Author Topic: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004  (Read 11826 times)

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #45 on: September 26, 2012, 12:07:27 am »
Everything should have stereo audio over hdmi now with the latest update... nothing will have 5/7.1 atm.

but it is better than it was. Getting there.

As a side note, there is a lot of new mesa stuff you will pull down that has greatly improved video on everything I own.
I never quit... I just ping out.

ardirtbiker

  • Guru
  • ****
  • Posts: 243
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #46 on: September 26, 2012, 04:22:39 am »
rough work aint it?!!??!??...


Thanks for being able to do it (and doing so)...


Dennis

tompin2

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 65
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #47 on: September 26, 2012, 02:53:25 pm »
An updated system should have done everything by itself. If this is an MD, delete it, upgrade your core, rerun /usr/pluto/bin/Diskless_CreateTBZ.sh and turn the MD on and it should "just work"™


L3mce,

Worked as expected!!! I enabled the Intel HDA let mce do the rest.  The only issue is that there is no AC3/DTS pass-through.

Excellent work, thanks.  I hope to figure out what is going on with ac3/dts stuff.

cheers,

T

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #48 on: September 30, 2012, 01:48:09 am »
Hi l3mce,

I have an Acer Revo md which has no sound over HDMI (was working until recently). So I followed this thread.

I upgraded the core yesterday, removed the md in web admin, ran /usr/pluto/bin/Diskless_CreateTBZ.sh and then turned on the Revo MD. Everything seemed normal during creation but no sound over hdmi no matter what I chose in AV wizard (HDMI, DVI-HDMI2 etc).

I just upgraded the core again and got another pluto-boot-scripts update. Rebooted the core. I have again deleted the new md, I am currently running Diskless_CreateTBZ.sh again and will let you know what happens when I turn my md on.

My output from the pciid code in this thread is 087d.
Barney

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #49 on: September 30, 2012, 01:57:24 pm »
Still no sound over hdmi I'm afraid.

Here are the latest steps I took yesterday:
1. Fully updated core
2. Rebooted core
3. Deleted md
4. Ran Diskless_CreateTBZ.sh on core
5. Booted acer revo

Acer revo md has no audio over hdmi no matter what video option I choose (hdmi or dvi/hdmi2).

The new NVidia pci sound card option screen shows 08.00 at the end (not sure if this is relevant).

Let me know if I can help troubleshoot this.
Barney

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #50 on: October 01, 2012, 02:04:53 am »
b4ney I know... There is a bug in the C++ for avwizard.

Change your /usr/pluto/templates/asound.conf file, the last pcm.hdmi has embedded in it
card 1
device 7

change that to
card 0
device 3

and reboot. Audio will now magically appear if you said yes during wizard to hearing hdmi and dolby. If you did NOT then run avwizard and do so before changing the card/device to the appropriate numbers... because if you try and hit avwiz with the correct values, avwizard will hang.

I am working on it. Sorry.
I never quit... I just ping out.

ardirtbiker

  • Guru
  • ****
  • Posts: 243
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #51 on: October 01, 2012, 03:38:56 am »
l3mce,

by only editing the following lines in /usr/share/alsa/alsa.conf, I have surround  (Dolby Digital and DTS) thru my HDMI:

Code: [Select]
#
# defaults.ctl.card 0
defaults.ctl.card NVidia
# defaults.pcm.card 0
defaults.pcm.card NVidia
# defaults.pcm.device 0
defaults.pcm.device 7

and this in /etc/pluto/xine.conf:
Code: [Select]
audio.device.alsa_passthrough_device:asym_hdmi
without the added line in xine.conf, lmce displays a message that it cannot play the audio track (or something like that).

The reason I did this is because the HDMI audio is NOT card 0 in my system.. but is card 1 (NVidia) as listed by cat /proc/asound/cards.

Should it be possible to get DTS-HD and True-HD from the .mkv files (they have the HD audio in them)?

Dennis
« Last Edit: October 01, 2012, 03:59:38 am by ardirtbiker »

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #52 on: October 01, 2012, 04:11:47 am »
Brilliant clue ardirtbiker... thank you very much. This will undoubtedly help things tremendously.
I never quit... I just ping out.

ardirtbiker

  • Guru
  • ****
  • Posts: 243
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #53 on: October 01, 2012, 04:52:21 am »
yay!

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #54 on: October 01, 2012, 05:04:27 am »
yay!


Under what Section of xorg.conf did you add this btw?
I never quit... I just ping out.

tompin2

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 65
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #55 on: October 01, 2012, 05:09:51 am »
l3mce,

by only editing the following lines in /usr/share/alsa/alsa.conf, I have surround  (Dolby Digital and DTS) thru my HDMI:

Code: [Select]
#
# defaults.ctl.card 0
defaults.ctl.card NVidia
# defaults.pcm.card 0
defaults.pcm.card NVidia
# defaults.pcm.device 0
defaults.pcm.device 7

and this in /etc/pluto/xine.conf:
Code: [Select]
audio.device.alsa_passthrough_device:asym_hdmi
without the added line in xine.conf, lmce displays a message that it cannot play the audio track (or something like that).

The reason I did this is because the HDMI audio is NOT card 0 in my system.. but is card 1 (NVidia) as listed by cat /proc/asound/cards.

Should it be possible to get DTS-HD and True-HD from the .mkv files (they have the HD audio in them)?

Dennis

Excellent  Ardirtbiker! I will give it a try RIGHT NOW!!, I'll just do the proper adjustments of whatever my card is and post results!


b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #56 on: October 01, 2012, 10:56:36 pm »
Change your /usr/pluto/templates/asound.conf file, the last pcm.hdmi has embedded in it
card 1
device 7

change that to
card 0
device 3

and reboot. Audio will now magically appear if you said yes during wizard to hearing hdmi and dolby. If you did NOT then run avwizard and do so before changing the card/device to the appropriate numbers... because if you try and hit avwiz with the correct values, avwizard will hang.

Thanks l3mce ... worked like a charm. I now have sound again.
Barney

ardirtbiker

  • Guru
  • ****
  • Posts: 243
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #57 on: October 02, 2012, 01:14:55 am »
l3mce....   I didnt make any adjustment to xorg.conf... only /usr/share/alsa/alsa.conf and /etc/pluto/xine.conf


You might need to take a break from programming  ;D

Dennis

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #58 on: October 02, 2012, 01:25:55 am »
l3mce....   I didnt make any adjustment to xorg.conf... only /usr/share/alsa/alsa.conf and /etc/pluto/xine.conf


You might need to take a break from programming  ;D

Dennis

I never learned to read.
I never quit... I just ping out.

ardirtbiker

  • Guru
  • ****
  • Posts: 243
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #59 on: October 02, 2012, 02:48:28 am »
thats kinda scary... being a programmer!