Author Topic: nVidia GT XXX card owners I need your help. Will only take a few seconds. 1004  (Read 2911 times)

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
This only applies to GT XXX not GT XXXX which should all have HDMI. For example
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GT216 [GeForce GT 230M] [10de:0a2a] (rev a2)
or
02:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GT218 [GeForce 210] [10de:0a65] (rev a2)
are good examples of what I am looking for.

What I am NOT looking for is
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: nVidia Corporation G70 [GeForce 7800 GT] [10de:0092] (rev a1)

I need the output of:
lspci -nn | grep -w 'VGA'
apt-cache policy linux-backports-modules-alsa-$(uname -r)
sudo aplay -l
I never quit... I just ping out.

bushtech

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 98
    • View Profile
 lspci -nn | grep -w 'VGA'
03:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GT218 [ION] [10de:0a64] (rev a2)

apt-cache policy linux-backports-modules-alsa-$(uname -r)
linux-backports-modules-alsa-2.6.32-41-generic:
  Installed: 2.6.32-41.43
  Candidate: 2.6.32-41.43
  Version table:
 *** 2.6.32-41.43 0
        500 mirror://mirrors.ubuntu.com/mirrors.txt/ lucid-updates/main Packages
        500 mirror://mirrors.ubuntu.com/mirrors.txt/ lucid-security/main Package                                                                                        s
        100 /var/lib/dpkg/status

 aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 3: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 7: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 8: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 9: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Intel [HDA Intel], device 0: ALC892 Analog [ALC892 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Intel [HDA Intel], device 1: ALC892 Digital [ALC892 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
Core:Asus P8H77-V, Intel core i3-3240 LGA155, Inno 3D Nvidia 240 GT (DVI+VGA+HDMI), 4Gb ram, 125Gb SSD
MD: Zotax Zbox ID41

RayBe

  • Guru
  • ****
  • Posts: 292
    • View Profile
lspci -nn | grep -w 'VGA'
Code: [Select]
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GT216 [GeForce GT 220] [10de:0a20] (rev a2)
apt-cache policy linux-backports-modules-alsa-$(uname -r)
Code: [Select]
linux-backports-modules-alsa-2.6.32-41-generic:
  Installed: 2.6.32-41.43
  Candidate: 2.6.32-41.43
  Version table:
 *** 2.6.32-41.43 0
        500 mirror://mirrors.ubuntu.com/mirrors.txt/ lucid-updates/main Packages
        500 mirror://mirrors.ubuntu.com/mirrors.txt/ lucid-security/main Packages
        100 /var/lib/dpkg/status

sudo aplay -l
Code: [Select]
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 3: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 7: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 8: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 9: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: SB [HDA ATI SB], device 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: SB [HDA ATI SB], device 1: ALC888 Digital [ALC888 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

br,
Raymond
When you were born, you were crying and everybody else was laughing.
Live your life so when you die, you are laughing and everybody else is crying.

theteju

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 136
    • View Profile
lspci -nn | grep -w 'VGA'

01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GF108 [GeForce GT 430] [10de:0de1] (rev a1)

root@moon47:~# sudo aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: D2 [Xonar D2], device 0: Multichannel [Multichannel]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: D2 [Xonar D2], device 1: Digital [Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Intel [HDA Intel], device 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Intel [HDA Intel], device 1: ALC888 Digital [ALC888 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0


root@moon47:~# apt-cache policy linux-backports-modules-alsa-$(uname -r)
linux-backports-modules-alsa-2.6.32-41-generic:
  Installed: (none)
  Candidate: 2.6.32-41.43
  Version table:
     2.6.32-41.43 0
        500 mirror://mirrors.ubuntu.com/mirrors.txt/ lucid-updates/main Packages
        500 mirror://mirrors.ubuntu.com/mirrors.txt/ lucid-security/main Packages

pointman87

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 109
    • View Profile
Asrock 152B ION2:

lspci -nn | grep -w
Code: [Select]
'VGA' 02:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GT218 [ION] [10de:0a64] (rev a2)apt-cache policy linux-backports-modules-alsa-$(uname -r)
Code: [Select]
linux-backports-modules-alsa-2.6.32-40-generic:
  Installed: 2.6.32-40.41
  Candidate: 2.6.32-40.41
  Version table:
 *** 2.6.32-40.41 0
        500 http://archive.ubuntu.uasw.edu/ lucid-updates/main Packages
        500 http://archive.ubuntu.uasw.edu/ lucid-security/main Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
aplay -l
Code: [Select]
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC892 Analog [ALC892 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 1: ALC892 Digital [ALC892 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 3: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 7: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 8: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 9: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

This device is using HDMI audio and play all formats (dolby digital,DTS etc)

Edit: this is my asound.conf
Code: [Select]
pcm_slave.spdif_convert48k {
pcm "spdif:%MAIN_CARD%"
rate 48000
}

pcm.spdif_playback {
type plug
slave spdif_convert48k
}

pcm_slave.hdmi_convert48k {
pcm "hdmi:%MAIN_CARD%"
rate 48000
}

pcm.hdmi_playback {
type plug
slave hdmi_convert48k
}

pcm.asym_spdif {
type asym
playback.pcm "spdif_playback"
capture.pcm "plughw:%MAIN_CARD%"
}

pcm.asym_hdmi {
type asym
playback.pcm "hdmi_playback"
capture.pcm "plughw:%MAIN_CARD%"
}

pcm.asym_analog {
type asym
playback.pcm "plug:dmix:%MAIN_CARD%"
capture.pcm "plughw:%MAIN_CARD%"
}

pcm.!hdmi {
        @args [ AES0 AES1 AES2 AES3 ]
        @args.AES0 {
                type integer
                # consumer, not-copyright, emphasis-none, mode=0
                default 0x04
        }
        @args.AES1 {
                type integer
                # original, PCM coder
                default 0x82
        }
        @args.AES2 {
                type integer
                # source and channel
                default 0x00
        }
        @args.AES3 {
                type integer
                # fs=48000Hz, clock accuracy=1000ppm
                default 0x02
        }
        type hooks
        slave.pcm {
                type hw
                card 1
                device 7
        }
        hooks.0 {
                type ctl_elems
                hook_args [
                {
                        name "IEC958 Playback Default"
                        lock true
                        preserve true
                        value [ $AES0 $AES1 $AES2 $AES3 ]
                }
                {
                        name "IEC958 Playback Switch"
                        lock true
                        preserve true
                        value true
                }
                ]
        }
}
Notice the code after pcm.!hdmi, i´ve never had to force nvidia card as 0 with this.
« Last Edit: August 18, 2012, 08:49:53 am by pointman87 »

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Thank you VERY much for that insight pointman87

You also get sound in AVWizard?
I never quit... I just ping out.

pointman87

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 109
    • View Profile
Yes sir, after either upgrading alsa or installing backport and unmuting i get sound in avwizard (both the volume screen and the dolby and DTS test sounds)


Armor Gnome

  • Guru
  • ****
  • Posts: 304
    • View Profile
L3top,

Did any of the changes to detection and use of the 260 driver go live yet?  I had some funky hiccups on my 7600gt with the beta installer today.  4 total reboots before av wizard, quite a few manual commands to reboot also that a new user might not follow along with.

During the alpha install this machine always skipped av wizard the first two boots and we suspected it might be audio chip related.  This time around it was pretty specific that it did not like my video card.  Let me know what pastbin files you might need to have another look at this.  The system is working now but I can reinstall to get you logs from various steps.
I made a wiki!  Click here to check out my system.

Techstyle

  • Addicted
  • *
  • Posts: 674
    • View Profile
    • Techstyle UK Ltd.
Code: [Select]
$ lspci -nn | grep -w 'VGA'
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GT218 [GeForce 210] [10de:0a65] (rev a2)
$ apt-cache policy linux-backports-modules-alsa-$(uname -r)
linux-backports-modules-alsa-2.6.32-42-generic:
  Installed: (none)
  Candidate: 2.6.32-42.44
  Version table:
     2.6.32-42.44 0
        500 mirror://mirrors.ubuntu.com/mirrors.txt/ lucid-updates/main Packages
        500 mirror://mirrors.ubuntu.com/mirrors.txt/ lucid-security/main Packages
$ sudo aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: HDA Generic [HDA Generic]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
GT owners.

There is a new snap being generated as I type this, and new debs will appear over the next ten hours or so to effect what I believe will be an ootb solution for the GT cards and HDMI audio.

So... one could either do a full install with the new snap, and MDs and core should work. Or upgrade your core, and then run /usr/pluto/bin/Diskless_CreateTBZ.sh as root. Delete your MD and create it again.
I never quit... I just ping out.

phenigma

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1026
    • View Profile
Or upgrade your core, and then run /usr/pluto/bin/Diskless_CreateTBZ.sh as root. Delete your MD and create it again.

L3mce, could we not just hit the 'Rebuild Image' button which removes the dir in /diskless/XX and re-extracts from the diskless image created by /usr/pluto/bin/Diskless_CreateTBZ.sh back to the same diskless/XX location?  This way I keep any devices that were configured on that MD but still get the benefit of the update without deleting the MD completely.

BTW, I have a GT210, same as in your example, I have been assuming you don't need the data from it as it is identical to your example. - [0300]: NVIDIA Corporation GT218 [GeForce 210] [10de:0a65] (rev a2)

J.

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
If you ran diskless tbz after the update probably so.

However I have identified a couple of bugs which I have submitted fixes for which I believe are interfering with all of this. Specifically if you look at SetupAudioVideo.sh on the MD (and elsewhere), under enableDigitalOutputs you will see that one of the $output strings is missing the string ($). This crashes the script.

I have made a lot of other changes as well that I believe will make an overall better experience. Discussing the wisdom of them with pos now. I would either make at LEAST that change, or wait a couple of days and upgrade again.
I never quit... I just ping out.

phenigma

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1026
    • View Profile
Yes, thanks, I should have included 'after doing the upgrade on the core'.  Thanks!

J.

klanmce

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 133
    • View Profile
I have a GT 520 in one of my MD I just built, see below

root@moon56:~# lspci -nn | grep -w 'VGA'
02:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GF119 [GeForce GT 520] [10de:1040] (rev a1)


root@moon56:~# apt-cache policy linux-backports-modules-alsa-$(uname -r)
linux-backports-modules-alsa-2.6.32-42-generic:
  Installed: 2.6.32-42.44
  Candidate: 2.6.32-42.44
  Version table:
 *** 2.6.32-42.44 0
        500 mirror://mirrors.ubuntu.com/mirrors.txt/ lucid-updates/main Packages
        500 mirror://mirrors.ubuntu.com/mirrors.txt/ lucid-security/main Packages
        100 /var/lib/dpkg/status


root@moon56:~# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 0: VT1708S Analog [VT1708S Analog]
  Subdevices: 2/2
  Subdevice #0: subdevice #0
  Subdevice #1: subdevice #1

klanmce

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 133
    • View Profile
Do not know if this will be of any benefit for the gt 520

I had done the following 
sudo apt-get install linux-backports-modules-alsa-$(uname -r)
reboot

As you see the asound version is 1.0.23, but the alsamixer say 1.0.24.2

Additional

root@moon56:~# cat /proc/asound/version
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
Compiled on Jul 25 2012 for kernel 2.6.32-42-generic (SMP).


root@moon56:~# cat /proc/asound/cards
 0 [NVidia         ]: HDA-Intel - HDA NVidia
                      HDA NVidia at 0xf9ff8000 irq 23
 1 [NVidia_1       ]: HDA-Intel - HDA NVidia
                      HDA NVidia at 0xfbe7c000 irq 17


root@moon56:~# cat /proc/driver/nvidia/version
NVRM version: NVIDIA UNIX x86 Kernel Module  304.37  Wed Aug  8 19:50:16 PDT 2012
GCC version:  gcc version 4.4.3 (Ubuntu 4.4.3-4ubuntu5.1)

The system sees the second card, seems the different codec issue is the problem here. If I choose alsamixer and the card number (1), it tells me there are no control devices.