Author Topic: [SOLVED] No LAN / Internal net  (Read 756 times)

trondert

  • Regular Poster
  • **
  • Posts: 18
    • View Profile
[SOLVED] No LAN / Internal net
« on: August 28, 2011, 03:47:38 pm »
Installed 810, on gigabyte GA-870A-UD3 motherboard

Quote
http://www.gigabyte.eu/products/product-page.aspx?pid=3753#sp

External net on pci-card works well, onboard internal does not.

Tried to switch internal/external, then external did not work. So im guessing the onboard chip does not agree with linuxmce/kubuntu.

Onboard LAN chip:

Quote
Realtek 8111D/E chip (10/100/1000 Mbit)

So how can i change driver, and can i only change driver without changing any settings in LMCE? Or do i only change something in LMCE?
So where do i go from here? :P

thx in advance!
« Last Edit: September 11, 2011, 09:43:22 pm by trondert »

klanmce

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 133
    • View Profile
Re: No LAN / Internal net
« Reply #1 on: August 29, 2011, 02:09:53 am »
Possible your onboard nic is not recognized, try the link below

http://wiki.linuxmce.org/index.php/Realtek_8168

You can check if a driver is loaded with the nic, using lspci -v|more and look for you nic card see eg below
Quote
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)
        Subsystem: ZOTAC International (MCO) Ltd. Device 8168
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 218
        I/O ports at be00 [size=256]
        Memory at fd8ff000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4K]
        Memory at fd7f0000 (64-bit, prefetchable) [size=64K]
        [virtual] Expansion ROM at fd700000 [disabled] [size=128K]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: r8169
        Kernel modules: r8169

05:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82572EI Gigabit Ethernet Controller (Copper) (rev 06)
        Subsystem: Intel Corporation Device 1082
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 216
        Memory at fd6e0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=128K]
        Memory at fd6c0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=128K]
        I/O ports at af00 [size=32]
        [virtual] Expansion ROM at fd500000 [disabled] [size=128K]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: e1000e
        Kernel modules: e1000e

trondert

  • Regular Poster
  • **
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: No LAN / Internal net
« Reply #2 on: September 11, 2011, 09:42:58 pm »
Fiddled a little, then installed 10.04. And now it works :)

purps

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1396
  • If it ain't broke, tweak it
    • View Profile
Re: [SOLVED] No LAN / Internal net
« Reply #3 on: September 12, 2011, 10:21:21 am »
That was definitely an unrecognised NIC then. If you decide to go back to 810 for any reason, it is fairly easy to get working.

Cheers,
Matt.
1004 RC :: looking good :: upgraded 01/04/2013
my setup :: http://wiki.linuxmce.org/index.php/User:Purps