Author Topic: (SOLVED) LG Plasma Displays Kubuntu But Not MCE  (Read 1466 times)

twodogs

  • Guru
  • ****
  • Posts: 224
    • View Profile
(SOLVED) LG Plasma Displays Kubuntu But Not MCE
« on: January 08, 2011, 03:09:38 am »
I've got my MCE setup running well on my workbench connected to a digital monitor. This afternoon I tried to get it to work with my LG DU-42PX12X plasma TV (which has a DVI connection and is made to work with a PC). I can watch Kubuntu boot, but when MCE starts the screen goes blank. I figured that this was a resolution problem that could be fixed with the A/V wizard. I reconnected the PC monitor and rebooted using the shift key to start the wizard. My TV manual says that the optimum setting with a PC is 1024x768, 60Hz. I selected that setting on the wizard and my monitor displayed it correctly. I then unplugged the DVI cable to the monitor and plugged in the DVI from the TV and the screen was again blank.
I know my MCE installation is good. I know my LG plasma and DVI cable are good because they display Kubuntu as it boots. Does anyone know what might be the problem?

John
« Last Edit: February 13, 2011, 04:56:15 pm by twodogs »
http://greenrenovation.wordpress.com/home-automation/
system:
ASUS P5N7A-VM
integrated GeForce 9300
E5200 processor
Fusion 5 lite HDTV card
2G RAM
SYBA SY-PCI15001 6-port serial card
Denon AVR 3805
LG 42" Plasma
Gyration GYR3101
Cisco SPA3102 analog telephone adapter
Cisco 7971G IP phone/orbiter

merkur2k

  • Addicted
  • *
  • Posts: 513
    • View Profile
Re: LG Plasma Displays Kubuntu But Not MCE
« Reply #1 on: January 08, 2011, 07:05:35 am »
the DVI output and the VGA output are two separate things. if you tell it to use the VGA output in avwizard, it will continue using that output even though you have connected a DVI cable.
see this wiki page http://wiki.linuxmce.org/index.php/AV_Wizard_Step_by_Step particularly section 2.

DragonK

  • Guru
  • ****
  • Posts: 429
    • View Profile
Re: LG Plasma Displays Kubuntu But Not MCE
« Reply #2 on: January 08, 2011, 01:00:26 pm »
Hi,

Does your graphics card and LG Plasma have s-video ports?

Karel

purps

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1396
  • If it ain't broke, tweak it
    • View Profile
Re: LG Plasma Displays Kubuntu But Not MCE
« Reply #3 on: January 08, 2011, 02:43:29 pm »
Just connect everything up how you want it, start the AVWizard, and when you get the blank screen press "1" on your keyboard and wait a sec. If that doesn't work, wait a few minutes, and try "2". And so on.

Cheers,
Matt.
1004 RC :: looking good :: upgraded 01/04/2013
my setup :: http://wiki.linuxmce.org/index.php/User:Purps

twodogs

  • Guru
  • ****
  • Posts: 224
    • View Profile
Re: LG Plasma Displays Kubuntu But Not MCE
« Reply #4 on: January 08, 2011, 03:46:05 pm »
My test monitor is HDMI so I know about the initial blank screen until you press 1. That works with the monitor but not the TV. I even tried connecting the monitor, pressing 1 to get the wizard, then swapping the monitor with the TV to see if the wizard would even show up. The TV would always display "No Input".
I found this thread that talks about an EDID problem.

http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=9011.0

I decided it was worth a try so I modified xorg.conf Under Section "Screen"

Code: [Select]
Subsection "Device"
Modes "1024x768" #this might be different for you, but it should match the modeline name in the monitor section
EndSubSection

The above resolution is native for my plasma (1024x768, 60Hz). After I made this change and rebooted, I could see the wizard on the TV for the first time. However, setting the above resolution in the wizard resulted in a "No Input". I started to try all the resolutions and discovered that 480p worked.
I'm still researching this problem and would appreciate input. I'd like to get things running at the full native resolution of the screen. Maybe I have a timing issue, but I don't know enough about xorg.conf to specify 60Hz.

« Last Edit: January 08, 2011, 03:51:52 pm by twodogs »
http://greenrenovation.wordpress.com/home-automation/
system:
ASUS P5N7A-VM
integrated GeForce 9300
E5200 processor
Fusion 5 lite HDTV card
2G RAM
SYBA SY-PCI15001 6-port serial card
Denon AVR 3805
LG 42" Plasma
Gyration GYR3101
Cisco SPA3102 analog telephone adapter
Cisco 7971G IP phone/orbiter

purps

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1396
  • If it ain't broke, tweak it
    • View Profile
Re: LG Plasma Displays Kubuntu But Not MCE
« Reply #5 on: January 09, 2011, 01:07:48 am »
Don't you specify the refresh with _60 or whatever? So in your case...

Code: [Select]
1024x768_60
Please don't shout at me if that ruins everything; I assume you're backing xorg.conf up each time anyway right?

Cheers,
Matt.
1004 RC :: looking good :: upgraded 01/04/2013
my setup :: http://wiki.linuxmce.org/index.php/User:Purps

daballiemo

  • Guru
  • ****
  • Posts: 244
  • Full Blown Addict
    • View Profile
Re: LG Plasma Displays Kubuntu But Not MCE
« Reply #6 on: January 09, 2011, 01:26:56 am »
I have had a PX11 for a number of years working on DVI but I had to throw in a adapter I ordered in the USA. Combination of MB (asus M2NPV-VM and LG giving back wrong edid data caused the DVI port not to work. After connecting the DVI detective (Gefen) my DVI worked without any hassle. You  see the splash because at that time still both VGA and DVI are driven.

rgds

Han
« Last Edit: January 09, 2011, 09:16:00 am by daballiemo »
HP N40L12.04 KVM with virt LCME8.10/10.04
MD: FoxConn NetBox 330I - Samsung LE 26 (1360* 768)
MD: M2NPV-VM dual core AMD 64/3800/2Gb/NV6150 - Samsung UE 55 C8700 (full hd, 3d)
MD: FoxConn NetBox 330I - LG 32ld350

twodogs

  • Guru
  • ****
  • Posts: 224
    • View Profile
Re: LG Plasma Displays Kubuntu But Not MCE
« Reply #7 on: January 09, 2011, 06:05:09 am »
I Googled edid.bin and see references to bugs and messed up resolutions with NVIDIA drivers. It seems that a few people have solved this problem by manually generating a valid edid.bin file, then manually forcing xorg to use this.

http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=73027

I think I'll give this a try on Monday. All else fails I might go looking for a DVI Detective.

John
« Last Edit: January 09, 2011, 06:09:19 am by twodogs »
http://greenrenovation.wordpress.com/home-automation/
system:
ASUS P5N7A-VM
integrated GeForce 9300
E5200 processor
Fusion 5 lite HDTV card
2G RAM
SYBA SY-PCI15001 6-port serial card
Denon AVR 3805
LG 42" Plasma
Gyration GYR3101
Cisco SPA3102 analog telephone adapter
Cisco 7971G IP phone/orbiter

twodogs

  • Guru
  • ****
  • Posts: 224
    • View Profile
Re: LG Plasma Displays Kubuntu But Not MCE
« Reply #8 on: February 13, 2011, 04:55:46 pm »
This turned out to be more involved than I thought, but Purps was right - I needed to specify the refresh rate. I put the full story in a long post in a new thread.

http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=11407.0
http://greenrenovation.wordpress.com/home-automation/
system:
ASUS P5N7A-VM
integrated GeForce 9300
E5200 processor
Fusion 5 lite HDTV card
2G RAM
SYBA SY-PCI15001 6-port serial card
Denon AVR 3805
LG 42" Plasma
Gyration GYR3101
Cisco SPA3102 analog telephone adapter
Cisco 7971G IP phone/orbiter