Author Topic: DB-9 to RS-232 assistance (process initialize)  (Read 463 times)

Armor Gnome

  • Guru
  • ****
  • Posts: 304
    • View Profile
DB-9 to RS-232 assistance (process initialize)
« on: February 27, 2013, 10:20:23 pm »
Control:
MD Serial port 0
Sharp LCD TV - RS-232 port

Audio:
out - MD HD Intel 3.5mm
in - Sharp LCD TV - 3.5mm (paired with video signal from HDMI 6)
out - Sharp LCD TV - Red & White phono jacks
in - Sony STR-K850 Receiver

My TV responds to PWR1 commands and all other commands such as change input, volume etc.  Occassionally however although the TV's onscreen display registers volume changes, the speaker volume does not change. 

There is a setting on the TV that changes audio output from fixed to variable which I have selected.  This when working is preferable as I can see on-screen evidence that my command was received.  Though I am sure it is more technical, it seems as though the TV is sending audio at different volume? to the receiver, making the volume at the 5.1 speakers go up or down without the receiver volume setting changing.

Through the resend A/V codes menu I have found that when the on-screen displayed volume does not move with the speaker volume, I can send the code "process initialize" to re-sync everything.  Sending this code resets the TV onscreen display volume to 24 and for the next few hours makes the audio commands work as desired.  This does not fix it permanently however and I hate pressing buttons I don't understand like this.  Is anyone familiar with A/V console commands who could offer me some assistance or explanation of what "process initialize" is actually doing?

Thank you.
I made a wiki!  Click here to check out my system.

phenigma

  • NEEDS to work for LinuxMCE
  • ***
  • Posts: 1002
    • View Profile
Re: DB-9 to RS-232 assistance (process initialize)
« Reply #1 on: February 28, 2013, 12:57:24 am »
Audio:
out - MD HD Intel 3.5mm
in - Sharp LCD TV - 3.5mm (paired with video signal from HDMI 6)
out - Sharp LCD TV - Red & White phono jacks
in - Sony STR-K850 Receiver

*Usually* your audio would be connected directly to your receiver, not through the television.  How have you mapped the devices in the Connection Wizard?

Do you have a device template with volume commands defined for the receiver?

My TV responds to PWR1 commands and all other commands such as change input, volume etc.  Occassionally however although the TV's onscreen display registers volume changes, the speaker volume does not change. 

Sounds like bug in the TV.   :P

There is a setting on the TV that changes audio output from fixed to variable which I have selected.  This when working is preferable as I can see on-screen evidence that my command was received.  Though I am sure it is more technical, it seems as though the TV is sending audio at different volume? to the receiver, making the volume at the 5.1 speakers go up or down without the receiver volume setting changing.

That is correct.  Nothing much more technical about it than that.

Through the resend A/V codes menu I have found that when the on-screen displayed volume does not move with the speaker volume, I can send the code "process initialize" to re-sync everything.  Sending this code resets the TV onscreen display volume to 24 and for the next few hours makes the audio commands work as desired.  This does not fix it permanently however and I hate pressing buttons I don't understand like this.  Is anyone familiar with A/V console commands who could offer me some assistance or explanation of what "process initialize" is actually doing?

What device template # did you use?   ;)

J.