UPnp Devices
« Reply #13 on: December 12, 2012, 08:27:34 am »
I'll take a look today... but the rate of volume up/down on the Squeezebox's is actually pretty small. Start something playing in one of your Squeezebox zones and then check that the internal volume level of the Squeezebox itself is set to say 50%. Can you hear it now? Is the Squeezebox receiving the stream? If it is you should see the name of the current playing track on its display. Do you?

All the best

Andrew

Andrew,

can you please tell me the steps on how to properly add the sonos into the system, so that the volume conrol is working?

BR
Murcel

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4351
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: Dianemo S: Volume of UPnp Devices
« Reply #14 on: December 16, 2012, 08:16:22 pm »
Andrew,

can you please tell me the steps on how to properly add the sonos into the system, so that the volume conrol is working?

BR
Murcel

We're looking at what's causing this and will update the package/device once we understand what's causing it.

All the best


Andrew
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd
United Kingdom
@herron

Dianemo S Now Shipping on Ubuntu 12.04LTS
Build your system on the latest Ubuntu LTS OS Release!

Get a Dianemo S License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.0
iOS Orbiter: http://wiki.linuxmce.org/index.php/Dianemo_iOS_Orbiter
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk