Author Topic: support for usb soundcards  (Read 7909 times)

rperre

  • Guru
  • ****
  • Posts: 264
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #15 on: July 23, 2010, 04:05:55 pm »
what version of squeezeslave are you using?

squeezeslave -V (or v) will tell you

If you have anything prior to 155 it did not show the usb device for me either, after compiling the new one it did show.
ralphy who is handling squeezeslave is up to 173 now and the latest addition he has added is the ability to set latency from command line with -y.

totallymaxed, do you all use the latest version or an older version with 0710? also do you all alsa or oss?

I have that exact same USB audio card from startech, just rebranded, i have to look at it again when i'm back home.

My list with Cmedia USB device is:



lsusb:

Code: [Select]
Bus 003 Device 002: ID 0c76:160b JMTek, LLC.
squeezeslave -L

Code: [Select]
  0: SB Live! Value [CT4832]: ADC Capture/Standard PCM Playback (hw:0,0)
  2: SB Live! Value [CT4832]: Multichannel Capture/PT Playback (hw:0,2)
  3: SB Live! Value [CT4832]: Multichannel Playback (hw:0,3)
  4: USB Audio Device: USB Audio (hw:1,0)
  5: front
  6: rear
  7: center_lfe
  8: surround40
  9: surround41
 10: surround50
 11: surround51
 12: iec958
 13: spdif
 14: spdif_playback
 15: asym_spdif
 17: asym_analog
 18: dmix
*19: default

so you can see even this very cheap simple usb audio card is showing up as 4.

Richard

aico

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 74
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #16 on: July 23, 2010, 04:47:41 pm »
Hi,

I got this device:
USB Sound Adapter 7.1 - DeLock -Virtual 7.1 Sound - Xear 3D Sound



but with LinuxmCE 810 it not being detected... ???

aico

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 74
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #17 on: July 23, 2010, 05:23:06 pm »
Hi,

counld it be a problem when I already use a pci Soundcard?
02:09.0 Multimedia audio controller: Ensoniq ES1371 [AudioPCI-97] (rev 06)

The USB Soundcard would be the second Soundcard to do things like this:
http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=10445.0

I don't hope so..

Regards

rperre

  • Guru
  • ****
  • Posts: 264
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #18 on: July 24, 2010, 01:54:42 am »
your pci should not be a problem, indeed the usb should show up as the 2nd card.

what does aplay -L tell you?

and again what version of squeezeslave are you using?

Richard

aico

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 74
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #19 on: July 24, 2010, 08:43:57 am »
Hi,

squeezeslave -V tells me

Code: [Select]
squeezeslave 0.9-173
compile flags: linux portaudio:1526 debug signals interactive daemon
Copyright 2004-2007 Richard Titmuss, 2008-2010 Duane Paddock.
This is free software; see the source for copying conditions. There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.

aplay -L tells me

Code: [Select]
default:CARD=AudioPCI
    Ensoniq AudioPCI, ES1371 DAC2/ADC
    Default Audio Device
front:CARD=AudioPCI,DEV=0
    Ensoniq AudioPCI, ES1371 DAC2/ADC
    Front speakers
rear:CARD=AudioPCI,DEV=0
    Ensoniq AudioPCI, ES1371 DAC1
    Rear speakers
surround40:CARD=AudioPCI,DEV=0
    Ensoniq AudioPCI, ES1371 DAC2/ADC
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
iec958:CARD=AudioPCI,DEV=0
    Ensoniq AudioPCI, ES1371 DAC2/ADC
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)

Regards

rperre

  • Guru
  • ****
  • Posts: 264
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #20 on: July 24, 2010, 06:38:36 pm »
Your USB audio card is not recognized by the system, so squeezeslave will not see it either.

my aplay -L

Code: [Select]
dcerouter_1011439:/home/rperre# aplay -L
front:CARD=Live,DEV=0
    SB Live! Value [CT4832], ADC Capture/Standard PCM Playback
    Front speakers
rear:CARD=Live,DEV=0
    SB Live! Value [CT4832], ADC Capture/Standard PCM Playback
    Rear speakers
center_lfe:CARD=Live,DEV=0
    SB Live! Value [CT4832], ADC Capture/Standard PCM Playback
    Center and Subwoofer speakers
surround40:CARD=Live,DEV=0
    SB Live! Value [CT4832], ADC Capture/Standard PCM Playback
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=Live,DEV=0
    SB Live! Value [CT4832], ADC Capture/Standard PCM Playback
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=Live,DEV=0
    SB Live! Value [CT4832], ADC Capture/Standard PCM Playback
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=Live,DEV=0
    SB Live! Value [CT4832], ADC Capture/Standard PCM Playback
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
iec958:CARD=Live,DEV=0
    SB Live! Value [CT4832], Multichannel Capture/PT Playback
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
front:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    Front speakers
surround40:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=Device,DEV=0
    USB Audio Device, USB Audio
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output

You can see that my USB Audio Device is showing in aplay and i also have a pci card in my core. Not sure why yours doesn't because it shows in lsusb. you have to look in dmesg or something to make sure the drivers get loaded.

You do have the latest version of squeezeslave, so that should not be the problem.

Richard

aico

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 74
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #21 on: July 25, 2010, 05:18:27 pm »
Hi,

I have seen that the USB audio card is not recognized by the system. But why is the card not recognized? Today I did a apt-get upgrade. A lot of packages where upgraded but the USB audio card is still not recognized...

Regards

rperre

  • Guru
  • ****
  • Posts: 264
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #22 on: July 26, 2010, 04:48:07 am »
I came home today and i actually have the exact same sound card as you posted above. it get's detected in my system.

Can you see in dmesg if your driver is loaded?

sound plays through this usb adapter without problem, just can't get squeezeslave to behave with it.

Richard

chrisbirkinshaw

  • Guru
  • ****
  • Posts: 431
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #23 on: July 26, 2010, 04:24:28 pm »
I got a cheapo SPDIF card but ran into this issue:

http://forum.linuxmce.org/index.php?topic=10428.0

Sadly no help on the web at the moment...

aico

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 74
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #24 on: July 26, 2010, 09:04:28 pm »
Hi,

dmesg | grep snd_usb tells me:

Code: [Select]
[   15.692977] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_receive
[   15.692984] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_receive
[   15.693319] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_empty
[   15.693324] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_empty
[   15.693475] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit
[   15.693480] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit
[   15.693640] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_add
[   15.693644] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_add
[   15.693952] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_new1
[   15.693956] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_new1
[   15.694308] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_ack
[   15.694313] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_ack
[   15.694883] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_peek
[   15.694888] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_peek
[   15.695073] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_notify
[   15.695077] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_notify
[   15.695502] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_new
[   15.695507] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_new
[   15.695663] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_set_ops
[   15.695667] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_set_ops
[   15.781482] snd_usb_audio: Unknown symbol snd_usbmidi_create
[   15.782240] snd_usb_audio: Unknown symbol snd_usbmidi_disconnect

Regards
Johannes

chrisbirkinshaw

  • Guru
  • ****
  • Posts: 431
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #25 on: July 27, 2010, 01:07:33 pm »
Yeah same issue

bongowongo

  • wants to work for LinuxMCE
  • **
  • Posts: 826
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #26 on: July 27, 2010, 01:46:10 pm »
Hi,

dmesg | grep snd_usb tells me:

Code: [Select]
[   15.692977] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_receive
[   15.692984] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_receive
[   15.693319] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_empty
[   15.693324] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_empty
[   15.693475] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit
[   15.693480] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit
[   15.693640] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_add
[   15.693644] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_add
[   15.693952] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_new1
[   15.693956] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_new1
[   15.694308] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_ack
[   15.694313] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_ack
[   15.694883] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_transmit_peek
[   15.694888] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_transmit_peek
[   15.695073] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_ctl_notify
[   15.695077] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_ctl_notify
[   15.695502] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_new
[   15.695507] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_new
[   15.695663] snd_usb_lib: disagrees about version of symbol snd_rawmidi_set_ops
[   15.695667] snd_usb_lib: Unknown symbol snd_rawmidi_set_ops
[   15.781482] snd_usb_audio: Unknown symbol snd_usbmidi_create
[   15.782240] snd_usb_audio: Unknown symbol snd_usbmidi_disconnect

Regards
Johannes

I had also version symbol argument in dmesg, I reverted to an earlier version of ALSA
using the following command, see if it is ok in dmesg

Code: [Select]
apt-get remove alsa-modules-`uname -r`and
reboot


aico

  • Veteran
  • ***
  • Posts: 74
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #27 on: July 27, 2010, 06:31:26 pm »
Hi,

I did what bongowongo said. Now aplay -L tells me:

Code: [Select]
front:CARD=default,DEV=0
    C-Media USB Audio Device   , USB Audio
    Front speakers
surround40:CARD=default,DEV=0
    C-Media USB Audio Device   , USB Audio
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=default,DEV=0
    C-Media USB Audio Device   , USB Audio
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=default,DEV=0
    C-Media USB Audio Device   , USB Audio
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=default,DEV=0
    C-Media USB Audio Device   , USB Audio
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=default,DEV=0
    C-Media USB Audio Device   , USB Audio
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=default,DEV=0
    C-Media USB Audio Device   , USB Audio
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
front:CARD=AudioPCI,DEV=0
    Ensoniq AudioPCI, ES1371 DAC2/ADC
    Front speakers
rear:CARD=AudioPCI,DEV=0
    Ensoniq AudioPCI, ES1371 DAC1
    Rear speakers
surround40:CARD=AudioPCI,DEV=0
    Ensoniq AudioPCI, ES1371 DAC2/ADC
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
iec958:CARD=AudioPCI,DEV=0
    Ensoniq AudioPCI, ES1371 DAC2/ADC
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output

So it looks better.

Thanks

rperre

  • Guru
  • ****
  • Posts: 264
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #28 on: July 28, 2010, 02:02:24 am »
Bongowonge what version of alsa are you running now?

Richard

bongowongo

  • wants to work for LinuxMCE
  • **
  • Posts: 826
    • View Profile
Re: support for usb soundcards
« Reply #29 on: July 28, 2010, 07:06:37 am »
1.0.17
I have made a ticket with a possible solution, just some information I found on the net.
It has something to do that on specific kernels you need to compile with different flags enabled to prevent this from happening