Author Topic: support for usb soundcards  (Read 7739 times)

rperre

  • Guru
  • ****
  • Posts: 264
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #30 on: July 29, 2010, 05:03:10 pm »
ah thank you, because i do like to retain my hdmi sound, which i thought didn't work correct on 1.0.17 if my memory serves me well.

Richard

chrisbirkinshaw

  • Guru
  • ****
  • Posts: 431
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #31 on: July 29, 2010, 08:41:27 pm »
Problem with removing alsa-modules-`uname -r` is that this then means there is no support for my main soundcard! (hda nvidia)

aico

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 74
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #32 on: July 29, 2010, 08:45:39 pm »
Hi,

you are right - I have the same problem...

Regards
Johannes

aico

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 74
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #33 on: September 12, 2010, 09:34:23 pm »
Hi,

I did a fresh LinuxMCE install - before I executed the LinuxMCE installation script - I had 3 soundcards - 2 CMedia USB an 1 PCI - so it should be - then I started the LinuxMCE installation script an i only hab one soundcard - the PCI. The USB soundcards are not shown any more.

Regards

Johannes

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #34 on: February 15, 2011, 01:36:47 pm »
Similar issues using c-media usb device. Shows in lsusb but not aplay -l or squeezeslave -L.

I have now bought 2 different products, both of which work OTB on my ubuntu 10.04 laptop by launching snd-usb-audio module but FAIL in lmce.

Can anyone shed light on this?
Cheers
Barney

Here is my dmesg on lmce after the device was attached:
Code: [Select]
[  397.308079] usb 1-3: new full speed USB device using ohci_hcd and address 4
[  397.526703] usb 1-3: configuration #1 chosen from 1 choice
[  397.549472] input: C-Media USB Headphone Set   as /devices/pci0000:00/0000:00:02.0/usb1/1-3/1-3:1.3/input/input7
[  397.581839] input,hidraw2: USB HID v1.00 Device [C-Media USB Headphone Set  ] on usb-0000:00:02.0-3
[  398.123250] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_receive
[  398.123261] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_receive
[  398.123398] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_empty
[  398.123401] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_empty
[  398.123455] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit
[  398.123457] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit
[  398.123533] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_add
[  398.123535] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_add
[  398.123660] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_new1
[  398.123662] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_new1
[  398.123810] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_ack
[  398.123812] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_ack
[  398.129158] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_peek
[  398.129166] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_peek
[  398.129274] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_notify
[  398.129276] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_notify
[  398.129457] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_new
[  398.129461] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_new
[  398.129517] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_set_ops
[  398.129521] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_set_ops
[  398.152897] snd_usb_audio: Unknown symbol snd_usbmidi_create
[  398.153251] snd_usb_audio: Unknown symbol snd_usbmidi_disconnect
root@dcerouter:~#

The same device on ubuntu 10.04
dmesg
Code: [Select]
[13067.040136] usb 7-1: USB disconnect, address 2
[13088.828113] usb 7-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 3
[13088.986312] usb 7-1: configuration #1 chosen from 1 choice
[13089.076351] input: C-Media USB Headphone Set   as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.1/usb7/7-1/7-1:1.3/input/input15
[13089.076536] generic-usb 0003:0D8C:000C.0002: input,hidraw0: USB HID v1.00 Device [C-Media USB Headphone Set  ] on usb-0000:00:1d.1-1/input3
barney@barney-laptop:~$

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4437
  • Smart Home Consulting
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: support for usb soundcards
« Reply #35 on: February 15, 2011, 02:51:52 pm »
Similar issues using c-media usb device. Shows in lsusb but not aplay -l or squeezeslave -L.

I have now bought 2 different products, both of which work OTB on my ubuntu 10.04 laptop by launching snd-usb-audio module but FAIL in lmce.

Can anyone shed light on this?
Cheers
Barney

Here is my dmesg on lmce after the device was attached:
Code: [Select]
[  397.308079] usb 1-3: new full speed USB device using ohci_hcd and address 4
[  397.526703] usb 1-3: configuration #1 chosen from 1 choice
[  397.549472] input: C-Media USB Headphone Set   as /devices/pci0000:00/0000:00:02.0/usb1/1-3/1-3:1.3/input/input7
[  397.581839] input,hidraw2: USB HID v1.00 Device [C-Media USB Headphone Set  ] on usb-0000:00:02.0-3
[  398.123250] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_receive
[  398.123261] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_receive
[  398.123398] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_empty
[  398.123401] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_empty
[  398.123455] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit
[  398.123457] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit
[  398.123533] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_add
[  398.123535] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_add
[  398.123660] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_new1
[  398.123662] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_new1
[  398.123810] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_ack
[  398.123812] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_ack
[  398.129158] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_peek
[  398.129166] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_peek
[  398.129274] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_notify
[  398.129276] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_notify
[  398.129457] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_new
[  398.129461] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_new
[  398.129517] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_set_ops
[  398.129521] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_set_ops
[  398.152897] snd_usb_audio: Unknown symbol snd_usbmidi_create
[  398.153251] snd_usb_audio: Unknown symbol snd_usbmidi_disconnect
root@dcerouter:~#

The same device on ubuntu 10.04
dmesg
Code: [Select]
[13067.040136] usb 7-1: USB disconnect, address 2
[13088.828113] usb 7-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 3
[13088.986312] usb 7-1: configuration #1 chosen from 1 choice
[13089.076351] input: C-Media USB Headphone Set   as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.1/usb7/7-1/7-1:1.3/input/input15
[13089.076536] generic-usb 0003:0D8C:000C.0002: input,hidraw0: USB HID v1.00 Device [C-Media USB Headphone Set  ] on usb-0000:00:1d.1-1/input3
barney@barney-laptop:~$


Hi Barney,

Here is the output from one of our Dianemo 7.10 systems with a C-Media sound card installed and working under alsa 1.0.22. Something else must be misconfigured on your system;

Code: [Select]
root@moon70:~# cat /proc/asound/version
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.22.1.25.g2e20e.198.gad298.
Compiled on Feb 19 2010 for kernel 2.6.22-14-generic (SMP).
root@moon70:~# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: D1 [Xonar D1], device 0: Multichannel [Multichannel]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: D1 [Xonar D1], device 1: Digital [Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: default [C-Media USB Headphone Set  ], device 0: USB Audio [USB Audio]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
root@moon70:~#
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd
United Kingdom

Read My Blog; http://ellipticalcurve.com

Contact me for Smart Home consulting advice here;
@herron on Twitter, totallymaxed+consulting@gmail.com via email or PM me here.

Get a Dianemo S License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.0
iOS Orbiter: http://wiki.linuxmce.org/index.php/Dianemo_iOS_Orbiter
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #36 on: February 15, 2011, 04:47:39 pm »
Hi Andrew,

I agree. I'm out of ideas. Going to try full reinstall with a recent snapshot.

Thanks for your help.
Barney

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #37 on: February 15, 2011, 09:30:47 pm »
For what it's worth ..... just did a full clean install from recent snapshot 23736 and I am seeing the exact same dmesg errors when plugging in either of my two usb soundcards and no device added to alsa.

Barney

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4437
  • Smart Home Consulting
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: support for usb soundcards
« Reply #38 on: February 15, 2011, 09:35:37 pm »
For what it's worth ..... just did a full clean install from recent snapshot 23736 and I am seeing the exact same dmesg errors when plugging in either of my two usb soundcards and no device added to alsa.

Barney

Hi Barney

Post your dmesg output here please.

All the best


Andrew
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd
United Kingdom

Read My Blog; http://ellipticalcurve.com

Contact me for Smart Home consulting advice here;
@herron on Twitter, totallymaxed+consulting@gmail.com via email or PM me here.

Get a Dianemo S License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.0
iOS Orbiter: http://wiki.linuxmce.org/index.php/Dianemo_iOS_Orbiter
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #39 on: February 15, 2011, 10:24:11 pm »
Hi Andrew,

See my post above, the messages are identical on my old and new build:
http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=10268.msg79043#msg79043

I also found this similar sounding (alsa/v4l/dmesg/disagrees about version of symbol) ticket raised by bongowongo. Not 100% that they are related though:
http://svn.linuxmce.org/trac.cgi/ticket/756

Thanks for looking at this.
Barney

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #40 on: February 18, 2011, 01:30:26 am »
I had also version symbol argument in dmesg, I reverted to an earlier version of ALSA
using the following command, see if it is ok in dmesg

Code: [Select]
apt-get remove alsa-modules-`uname -r`and
reboot



This fixed the usb card for me too! Thanks!
Just need to get squeezeslave to play nice.
Barney