Author Topic: [SOLVED] Solo USB microphone problem  (Read 4480 times)

pw44

  • Addicted
  • *
  • Posts: 653
    • View Profile
[SOLVED] Solo USB microphone problem
« on: July 12, 2010, 07:28:16 pm »
Hia,
after some updates, Solo microphone is not working.....
When i plug it in, i get the following dmesg output:
Code: [Select]
[  307.968179] usb 3-5: new full speed USB device using ohci_hcd and address 3                                        
[  308.181442] usb 3-5: configuration #1 chosen from 1 choice                                                          
[  308.193219] input: AKM                       AK4571                    as /devices/pci0000:00/0000:00:04.0/usb3/3-5/3-5:1.3/input/input6                                                                                                  
[  308.253146] input,hidraw2: USB HID v1.10 Device [AKM                       AK4571                   ] on usb-0000:00:04.0-5                                                                                                                
[  308.491583] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_receive
[  308.491592] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_receive
[  308.491701] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_empty
[  308.491702] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_empty
[  308.491741] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit
[  308.491743] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit
[  308.491801] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_add
[  308.491804] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_add
[  308.491900] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_new1
[  308.491901] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_new1
[  308.492014] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_ack
[  308.492015] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_ack
[  308.492458] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_peek
[  308.492462] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_peek
[  308.492531] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_notify
[  308.492532] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_notify
[  308.492659] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_new
[  308.492660] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_new
[  308.492700] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_set_ops
[  308.492701] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_set_ops
[  308.516860] snd_usb_audio: Unknown symbol snd_usbmidi_create
[  308.517142] snd_usb_audio: Unknown symbol snd_usbmidi_disconnect
Any hint in how to fix it?
TIA,
Paulo
« Last Edit: August 04, 2010, 12:39:15 pm by pw44 »

tschak909

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 5498
  • DOES work for LinuxMCE.
    • View Profile
Re: Solo USB microphone problem
« Reply #1 on: July 12, 2010, 07:55:10 pm »
I am experiencing the same problem, however I am not on active development at the moment. This needs to be entered as a trac ticket so that the devs on call can look at it.

-Thom

donpaul

  • Guru
  • ****
  • Posts: 300
    • View Profile
Re: Solo USB microphone problem
« Reply #2 on: August 02, 2010, 09:57:40 pm »
I finally invested in a Solo mic, only to be let down when I plugged it in and it didn't work.  :(

tschak909

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 5498
  • DOES work for LinuxMCE.
    • View Profile
Re: Solo USB microphone problem
« Reply #3 on: August 02, 2010, 09:59:28 pm »
can you give me the output of dmesg when you plug it in? It seems ALSA versions have changed, and it has screwed things up. It should have at least added the device to the tree and made mention of it.

-Thom

bongowongo

  • wants to work for LinuxMCE
  • **
  • Posts: 826
    • View Profile
Re: Solo USB microphone problem
« Reply #4 on: August 02, 2010, 10:40:19 pm »
Hi,

dmesg | grep snd_usb tells me:

Code: [Select]
[   15.692977] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_receive
[   15.692984] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_receive
[   15.693319] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_empty
[   15.693324] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_empty
[   15.693475] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit
[   15.693480] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit
[   15.693640] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_add
[   15.693644] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_add
[   15.693952] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_new1
[   15.693956] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_new1
[   15.694308] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_ack
[   15.694313] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_ack
[   15.694883] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_peek
[   15.694888] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_peek
[   15.695073] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_notify
[   15.695077] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_notify
[   15.695502] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_new
[   15.695507] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_new
[   15.695663] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_set_ops
[   15.695667] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_set_ops
[   15.781482] snd_usb_audio: Unknown symbol snd_usbmidi_create
[   15.782240] snd_usb_audio: Unknown symbol snd_usbmidi_disconnect

Regards
Johannes

I had also version symbol argument in dmesg, I reverted to an earlier version of ALSA
using the following command, see if it is ok in dmesg

Code: [Select]
apt-get remove alsa-modules-`uname -r`and
reboot




Could this be a solution to your problems?

pw44

  • Addicted
  • *
  • Posts: 653
    • View Profile
Re: Solo USB microphone problem
« Reply #5 on: August 03, 2010, 04:02:09 am »
if i remove alsa modules, how i will be able to have sound?
anyway, it's a try... i will do it and tell later....
Thx!

bongowongo

  • wants to work for LinuxMCE
  • **
  • Posts: 826
    • View Profile
Re: Solo USB microphone problem
« Reply #6 on: August 03, 2010, 04:42:37 am »
It will revert to the version shipped with the kernel
So there will not be a symbol mismatch. The symbol mismatch has something to do with a deb or package compiled with a not compatible kernel. At least that is what I see a lot in my google results.

pw44

  • Addicted
  • *
  • Posts: 653
    • View Profile
Re: Solo USB microphone problem
« Reply #7 on: August 03, 2010, 02:47:53 pm »
Yes, did solve. No more errors in dmesg and sound is working. Thx for the hint.
BTW, for the use of the solo usb mic, is it really necessary to plug separe speakers to it?
Could it not use the core/hybrid sound output?
TIA
« Last Edit: August 03, 2010, 03:32:31 pm by pw44 »

tschak909

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 5498
  • DOES work for LinuxMCE.
    • View Profile
Re: Solo USB microphone problem
« Reply #8 on: August 03, 2010, 04:03:56 pm »
You must plug speakers into it, because it creates an echo cancellation loop with the speakers. The USB mic is actually a sound card, which uses delay and phase cancellation to remove the echo output from the speakers from the original sound.

-Thom

Techstyle

  • Addicted
  • *
  • Posts: 674
    • View Profile
    • Techstyle UK Ltd.
Re: Solo USB microphone problem
« Reply #9 on: August 03, 2010, 07:01:00 pm »
Thom,

Would you say this echo cancellation loop is the only thing stopping us from connecting a mic to the input on the sound card and using the speakers/reciever we already have set up for media and having softphone capabilities on each MD?

I have a Dell laptop that I use with windows installed it has an internal mic and speakers.  Using Microsoft Communicator feedback loop makes it unuseable without headset but Skype is fine.  Seems that Skype have solved this issue so I started to wonder if it could be taken care of via ALSA or the orbiter embedded phone?

tschak909

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 5498
  • DOES work for LinuxMCE.
    • View Profile
Re: Solo USB microphone problem
« Reply #10 on: August 03, 2010, 07:12:16 pm »
skype's echo cancellation _SUCKS_ for anything other than the most basic setup.

Trust me, the setup I've outlined above works best, and it scales out to roughly 20 metres.

-Thom

pw44

  • Addicted
  • *
  • Posts: 653
    • View Profile
Re: Solo USB microphone problem
« Reply #11 on: August 03, 2010, 10:20:51 pm »
The only pitty is the need to use another set of speakers....
using the already existing and working with the MD would be much nicer....
Could the output of the solo be connected to the receiver and when using the telephone device of the MD switch to the receivers input source and when finish return to the last input source?
Any hint in how to define it?
TIA

sedgington

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 80
    • View Profile
Re: [SOLVED] Solo USB microphone problem
« Reply #12 on: August 06, 2010, 02:40:21 pm »
Please note that for 7.10 users this fix is likely (will) break your system. Only try this on 8.10. I think there is a bit of confusion from the you tube video and the wiki about using phoenix solo usb with 7.10. As far as I know, it does not work. Can anyone confirm?

tschak909

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 5498
  • DOES work for LinuxMCE.
    • View Profile
Re: [SOLVED] Solo USB microphone problem
« Reply #13 on: August 06, 2010, 05:09:47 pm »
Correct, the device is only supported in 0810.

-Thom

pw44

  • Addicted
  • *
  • Posts: 653
    • View Profile
Re: [SOLVED] Solo USB microphone problem
« Reply #14 on: August 08, 2010, 07:45:55 am »
There is still a weird behavior. The computer boots with the default soundcard and Solo Mic, but when the router is reloaded and the orbiters regenerated, sometimes the default sound card is gone and only Solo remains. The way is to reboot the computer without Solo and then plug it again. Anyone aware of this?