Author Topic: Distorted picture on ATI Radeon Xpress X1250 - lmce 1004  (Read 1598 times)

Medrawd

  • Regular Poster
  • **
  • Posts: 34
    • View Profile
Distorted picture on ATI Radeon Xpress X1250 - lmce 1004
« on: September 09, 2012, 05:21:30 am »
One of my MDs is a Dell Latitude XT connected to TV via VGA port. Picture is distorted and flickering. I've lerned that its caused by kernel https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-ati/+bug/573290 so I tried instaling 2.6.34 kernel for ubuntu 10.04. It have fixed the problem but now lirc won't install

Code: [Select]
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following extra packages will be installed:
  lirc lirc-modules-source
Suggested packages:
  lirc-x kernel-source
The following NEW packages will be installed:
  lirc lirc-modules-source lirc-pluto pluto-lirc-wrapper
0 upgraded, 4 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
1 not fully installed or removed.
Need to get 0B/1,853kB of archives.
After this operation, 12.0MB of additional disk space will be used.
WARNING: The following packages cannot be authenticated!
  lirc lirc-modules-source lirc-pluto pluto-lirc-wrapper
Authentication warning overridden.
Preconfiguring packages ...
Can not write log, openpty() failed (/dev/pts not mounted?)
Selecting previously deselected package lirc.
(Reading database ... 141733 files and directories currently installed.)
Unpacking lirc (from .../lirc_0.8.6-0ubuntu4.2+lmce1_i386.deb) ...
Selecting previously deselected package lirc-modules-source.
Unpacking lirc-modules-source (from .../lirc-modules-source_0.8.6-0ubuntu4.2+lmce1_all.deb) ...
Selecting previously deselected package lirc-pluto.
Unpacking lirc-pluto (from .../lirc-pluto_0.1.1_all.deb) ...
Processing triggers for ureadahead ...
Can not write log, openpty() failed (/dev/pts not mounted?)
Setting up lirc (0.8.6-0ubuntu4.2+lmce1) ...
ls: cannot access /lib/modules/2.6.32-42-generic-pae/kernel/ubuntu/lirc/: No such file or directory
egrep: /proc/modules: No such file or directory
egrep: /proc/modules: No such file or directory

Setting up lirc-modules-source (0.8.6-0ubuntu4.2+lmce1) ...
Removing old lirc-0.8.6 DKMS files...
/usr/sbin/dkms: line 107: /dev/fd/62: No such file or directory
Loading new lirc-0.8.6 DKMS files...

Error! DKMS tree already contains: lirc-0.8.6
You cannot add the same module/version combo more than once.
dpkg: error processing lirc-modules-source (--configure):
 subprocess installed post-installation script returned error exit status 3
dpkg: dependency problems prevent configuration of lirc-pluto:
 lirc-pluto depends on lirc-modules-2.6.20-15-generic | lirc-modules-2.6.22-14-generic | lirc-modules-source; however:
  Package lirc-modules-2.6.20-15-generic is not installed.
  Package lirc-modules-2.6.22-14-generic is not installed.
  Package lirc-modules-source is not configured yet.
dpkg: error processing lirc-pluto (--configure):
 dependency problems - leaving unconfigured
No apport report written because the error message indicates its a followup error from a previous failure.
Errors were encountered while processing:
 lirc-modules-source
 lirc-pluto
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)


l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Re: Distorted picture on ATI Radeon Xpress X1250 - lmce 1004
« Reply #1 on: September 09, 2012, 05:55:41 am »
I use this chipset family on one of my MDs. Works great.

Upgrading your kernel is typically a very very bad idea.
Please give me the output of lspci -nnk | grep VGA -A3

Code: [Select]
01:05.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS690 [Radeon X1200 Series] [1002:791e]
        Kernel driver in use: radeon
        Kernel modules: radeon

is mine. Now... the Xpress series had support dropped for it a long time ago by ATI... so the radeon is the best we are going to be able to do. Going to want to run ui2 no alpha and turn off photo screen saver for best performance... but I will look into a workaround for your specific problem once you get me that info. I would, frankly, not expect to see this problem. That bug relates to multiple monitors, which is unsupported in LMCE.
« Last Edit: September 09, 2012, 06:21:40 am by l3mce »
I never quit... I just ping out.

Medrawd

  • Regular Poster
  • **
  • Posts: 34
    • View Profile
Re: Distorted picture on ATI Radeon Xpress X1250 - lmce 1004
« Reply #2 on: September 09, 2012, 11:00:49 am »
Here is the output
Code: [Select]
01:05.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Radeon Xpress 1250 [1002:7942]
        Kernel driver in use: radeon
        Kernel modules: radeon
09:00.0 Ethernet controller [0200]: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5756ME Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1674]

One other MD with the same type of motherboard is using its own(Dell latitude XT) LCD screen and this one works great.

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Re: Distorted picture on ATI Radeon Xpress X1250 - lmce 1004
« Reply #3 on: September 09, 2012, 09:29:17 pm »
are you trying to view on the laptop and the external at the same time?
I never quit... I just ping out.

Medrawd

  • Regular Poster
  • **
  • Posts: 34
    • View Profile
Re: Distorted picture on ATI Radeon Xpress X1250 - lmce 1004
« Reply #4 on: September 11, 2012, 09:22:03 pm »
sorry for delay, I was out of town. Nope, its only motherboard connected to the tv set in bios to use external display.

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Re: Distorted picture on ATI Radeon Xpress X1250 - lmce 1004
« Reply #5 on: September 12, 2012, 05:19:09 pm »
Well, I have blown everything up again so... give me some time.

I do not recommend anyone update atm.
I never quit... I just ping out.

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Re: Distorted picture on ATI Radeon Xpress X1250 - lmce 1004
« Reply #6 on: September 15, 2012, 01:30:01 am »
I recommend upgrading  now.

Urrything should work as well as it can.
I never quit... I just ping out.

Medrawd

  • Regular Poster
  • **
  • Posts: 34
    • View Profile
Re: Distorted picture on ATI Radeon Xpress X1250 - lmce 1004
« Reply #7 on: September 15, 2012, 09:59:59 pm »
I've just updated everything and after deleting MD from Core and setting it up again, the video is working. Previously both VGA1 and VGA2 displayed distorted picture on the TV, now thru VGA1 i get undistorted picture on the TV and trhu VGA2 distorted. Thanks.