Author Topic: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004  (Read 11858 times)

tompin2

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 65
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #30 on: September 17, 2012, 04:08:50 am »
Hi,

I forgot to mention that if I run a video directly on kde desktop, xine does use AC3/DTS pass through and Im able to listen to multichannel audio.  How xine is controlled by lmce? which is the config file used?  If the check to enable pass-through is activated, what does it does? what does it changes? which files are affected?

Cheers,

T

phenigma

  • wants to work for LinuxMCE
  • **
  • Posts: 944
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #31 on: September 17, 2012, 04:39:55 am »
I forgot to mention that if I run a video directly on kde desktop, xine does use AC3/DTS pass through and Im able to listen to multichannel audio.  How xine is controlled by lmce? which is the config file used?  If the check to enable pass-through is activated, what does it does? what does it changes? which files are affected?

Sounds like we may be missing info in our /etc/pluto/xine.conf for passthrough device.  I'm not sure what kind of changes asound.conf has been through recently but /etc/pluto/xine.conf would have to be updated to reflect any new device names...

J.

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #32 on: September 17, 2012, 05:39:56 am »
Hello to all,

Here is the feedback I can five.

Fresh MD image rebuild and apt-get upgrade to the lastest and I get nothing at aplay -l.  Follow the hdmi wiki and download backport drivers and my hda nvidia is detected as card0

aplay -l gives this:
Code: [Select]
oot@moon50:~# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 3: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 7: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 8: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 9: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
alsamixer, all the outputs are muted, unmute all and do
Code: [Select]
speaker-test -c 2 -l 1 -t sine -D hw:0,7 with success output.

Modify asound.conf @ pluto/template so it sticks and my asound @ etc is like this every time I reboot

Code: [Select]
pcm_slave.convert {
@args [ RATE CARD DEV ]
@args.RATE {
type integer
}
@args.CARD {
type string
}
@args.DEV {
type integer
default 0
}
pcm {
@func concat
strings [ $CARD "," $DEV ]
}
rate $RATE
}

pcm.spdif_playback {
type plug
slave {
@func concat
strings [ "convert:RATE=48000,CARD=spdif:0" ]
}
}

pcm.hdmi_playback {
type plug
slave {
@func concat
strings [ "convert:RATE=48000,CARD=hdmi:0" ]
}
}

pcm.asym_spdif {
type asym
playback.pcm "spdif_playback"
capture.pcm "plughw:0"
}

pcm.asym_hdmi {
type asym
playback.pcm "hdmi_playback"
capture.pcm "plughw:0,7"
}

pcm.asym_analog {
type asym
playback.pcm "plug:dmix:0"
capture.pcm "plughw:0"
}
pcm.!default asym_hdmi

The problem is when I reboot, there is no sound UNLESS I execute the speakertest at the console.  After speaker-test is run, I have sound but there is NO AC3/DTS pass-through working.  Only 2ch is sent to the receiver, regardless of the configuration at the webadmin
If I try:

Code: [Select]
speaker-test -c 8 -l 1 -t sine -D hw:0,7

speaker-test 1.0.22

Playback device is hw:0,7
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 8 channels
Sine wave rate is 440.0000Hz
Rate set to 48000Hz (requested 48000Hz)
Buffer size range from 16 to 4096
Period size range from 8 to 2048
Using max buffer size 4096
Periods = 4
was set period_size = 1024
was set buffer_size = 4096
 0 - Front Left
 4 - Center
 1 - Front Right
 7 - Side Right
 3 - Rear Right
 2 - Rear Left
 6 - Side Left
 5 - LFE


The result is successful on all speakers.  Any hints?

Cheers,

T


No... a thousand times no. It does not help me AT ALL if you are modifying things. Yes I know I can make noise manually configuring all of this. This is not helpful. What I am doing is very different in order to try and auto configure this for every chipset on the planet.

Here is how it works, and ardirtbiker this goes for you as well.

There are 3 areas you need to concern yourself with ONLY 3... and they are all in the same file. nvidia-install.sh
DRIVER_295_SUPPORTED=
DRIVER_260_SUPPORTED=
Backports_Required=

These contain pciids. This returns yours
lspci -nn | grep -w 'VGA' | sed 's/.*://;s/\].*//'

ardirtbiker, if you had taken yours out of 295 and put it in 260 before it rebooted the first time... it is IMPOSSIBLE for you to have the 304 driver. IMPOSSIBLE. However now that it does, it also has alsa .24... which is not going to revert without a lot of fight. Please crush it and start over. Do NOT let it boot after Diskless_Setup. Change this file from the /usr/pluto/diskless/XX* directory.
Modifying the AVWizard_Run.sh script makes sure that it checks whether or not it needs alsa-backports whether or not the correct video driver is already installed.

tompin2... all that seems to be wrong with yours is that your pciid wasn't in Backports_Required. Add it to there. You also appear to have disabled your onboard soundcard from the bios. Please undo that for now.


I do not have this hardware guys. I take complete guesses looking at the architecture. I need your help putting these things in the right places... then I can make more educated guesses. Please delete these MDs and try again... if you are so inclined.

I really do appreciate your help.
I never quit... I just ping out.

tompin2

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 65
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #33 on: September 18, 2012, 03:24:42 am »
l3mc3,

With all the respect you deserve.  Can you explain me what I did wrong????.  I followed step by step the procedure @ the lmcewiki page you posted that was born because my post.  The only difference between your suggestions and what I have done is that I did disabled, just like you mentioned, the onboard intel sound card, but I did that a loooong time ago and it was working properly, so I never had the issue of card0 or card1, migrating to 1004 fixed may things but messed up the video and audio.  Maybe, you could consider that disabling the intel board could be another way to solve id41 randomness.    Am I following the wrong guide??? or i'm lost in translation. 
I do have sound, just not at lmce the way it should, well, to be honest, I do have the problem that I always have to run speaker-test everytime I restart.  Besides that, It seems to be something wrong in xine config file, just like phenigma posted. 
I will kill the md and try anything to help lmce community and of course myself, I believe in the product and the work you all do and I always wish I could help as much as you.  Right now I feel I can only complain  ;D , In the future, I hope might be able to help others as you do so kindly.

I will  continue to try some more with the setup I have just to learn more how stuff works and then, enable the onboard card and restart all over again and post results. 

Saludos,

T

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #34 on: September 18, 2012, 09:59:20 am »
I am sorry for the confusion...

I have changed all of the source code to try and get audio over HDMI for everything. I am trying my best to make that guide irrelevant.

All you need to do, is get your pciid
lspci -nn | grep -w 'VGA' | sed 's/.*://;s/\].*//'

and i will add that pciid to the Backports_Required section, and you never have to follow the wiki again. It will "just work" out of the box.
I never quit... I just ping out.

tompin2

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 65
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #35 on: September 21, 2012, 05:58:33 am »
I am sorry for the confusion...

I have changed all of the source code to try and get audio over HDMI for everything. I am trying my best to make that guide irrelevant.

All you need to do, is get your pciid
lspci -nn | grep -w 'VGA' | sed 's/.*://;s/\].*//'

and i will add that pciid to the Backports_Required section, and you never have to follow the wiki again. It will "just work" out of the box.

Hi L3mc3, no worries, I know that you only want to help.

Here is the result
Code: [Select]
root@moon50:~# lspci -nn | grep -w 'VGA' | sed 's/.*://;s/\].*//'
0a64

ardirtbiker

  • Guru
  • ****
  • Posts: 244
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #36 on: September 21, 2012, 06:47:44 am »
Ive not been able to work on this for the past several days... my job is just nutz right now.... sometimes working 18+ hour days.

I'll try this again this weekend.

Dennis

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #37 on: September 21, 2012, 03:00:36 pm »
Hi L3mc3, no worries, I know that you only want to help.

Here is the result
Code: [Select]
root@moon50:~# lspci -nn | grep -w 'VGA' | sed 's/.*://;s/\].*//'
0a64

An updated system should have done everything by itself. If this is an MD, delete it, upgrade your core, rerun /usr/pluto/bin/Diskless_CreateTBZ.sh and turn the MD on and it should "just work"™
I never quit... I just ping out.

ardirtbiker

  • Guru
  • ****
  • Posts: 244
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #38 on: September 22, 2012, 02:10:12 am »
l3mce,
    per your instructions I modified the following files after the initial build of the MD image but before the MD booted into it:

1. modify nvidia-install.sh putting the PCIID for my card in the correct spots (my card ID is 1244)
2. modify AVWizard_Run.sh

Then starting the MD up, am getting a Failed to Set Up X  message.   Here is dmesg reports for NVIDIA:
Code: [Select]
[   13.210936] nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
[   14.139262] NVRM: The NVIDIA GPU 0000:01:00.0 (PCI ID: 10de:1244) installed
[   14.139263] NVRM: in this system is not supported by the 260.19.29 NVIDIA Linux
[   14.139264] NVRM: Supported NVIDIA GPU Products' in this release's README,
[   14.139288] NVRM: The NVIDIA probe routine failed for 1 device(s).
[   14.139290] NVRM: None of the NVIDIA graphics adapters were initialized!
[   42.901574] NVRM: The NVIDIA GPU 0000:01:00.0 (PCI ID: 10de:1244) installed
[   42.901575] NVRM: in this system is not supported by the 260.19.29 NVIDIA Linux
[   42.901576] NVRM: Supported NVIDIA GPU Products' in this release's README,
[   42.901598] NVRM: The NVIDIA probe routine failed for 1 device(s).
[   42.901599] NVRM: None of the NVIDIA graphics adapters were initialized!
[   58.279470] NVRM: The NVIDIA GPU 0000:01:00.0 (PCI ID: 10de:1244) installed
[   58.279471] NVRM: in this system is not supported by the 260.19.29 NVIDIA Linux
[   58.279473] NVRM: Supported NVIDIA GPU Products' in this release's README,
[   58.279492] NVRM: The NVIDIA probe routine failed for 1 device(s).
[   58.279493] NVRM: None of the NVIDIA graphics adapters were initialized!
[   75.075173] NVRM: The NVIDIA GPU 0000:01:00.0 (PCI ID: 10de:1244) installed
[   75.075174] NVRM: in this system is not supported by the 260.19.29 NVIDIA Linux
[   75.075175] NVRM: Supported NVIDIA GPU Products' in this release's README,
[   75.075198] NVRM: The NVIDIA probe routine failed for 1 device(s).
[   75.075199] NVRM: None of the NVIDIA graphics adapters were initialized!


nvidia-glx-260 fails to load.

according to this page - http://www.nvidia.com/object/linux-display-ia32-260.19.29-driver.html, the GTX 550 Ti is Not supported.   The earliest found supporting the GTX 550 Ti is here - http://www.nvidia.com/object/linux-display-ia32-275.28-driver.html



thanks,
Dennis
« Last Edit: September 22, 2012, 05:00:20 pm by ardirtbiker »

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #39 on: September 22, 2012, 07:33:48 pm »
Yeah... a lot of things aren't listed on the certified list because they didn't exist at the time that do work. Your's is just special. You will have to sudo apt-get remove --purge nvidia*    and then move your pciid from 260 to 295 (which will actually get 304) in /usr/pluto/bin/nvidia-install.sh

Was worth figuring out.
I never quit... I just ping out.

ardirtbiker

  • Guru
  • ****
  • Posts: 244
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #40 on: September 22, 2012, 09:05:13 pm »
got it... Im back to that... but back to where I was at the beginning.  :-\ 

with the default linux-image of 2.6.32, the NVIDIA HDMI ports will not show up:
Code: [Select]
root@moon53:~# uname -r
2.6.32-43-generic
root@moon53:~# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: VT1708S Analog [VT1708S Analog]
  Subdevices: 2/2
  Subdevice #0: subdevice #0
  Subdevice #1: subdevice #1
card 0: SB [HDA ATI SB], device 1: VT1708S Digital [VT1708S Digital]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
root@moon53:~# aplay -L
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
front:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, VT1708S Analog
    Front speakers
surround40:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, VT1708S Analog
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, VT1708S Analog
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, VT1708S Analog
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, VT1708S Analog
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, VT1708S Analog
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, VT1708S Digital
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
root@moon53:~#

and asound reports only one card:
Code: [Select]
root@moon53:~# cat /proc/asound/cards
 0 [SB             ]: HDA-Intel - HDA ATI SB
                      HDA ATI SB at 0xf7ff4000 irq 16
root@moon53:~#

with alsa backports installed, the card is reported by asound, but not with aplay -l:
Code: [Select]
root@moon53:~# cat /proc/asound/cards
 0 [SB             ]: HDA-Intel - HDA ATI SB
                      HDA ATI SB at 0xf7ff4000 irq 16
 1 [NVidia         ]: HDA-Intel - HDA NVidia
                      HDA NVidia at 0xfbe7c000 irq 19
root@moon53:~# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: VT1708S Analog [VT1708S Analog]
  Subdevices: 2/2
  Subdevice #0: subdevice #0
  Subdevice #1: subdevice #1
card 0: SB [HDA ATI SB], device 1: VT1708S Digital [VT1708S Digital]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
root@moon53:~#

which one is required?  or both?... or am i going to need to use a newer kernel?

Dennis


l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #41 on: September 23, 2012, 11:22:32 am »
I am not sure ardirtbiker... and unfortunately I have completely broken hdmi audio for most things atm... so we are going to have to wait until I fix it.
I never quit... I just ping out.

ardirtbiker

  • Guru
  • ****
  • Posts: 244
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #42 on: September 23, 2012, 03:35:25 pm »
I did get a little bit (band-aid perhaps) further.  I did install linux-image 2.6.38-16-generic which gave me the HDMI audio devices. Installed linux-backports-modules-alsa-lucid-generic, then backed up /etc/asound.conf and /usr/pluto/templates/asound.conf, then copied /usr/pluto/templates/asound.conf.backports to replace the other two.  Running AVWizard didnt give me any sound, however I am getting HDMI sound with Mythtv, but not with dvd images.

Dennis

l3mce

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1081
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #43 on: September 23, 2012, 04:00:22 pm »
yeah... like I said... I have broken terribly the hdmi audio for most things.

Gimme a little time and the setup you have will probably "just work".
I never quit... I just ping out.

ardirtbiker

  • Guru
  • ****
  • Posts: 244
    • View Profile
Re: HDMI nvidia HDA sound issues ZOTAC ZBOX (id41) - 1004
« Reply #44 on: September 23, 2012, 07:03:44 pm »
not a problem... Im really 'experimenting' to see what will or will not work... and maybe something I 'stumble' upon can give you a hint.

Dennis