Author Topic: [SOLVED] Deinterlacing with VDPAU in Mythtv (nvidia ION)  (Read 4189 times)

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
[SOLVED] Deinterlacing with VDPAU in Mythtv (nvidia ION)
« on: May 12, 2010, 05:53:33 pm »
Should I set up deinterlacing in mythtv frontend?

I was under the impression that setting deinterlacing in web admin was all that was required. Is this still the case? I'm seeing lots of lines in mythtv.
Barney
<edit>Title for clarity</edit>
« Last Edit: May 17, 2010, 11:11:28 am by b4rney »

totallymaxed

  • LinuxMCE God
  • ****
  • Posts: 4360
  • Smart Home Consulting
    • View Profile
    • Dianemo - at home with technology
Re: Deinterlacing in Mythtv
« Reply #1 on: May 12, 2010, 06:06:47 pm »
Should I set up deinterlacing in mythtv frontend?

I was under the impression that setting deinterlacing in web admin was all that was required. Is this still the case? I'm seeing lots of lines in mythtv.
Barney

You should setup the MythTV deinterlacer settings as far as i know still in 0810. If your using VDPAU then that is one to choose  as it has by far the best performance/quality (choose the VDPAU de-interlacer that matches your nVidia hardware of course)

Cheers

Andrew
Andy Herron,
Convergent Home Technologies Ltd
United Kingdom

Read My Blog; http://ellipticalcurve.com

Contact me for Smart Home consulting advice here;
@herron on Twitter, totallymaxed+consulting@gmail.com via email or PM me here.

Get a Dianemo S License: http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=8880.0
iOS Orbiter: http://wiki.linuxmce.org/index.php/Dianemo_iOS_Orbiter
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/pages/Dianemo-Home-Automation/226019387454465

Sales & Info:
http://www.dianemo.co.uk

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: Deinterlacing in Mythtv
« Reply #2 on: May 12, 2010, 07:14:12 pm »
Thanks Andrew.

I obviously got my wires crossed. Will do that now.
Barney

purps

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1374
  • If it ain't broke, tweak it
    • View Profile
Re: Deinterlacing in Mythtv
« Reply #3 on: May 13, 2010, 01:16:21 pm »
Are you guys talking about the video playback profiles, eg. CPU++, CPU-, Slim, etc? If so, I have found that I cannot use any of the VDPAU related ones as the TV takes about a minute to respond to any actions and/or crashes. Am using a nvidia ION atom 330 effort (VDPAU is set in web admin).
1004 RC :: looking good :: upgraded 01/04/2013
my setup :: http://wiki.linuxmce.org/index.php/User:Purps

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: Deinterlacing in Mythtv
« Reply #4 on: May 13, 2010, 01:54:52 pm »
purps, I think we are talking about the same thing. I am seeing lots of interlace lines in mythtv despite having vdpau set and deinterlacing set to higher for that md in web admin.

I guess I have to set the vdpau deinterlace option in mythtv frontend (playback profile I think). I have an acer revo with ion graphics, so I'll report back if I see the same problems.
Barney
« Last Edit: May 13, 2010, 01:57:34 pm by b4rney »

purps

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1374
  • If it ain't broke, tweak it
    • View Profile
Re: Deinterlacing in Mythtv
« Reply #5 on: May 13, 2010, 02:39:04 pm »
Barney, what's your hardware? Using HD I take it? If so, via HDMI?
« Last Edit: May 13, 2010, 02:42:57 pm by purps »
1004 RC :: looking good :: upgraded 01/04/2013
my setup :: http://wiki.linuxmce.org/index.php/User:Purps

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: Deinterlacing in Mythtv
« Reply #6 on: May 13, 2010, 04:21:51 pm »
Using HDMI out (including audio) at 1080p on a single core acer revo. Only watching sd tv using dvb-t. Should be a breeze.

I have tried setting playback profiles to vdpau. I get crashing/freezing when trying to bring up the ui.

Could it be a problem with vdpau being used globally (i.e. in web admin) as well as locally (in mythtv)?
Barney

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: Deinterlacing in Mythtv
« Reply #7 on: May 13, 2010, 04:31:40 pm »
Suggestions for settings here:

http://www.mythtv.org/wiki/VDPAU#Enabling_VDPAU_in_MythFrontend

"...VDPAU Normal: use Temporal 2X for HD content, and Temporal Spatial 2X (Advanced 2X) for SD content. To be used with nvidia cards >= 8400, >= 9300, GT110 or >= GT210..."

Will test and report back.
Barney

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: Deinterlacing in Mythtv
« Reply #8 on: May 13, 2010, 04:59:00 pm »
OK set vdpau normal and advanced 2x deinterlacing. Mythtv plays and looks good but locks up when I press f7. This was a very quick test.

Barney

purps

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1374
  • If it ain't broke, tweak it
    • View Profile
Re: Deinterlacing in Mythtv
« Reply #9 on: May 13, 2010, 08:09:29 pm »
Exactly the same here.

Do you think our choice of remote control could be causing the problem, my gyro mouse brother? I will see if it's any different using the N800 now.
1004 RC :: looking good :: upgraded 01/04/2013
my setup :: http://wiki.linuxmce.org/index.php/User:Purps

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: Deinterlacing in Mythtv
« Reply #10 on: May 13, 2010, 11:12:39 pm »
Actually this md just has a keyboard/mouse and a rf emprex windows remote. So probably not the gyration this time.

I've got a dual core revo which is running fine with none of these issues and the gyration 3101. Just got another dual core to replace the single core revo. I'll keep testing and report back if I discover anything.
Barney

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: Deinterlacing in Mythtv
« Reply #11 on: May 17, 2010, 11:09:28 am »
SOLUTION BELOW
OK. The dual core has arrived and is exactly the same. Freezing as soon as F7/F6 etc is pressed. I have experimented with deinterlacing within mythtv frontend. This seems to be the problem.

When deinterlacing is set to none there is no problem at all. As soon as any deinterlacing is set on a vdpau playback profile the freezing happens as described above.

Running top on the md shows mythtvfrontend and OrbiterGL maxed out at over 100% when F7 is pressed. This lasts around a minute before settling down to normal cpu usage but the ui is unusable. A right click to clear the ui also results in a 100% cpu for another minute.

THE SOLUTION
Go to mythfrontend (I pressed escape whilst tv was playing).
Find the playback settings page and uncheck 'Enable realtime priority threads'.

On my screen I couldn't actually see if mine was checked or not but hitting space toggled it and it has worked perfectly ever since. Solution found here:
http://www.mythtv.org/wiki/VDPAU#Troubleshooting

Hope this helps.
Barney

purps

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1374
  • If it ain't broke, tweak it
    • View Profile
Re: [SOLVED] Deinterlacing with VDPAU in Mythtv (nvidia ION)
« Reply #12 on: May 17, 2010, 02:12:25 pm »
That sounds promising, will give that a go, cheers.

I have to ask, have you already updated the LMCE wiki, Barney? I was just browsing the MythTV page for LMCE looking for a place to slot this information in, and it was already there! (near the bottom) http://wiki.linuxmce.org/index.php/MythTV
1004 RC :: looking good :: upgraded 01/04/2013
my setup :: http://wiki.linuxmce.org/index.php/User:Purps

b4rney

  • Guru
  • ****
  • Posts: 454
    • View Profile
Re: [SOLVED] Deinterlacing with VDPAU in Mythtv (nvidia ION)
« Reply #13 on: May 17, 2010, 03:12:21 pm »
Not me. Wish I'd seen that earlier!

I read the beginning of that page but when it said 'Experimental' I just assumed the info was out of date and didn't read on.
Hope it works for you.
Barney

purps

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1374
  • If it ain't broke, tweak it
    • View Profile
Re: [SOLVED] Deinterlacing with VDPAU in Mythtv (nvidia ION)
« Reply #14 on: May 17, 2010, 03:25:12 pm »
I read the beginning of that page but when it said 'Experimental' I just assumed the info was out of date and didn't read on.

...same here. Will see if it works tonight and look into editing the wiki page.
1004 RC :: looking good :: upgraded 01/04/2013
my setup :: http://wiki.linuxmce.org/index.php/User:Purps